Katso puutarhan aukkopaikat valmiiksi nyt keväällä ja istuta ne ensi syksynä täyteen tulppaaneja.

Huhtikuussa maasta työntyvät tulppaanien ensimmäiset vihreät piipot. Nämä varhaiset tulppaanit ovat pienikukkaisia ja matalia luonnonlajeja.

Pikkutulppaanien sipuleita kannattaa istuttaa isoiksi mättäiksi kulkureittien varteen. Pensaiden alla niiden valkoiset, keltaiset, punaiset ja liilat kukat värittävät maan pinnan, ennen kuin puuvartisten kasvien lehdet puhkeavat.

Aikaisten tulppaanien värivalikoima on kapea, mutta niukkuuden korvaa takuuvarma kukinta. Istuttaessaan niitä pihalleen kotipuutarhuri tietää saavansa kukat pihalleen keväästä toiseen, vaikka ei juuri hoitaisi kasvattejaan.

Toukokuussa kukkivat perustulppaanit

Yksinkertaiset aikaiset tulppaanit kukkivat vapun jälkeen. Matalahkot ja yksinkertaiset perustulppaanit ovat paljaiden kukkapenkkien pelastus. Lähes samaan aikaan kukinnan aloittavat kerrotut aikaiset lajikkeet.

Yksinkertaisia ja kerrottuja tulppaaneja yhdistelemällä tulppaanitarhurin kukkapenkki näyttää tyylitaiturin luomukselta. Kun aikaisten tulppaanien kukinta alkaa hiipua, aukaisevat kukkansa Triumph-tulppaanit ja Darwin-tulppaanit. Niiden väriskaala ulottuu valkoisesta keltaisten ja liilojen sävyjen kautta lähes mustiin kukkiin.

Kesä herättää erikoiset lajit

Päivien lämmettyä myös arat ja erikoiset tulppaanit uskaltautuvat avaamaan kukkiaan. Yksinkertaiset myöhäiset tulppaanit ovat pelkistettyjä ja herkkiä ja usein myös korkeita kaunottaria, joiden seuraan esteetikko istuttaa näyttäviä ripsureunaisia tulppaaneja. Upea pari tulppaaneille ovat korkeat, liilansävyiset jättilaukat.

Erikoisuuksia keräävä tulppaanifriikki vaalii myös aitoja, 1500- ja 1600-luvuilta peräisin olevia Rembrandt-tulppanejaan ja muita perinnetulppaaneja.

Juuri nyt kannetaan puutarhamyymälöistä koteihin upeita pelargoneja. Hyvällä hoidolla ne kukkivat yhtä komeasti koko kesän.
Juuri nyt kannetaan puutarhamyymälöistä koteihin upeita pelargoneja. Hyvällä hoidolla ne kukkivat yhtä komeasti koko kesän.

Pelargoneista kasvaa kesän mittaan komeita, jos niitä muistaa lannoittaa ja hiukan helliä. Jos olet vasta aloitteleva kasviharrastaja, näillä neuvoilla onnistut pitämään kukkakaunottaren onnellisena.

  1. Osta hyväkuntoisia, terveitä taimia. Kotimaassa viljellyt taimet eivät matkaa pitkiä matkoja eikä niitä säilytellä rullakoissa päiviä ilman hoitoa.
  2. Kun ostat kesäkukat viljelijältä, saat ammattilaisen huolella ja ylpeydellä kasvattamia hyväkuntoisia taimia.
  3. Rohkene valita terveitä, vanhoja ja kestäviä perinnelajeja ja lajikkeita.
  4. Uskalla leikata ja muotoilla. Kesäkukat eivät hätkähdä, jos leikkaat niiltä verson pois.
  5. Pelargonit ovat primadonnia ja viihtyvät omissa ruukuissa. Jos haluat kookkaan istutuksen, istuta samaan ruukkuun useita taimia.
  6. Käytä pelargoneille ravinteikasta kesäkukkamultaa.
  7. Kastele istutuksen jälkeen kahden viikon ajan pelkällä vedellä. Lisää sen jälkeen joka toisella kastelukerralla kastelulannoitetta tai multaan istutuksen yhteydessä lisäravinteeksi pitkävaikutteisia lannoiterakeita.
  8. Pieni siistiminen saa pelargonin näyttämään jatkuvasti hyvältä. Nypi kellastuvat lehdet ja lakastuvat kukat ja kukinnot pois.
  9. Jos talvetat pelargonit, lisää keväällä ruukkuun kunnolla uutta multaa.

Vinkit antoivat kesäkukkaviljelijät Anne-Charlotte Castell ja Martti Rapu, jotka pitävät Hagalandetin kauppapuutarhaa.

Ensi kertaa pelargoneja? 4 vinkkiä aloittelijalle

1. Älä jätä niitä kaupan ruukkuun.

Pelargonit kannattaa istuttaa, koska ne tarvitsevat ravinteikkaampaa multaa kuin istutusmulta on. Samalla ne saavat hyvän alun kasvuun.

2. Möyhi multaa haarukalla.

Tällä pienellä konstilla saat juurille lisää happea. Tiivistynyt multa on pelargonille pahaksi. Kasvi voi myös kärsiä siitä, jos kastelet liikaa ja jopa kuolla hapenpuutteeseen.

3. Lisää kukintoja ovelilla konsteilla.

Jos pelargonin antaa hiukan kuivahtaa, se alkaa varautua vielä pahempaan ja itsensä pelastaakseen kehittää lisää kukkia. Myös lehtien poistolla voi saada aikaan saman: kasvi tulkitsee huonojen aikojen koittaneen ja kukkii yhä lisää.

4. Leikkaa ja muotoile koska tahansa.

Pelargoni ei pahastu siitä, jos se latvotaan. Leikkaa latvuksen ylimpiä osia, jos se alkaa kasvaa sinusta liikaa. Se kasvattaa uusia versoja ja haarautuu.

Lähde: Susanna Rosén & Eivor Rasehorn: Ihana pelargonit (Otava)

Lehtivihannekset, kuten salaatti ja pinaatti, viihtyvät hyvin viljelylaatikossa.
Lehtivihannekset, kuten salaatti ja pinaatti, viihtyvät hyvin viljelylaatikossa.

Amatööriviljelijän kannattaa valita tarpeeksi iso ruukku ja nopeasti kasvavia lajeja.

Tekeekö mieli upottaa sormet multaan? Viljelyn suosio kasvaa, ja yhä useampi haluaa pystyttää kasvimaan pihan nurkkaan, kukkaruukkuun tai parvekkeelle.

Vaikka ei olisi koskaan kasvattanut mitään, alkuun pääsee, kun muistaa muutaman perusasian.

1. Nopeasti itävät ja kasvavat kasvit, kuten pinaatti ja yrtit, ovat yleensä helppoja.

Niitä voi kasvattaa niin ruukussa, parvekkeella kuin viljelylaatikossa. Koska ruukussa kasvattaminen on nyt suosittua, myös monesta tilaa vievästä kasvista on jalostettu ruukkuun sopivia lajikkeita.

2. Pussimulta on valmiiksi lannoitettua.

Penkissä oleva multa vaatii usein peruslannoituksen. Pitkän kasvuajan vaativille kasveille, kuten kurkuille, kurpitsoille ja tomaateille, lannoitetta on hyvä lisätä myöhemmin kesällä.

3. Kylvö- ja kasvatusohjeet on hyvä tarkistaa siemenpussin kyljestä.

Niiden lisäksi kannattaa selvittää, milloin sato on valmis korjattavaksi. Esimerkiksi retiisit on hyvä kerätä ajoissa ja tarpeeksi pieninä eli silloin, kun ne ovat parhaimmillaan.

4. Reilun kokoinen ruukku tai säkki helpottaa viljelyä.

”Liian pienessä ruukussa mikä tahansa kasvi on konstikas”, sanoo Outi Tynys Hyötykasviyhdistyksestä.

”Kesästä riippuu paljon. Lämpimänä kesänä aloittelijakin voi saada avomaankurkusta ihan huiman sadon. Kannattaa kasvattaa rohkeasti sellaisia kasviksia, joista pitää.”

Jos jännittää, näistä on hyvä aloittaa.

1. Salaatit

Salaatti tykkää viileästäkin säästä, eikä siksi säikähdä Suomen kesää. Lehtisalaatti sopii kärsimättömälle: satoa saa jo kolmessa viikossa.

Suomen kesässä haastavimpia kasveja ovat paljon lämpöä ja pitkää kasvukautta kaipaavat, kuten soijapapu, okra, melonit, munakoiso ja maissi.

2. Mangoldi

Mangoldi on koristeellinen ja helppo lehtivihannes, joka viihtyy vaikka ruukussa parvekkeella ja tuottaa hyvin satoa. Lajikkeita on eri värisiä, esimerkiksi keltaisia ja punaisia.

3. Pinaatti

Pinaatti tuottaa satoa niin nopeasti, ettei se tarvitse lisälannoitusta. Kun pinaatti kukkii, lehtien maku kärsii. Se ei tarkoita sadon loppua, sillä pinaattia voi hyvin kylvää uudelleen kesken kesän. Uudenseelanninpinaatti tuottaa satoa syksyyn saakka.

4. Herne

Herne itää nopeasti eikä vaadi kasvuoloiltaan paljon. Siitä voi syödä palkojen lisäksi versoja ja kukkia.

Jos herneen siemeniä liottaa ennen istutusta, ne itävät nopeammin. Pari tuntia riittää hyvin: siemenet vaativat happea, eikä niitä kannata siksi jättää yöksi likoamaan.

5. Härkäpapu

Härkäpapu on sopeutunut hyvin Suomen olosuhteisiin eikä vaadi erityisen suotuisaa kesää. Se hyötyy aikaisesta kylvöstä ja kestää hyvin vaihtelevaa säätä. Matalat lajikkeet sopivat hyvin myös ruukkuun ja viljelylaatikkoon.

Lämpöä vaativien tarhapapujen viljelyssä kasvuharso on hyvä apulainen. Se suojaa viileältä ja monilta tuholaisilta.

6. Yrtit

Suurin osa yrteistä on helppo kasvattaa, kunhan vain muistaa kastella ja lannoittaa. Yrttejä kannattaa napsia pitkin kesää. Kasvit vain tuuheutuvat versojen leikkaamisesta.

7. Avomaankurkku

Avomaankurkku kestää viileää paremmin kuin kasvihuonekurkku ja viihtyy vaikka viljelylaatikossa. Taimet kannattaa suojata kasvuharsolla istutuksen jälkeen. Osa lajikkeista vaatii pölytyksen. Niiltä harso on poistettava kukinnan alkaessa.

8. Mizuna eli japaninkaali

Japaninkaali on maukas, mieto ja tuottaa nopeasti satoa. Sitä voi kylvää uudelleen vielä keskikesälläkin. Harso suojaa mizunan taimia tuholaisilta.

Vinkit antoi Outi Tynys Hyötykasviyhdistyksestä.