Keräykseen kelpaavat vain tyhjät muovipakkaukset, mutta putipuhtaaksi jugurttipurkkia ei kannata pestä. Turha tiskailu vain kuormittaa ympäristöä.
Keräykseen kelpaavat vain tyhjät muovipakkaukset, mutta putipuhtaaksi jugurttipurkkia ei kannata pestä. Turha tiskailu vain kuormittaa ympäristöä.

Keräykseen vietäviä muovipakkauksia ei kannata tiskata – talouspaperilla pyyhkiminen riittää, neuvoo asiantuntija. 

1. Millaiset muovit voi viedä muovinkeräyspisteeseen, ryhmäpäällikkö Sari Kemppainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista?

"Nyrkkisääntö on tämä: jos se on muovia ja jos se on pakkaus, se sopii kierrätykseen.

Kierrätykseen sopivat siis esimerkiksi tyhjät jugurttipurkit, voirasiat, juusto- ja leikkelepakkaukset, lihapakkaukset ja valmisruokapakkaukset. Myös pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot, muovipurkit, kanisterit sekä muovipussit voi viedä keräykseen.

Sen sijaan muoviesineet, kuten rikkinäiset lelut ja keittiövälineet, eivät sovi kierrätykseen. Ne pitää viedä sekajäteastiaan.

Sekajätekin hyödynnetään, sillä se kuljetetaan jätevoimalaan, jossa siitä tehdään kaukolämpöä ja sähköä." 

2. Mistä tunnistaa muovin, joka ei sovi kierrätykseen?

"PVC-pakkaukset eivät sovi keräykseen, ja ne tunnistaa 03-merkinnästä. PVC:tä on elintarvikepakkauksissa harvoin, mutta joskus sitä on esimerkiksi elektroniikkapakkauksissa.

"Jos lajittelet kaikki selkeät ja helpot pakkaukset, sekin on jo älyttömän hyvä."

Kierrätyksestä ei kannata tehdä itselleen liian vaikeaa eikä pakkausten numerokoodeja kannata ruveta tutkimaan tuntitolkulla. Jos lajittelet kaikki selkeät ja helpot pakkaukset, sekin on jo älyttömän hyvä. Pulmatilanteissa apu voi löytyä myös HSY:n jäteoppaasta

Jos et ole varma, sopiiko muovi kierrätykseen, vie se sekajäteastiaan."

3. Pitääkö jugurttipurkit ja muut likaiset pakkaukset tiskata ennen lajittelua?

"Ei. Riittää, jos esimerkiksi rasvaiset pakkaukset pyyhkäisee talouspaperilla. Jos pakkaus on niin puhdas, että siitä ei tule kotiroskiksessa hajuhaittaa, se on tarpeeksi puhdas kierrätykseen.

On suorastaan suositeltavaa, ettet ala tiskata esimerkiksi jugurttipurkkeja astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä. Turha tiskaaminen on nimittäin haitaksi ympäristölle.

Esimerkiksi kun jugurtinjämät päätyvät viemäriin, ne rehevöittävät vesistöjä. Astianpesuaine ei ole hirveä myrkky mutta sekin on kemikaali, joka kuormittaa luontoa. Lämpimän veden käyttö taas vie turhaa energiaa."  

4. Meneekö koko kierrätys pieleen, jos lajittelen mukaan kovin likaisia pakkauksia?

"Ei mene. Suurin ongelma on se, että jos pakkauksissa on ruuanjämiä, ne homehtuvat varastoinnin aikana helposti ja syntyy hajuhaittoja. Homeitiöt taas eivät ole hyväksi käsittelylaitoksen työntekijöille.

Jos muovipakkaus on kovin hankala puhdistaa, laita se sekajätteeseen."

5. Entä jos pakkaus sisältää muovin lisäksi muutakin materiaalia?

"Jos pakkauksen osat ovat helposti irrotettavissa, irrota ne toisistaan ja lajittele materiaalit erikseen. Jos osia on vaikea irrottaa, lajittele pakkaus sen materiaalin mukaan, jota on yli puolet pakkauksen painosta.

Esimerkiksi jotkut sipsipussit sisältävät muovin lisäksi myös alumiinia. Pussit voi laittaa muovinkeräykseen, vaikka niitä ei voikaan käyttää uusien muoviesineiden raaka-aineena. Energiaksi sipsipussitkin voidaan kuitenkin hyödyntää.

Jos olet kaikesta huolimatta epävarma, miten pakkaus pitäisi lajitella, laita se sekajätteeseen. Kuten sanottu, sekajätettä ei kuljeteta kaatopaikalle, vaan siitä tehdään kaukolämpöä ja sähköä."

6. Fleecehuopakin on tekokuitua, josta irtoaa pestäessä mikromuovihiukkasia. Pitäisikö sekin laittaa siis muovinkeräykseen?

"Kannattaa taas kysyä: onko se muovia ja onko se pakkaus? Fleece ei ole pakkaus, joten se kuuluu sekajätteeseen." 

7. Mitä muovipakkauksille tapahtuu sen jälkeen, kun ne on viety keräyspisteisiin? 

"Ne viedään muovijalostamoon, jossa ne murskataan, prosessoidaan ja lajitellaan eri muovilaaduiksi. Lopulta ne menevät teollisuuden käyttöön, ja niistä tehdään esimerkiksi muovikasseja ja ämpäreitä."

Lisätietoja: hsy.fi/muovipakkaukset, rinkiin.fi

Liinuli

Tiskaatko jugurttipurkit ennen kuin viet ne muovinkeräykseen? Siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä

Asia ei ole ihan noin yksioikoinen; joudun tiskaamaan kaikki astiat käsin altaassa, jolloin siinä menevät pienet jugurttipurkit, keittopakkaukset yms. ihan samalla vesimäärällä kuin astioidenkin tiskaus. Jos jokaiseen muovipakkaukseen käyttää yhden käsipyyhepaperin, (kertakäyttöisen) paperin kulutus on nykyaikana aika suurta. Lukuunottamatta ruoanjämien viemäriin joutumishaittaa esim. pienen jugurttipurkin erikseen puhdistamiseen kylmällä vedellä kuluu vettä vain noin 1/2 dl - eihän sitä...
Lue kommentti

Kun lakanoille ei löydy kuivatuspaikkaa, niillä sisustaa vahingossa koko kodin.

Aina kun kotiimme on tulossa vieraita, katselen ympärilleni ja tajuan jotain järkyttävää: olen sisustanut kotimme lakanoilla.

Niitä roikkuu kaikkialla. Useimmat olen ripustanut ovien päälle, jotkut tuoleille.

Lakanat ovat paitsi isoja, myös erittäin ryppyisiä. Kuivaustelineille ne eivät mahdu, eikä kuivausrumpua ole.

Jos lapsilla on ollut yökylävieraita, lakanoita roikkuu ympärillä niin paljon, että kotimme muistuttaa jonkinlaista majaa.

"Olen kuullut, että on ihmisiä, jotka taittelevat vastapestyt lakanat siististi."

Majatunnelmaa ei tietenkään syntyisi, jos viikkaisin kuivuneet lakanat heti kaappiin. Mutta kun en viikkaa. Silmäni tottuvat lakanamereen, enkä pian edes huomaa sitä.

Olen kuullut, että maailmassa on ihmisiä, jotka taittelevat vastapestyt lakanansa siististi henkariin ja kääntelevät niitä sitä mukaa kuin ne kuivuvat. Vaikuttavaa, mutta en ehkä itse kykene samaan.

Miten itse olet ratkaissut tämän suuren lakanankuivatusongelman? Kerro kommenttikentässä!

Paheksut, jos joku on istunut paikallesi pihakeinuun, ja 24 muuta merkkiä, joista tiedät olevasi naapurikyylä. Kuinka moni kohdista sopii sinuun?

 1. Olet sattunut pyykkituvassa huomaamaan, että alakerran Ritvakin ostaa alusvaatteensa Lindexiltä.
 2. Koska odottelet saunavuoroasi hyvissä ajoin, tiedät, että Niemiset viipyvät pukuhuoneessa aina kolme minuuttia yliaikaa.
 3. ... ja että he eivät koskaan kuivaa lattiaa. Mietit, jättäisitkö aiheesta viestin ilmoitustaululle vai suoraan Niemisten postiluukkuun.
 4. Sinulla on naapureillesi lempinimiä, joita he eivät itse tiedä: vihainen herra, lammaskoirat, volvomies.
 5. Huomaat, kun volvomies on vaihtanut Opeliin.
 6. Tiedät, että Salonen käy suihkussa klo 23 jälkeen, vaikka se on järjestyssäännöissä kielletty. Otat asian esiin seuraavassa yhtiökokouksessa.
 7. Onnittelet naapurin Maijaa iloisesta perhetapahtumasta, koska satuit näkemään häkkikomerossa äitiyspakkauksen.
 8. Tiedät, kenellä on tänäkin vuonna kadun komeimmat pihavalot (ja kuka pitää omiaan aivan liian pitkälle kevääseen).
 9. Kun haistat pekonin rappukäytävässä, paheksut käryä taloyhtiön Facebook-ryhmässä.
 10. Tiedät, onko naapureillasi vieraita (koska katsoit ovisilmästä, kun he saapuivat).
 11. Olet roskia viedessäsi sattunut huomaamaan, mitä naapurisi syövät. Sokerisia jugurtteja!
 12. Olet hankkinut harjanvarren, jolla on kätevä koputtaa kattoon, kun Leppäset keskustelevat tiskivuoroista.
 13. Paheksut, jos joku on istunut paikallesi pihakeinuun. (Sille, josta näkee parhaiten jokaiseen rappuun.)
 14. Et voi ymmärtää, miksei yläkerran Hirvonen ole vieläkään laittanut tuolinjalkoihin pehmeitä tassuja, vaikka olet sitä usein ehdottanut.
 15. Huomaat, että Virtasen kengissä on taas kulkeutunut soraa rappukäytävään. Muistutat häntä kenkien puhdistamisesta kohteliaasti nimettömällä kirjelapulla.
 16. Havaitset, kun joku naapureistasi on krapulaisen tai väsyneen näköinen. Tarjoudut hakemaan Buranaa.
 17. Et voi ymmärtää, miksi Korhonen tamppaa mattojaan tiistai-iltana, vaikka taloyhtiön järjestyssäännöissä määritelty tamppausaika on keskiviikkoisin klo 7.00–8.00.
 18. Tiedät minuutilleen, milloin taloyhtiön hiljaisuus alkaa (ja kuka kehtaa käyttää pyykkikonetta vielä sen jälkeen).
 19. Huomaat, kun naapuri on hankkinut uuden ulkoiluasun. Ja että Vertiltä, 3, puuttuivat taas kurahousut.
 20. Paheksut, ettei Peltonen tullut pihatalkoisiin, vaikka verhot heilahtivat samaan aikaan, kun muut haravoivat.
 21. Tiedät, että naapurin 16-vuotiaalla Nooralla on uusi poikaystävä. Ja että hän tuli eilenkin kotiin vasta puoliltaöin.
 22. Olet kirjoittanut paikallislehteen parvekegrillausta paheksuvan mielipidekirjoituksen (seinänaapurisi Kaukon innoittamana).
 23. Tiedät, kenen parvekekukat ovat aina nyppimättä. Teet palveluksen ja huomautat, että orvokit kukkivat paremmin, jos niistä nyppii kuivuneet kukat pois.
 24. Varot menemästä parvekkeelle iltauutisten jälkeen, sillä silloin on Järvisen hermosavujen aika.
 25. Tiedät, että naapurillasi on vilkkaampi seksielämä kuin sinulla. (Monellakin.)