Keräykseen kelpaavat vain tyhjät muovipakkaukset, mutta putipuhtaaksi jugurttipurkkia ei kannata pestä. Turha tiskailu vain kuormittaa ympäristöä.
Keräykseen kelpaavat vain tyhjät muovipakkaukset, mutta putipuhtaaksi jugurttipurkkia ei kannata pestä. Turha tiskailu vain kuormittaa ympäristöä.

Keräykseen vietäviä muovipakkauksia ei kannata tiskata – talouspaperilla pyyhkiminen riittää, neuvoo asiantuntija. 

1. Millaiset muovit voi viedä muovinkeräyspisteeseen, ryhmäpäällikkö Sari Kemppainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista?

"Nyrkkisääntö on tämä: jos se on muovia ja jos se on pakkaus, se sopii kierrätykseen.

Kierrätykseen sopivat siis esimerkiksi tyhjät jugurttipurkit, voirasiat, juusto- ja leikkelepakkaukset, lihapakkaukset ja valmisruokapakkaukset. Myös pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot, muovipurkit, kanisterit sekä muovipussit voi viedä keräykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sen sijaan muoviesineet, kuten rikkinäiset lelut ja keittiövälineet, eivät sovi kierrätykseen. Ne pitää viedä sekajäteastiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sekajätekin hyödynnetään, sillä se kuljetetaan jätevoimalaan, jossa siitä tehdään kaukolämpöä ja sähköä." 

2. Mistä tunnistaa muovin, joka ei sovi kierrätykseen?

"PVC-pakkaukset eivät sovi keräykseen, ja ne tunnistaa 03-merkinnästä. PVC:tä on elintarvikepakkauksissa harvoin, mutta joskus sitä on esimerkiksi elektroniikkapakkauksissa.

"Jos lajittelet kaikki selkeät ja helpot pakkaukset, sekin on jo älyttömän hyvä."

Kierrätyksestä ei kannata tehdä itselleen liian vaikeaa eikä pakkausten numerokoodeja kannata ruveta tutkimaan tuntitolkulla. Jos lajittelet kaikki selkeät ja helpot pakkaukset, sekin on jo älyttömän hyvä. Pulmatilanteissa apu voi löytyä myös HSY:n jäteoppaasta

Jos et ole varma, sopiiko muovi kierrätykseen, vie se sekajäteastiaan."

3. Pitääkö jugurttipurkit ja muut likaiset pakkaukset tiskata ennen lajittelua?

"Ei. Riittää, jos esimerkiksi rasvaiset pakkaukset pyyhkäisee talouspaperilla. Jos pakkaus on niin puhdas, että siitä ei tule kotiroskiksessa hajuhaittaa, se on tarpeeksi puhdas kierrätykseen.

On suorastaan suositeltavaa, ettet ala tiskata esimerkiksi jugurttipurkkeja astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä. Turha tiskaaminen on nimittäin haitaksi ympäristölle.

Esimerkiksi kun jugurtinjämät päätyvät viemäriin, ne rehevöittävät vesistöjä. Astianpesuaine ei ole hirveä myrkky mutta sekin on kemikaali, joka kuormittaa luontoa. Lämpimän veden käyttö taas vie turhaa energiaa."  

4. Meneekö koko kierrätys pieleen, jos lajittelen mukaan kovin likaisia pakkauksia?

"Ei mene. Suurin ongelma on se, että jos pakkauksissa on ruuanjämiä, ne homehtuvat varastoinnin aikana helposti ja syntyy hajuhaittoja. Homeitiöt taas eivät ole hyväksi käsittelylaitoksen työntekijöille.

Jos muovipakkaus on kovin hankala puhdistaa, laita se sekajätteeseen."

5. Entä jos pakkaus sisältää muovin lisäksi muutakin materiaalia?

"Jos pakkauksen osat ovat helposti irrotettavissa, irrota ne toisistaan ja lajittele materiaalit erikseen. Jos osia on vaikea irrottaa, lajittele pakkaus sen materiaalin mukaan, jota on yli puolet pakkauksen painosta.

Esimerkiksi jotkut sipsipussit sisältävät muovin lisäksi myös alumiinia. Pussit voi laittaa muovinkeräykseen, vaikka niitä ei voikaan käyttää uusien muoviesineiden raaka-aineena. Energiaksi sipsipussitkin voidaan kuitenkin hyödyntää.

Jos olet kaikesta huolimatta epävarma, miten pakkaus pitäisi lajitella, laita se sekajätteeseen. Kuten sanottu, sekajätettä ei kuljeteta kaatopaikalle, vaan siitä tehdään kaukolämpöä ja sähköä."

6. Fleecehuopakin on tekokuitua, josta irtoaa pestäessä mikromuovihiukkasia. Pitäisikö sekin laittaa siis muovinkeräykseen?

"Kannattaa taas kysyä: onko se muovia ja onko se pakkaus? Fleece ei ole pakkaus, joten se kuuluu sekajätteeseen." 

7. Mitä muovipakkauksille tapahtuu sen jälkeen, kun ne on viety keräyspisteisiin? 

"Ne viedään muovijalostamoon, jossa ne murskataan, prosessoidaan ja lajitellaan eri muovilaaduiksi. Lopulta ne menevät teollisuuden käyttöön, ja niistä tehdään esimerkiksi muovikasseja ja ämpäreitä."

Lisätietoja: hsy.fi/muovipakkaukset, rinkiin.fi

Liinuli

Asia ei ole ihan noin yksioikoinen; joudun tiskaamaan kaikki astiat käsin altaassa, jolloin siinä menevät pienet jugurttipurkit, keittopakkaukset yms. ihan samalla vesimäärällä kuin astioidenkin tiskaus.

Jos jokaiseen muovipakkaukseen käyttää yhden käsipyyhepaperin, (kertakäyttöisen) paperin kulutus on nykyaikana aika suurta.

Lukuunottamatta ruoanjämien viemäriin joutumishaittaa esim. pienen jugurttipurkin erikseen puhdistamiseen kylmällä vedellä kuluu vettä vain noin 1/2 dl - eihän sitä tarvitse juoksevan, lämpimän veden alla huuhtoa.

Paperinkäyttöperiaatteella pitäisi ajatella, että astiat kannattaa tiskata vasta, kun on ensin pyyhkinyt paperilla niistä ruoanjämät pois - en tosin tiedä, vaikka tämä olisikin parempi kuin niiden pesu suoraan ja samalla ruoan jämien huuhtoutuminen pesuveden mukana viemäriin. En ole kyllä koskaan kuullut puhuttavan tästä.

Olisi kiinnostavaa saada tietää myös, paljonko puhdistuksen jälkeen jätevedessä on vesistöjä kuormittavia aineita. On annettu ymmärtää, että puhdistuksen jälkeen se on riittävän puhdasta mereen laskettavaksi - eikö se olekaan?

Piimäpurkit yms. on kyllä kai pakko huuhtaista kylmällä vedellä ennen kartongin keräykseen laittamista...

  • ylös 46
  • alas 6
Kierrättäjä

Nimenomaan. Siinä samalla ne puhdistuu kun muutakin pesee. Saman veden voi myös säästää sammuttamalla suihkun minuuttia aiemmin.

  • ylös 30
  • alas 3
Sisältö jatkuu mainoksen alla