Keräykseen kelpaavat vain tyhjät muovipakkaukset, mutta putipuhtaaksi jugurttipurkkia ei kannata pestä. Turha tiskailu vain kuormittaa ympäristöä.
Keräykseen kelpaavat vain tyhjät muovipakkaukset, mutta putipuhtaaksi jugurttipurkkia ei kannata pestä. Turha tiskailu vain kuormittaa ympäristöä.

Keräykseen vietäviä muovipakkauksia ei kannata tiskata – talouspaperilla pyyhkiminen riittää, neuvoo asiantuntija. 

1. Millaiset muovit voi viedä muovinkeräyspisteeseen, ryhmäpäällikkö Sari Kemppainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista?

"Nyrkkisääntö on tämä: jos se on muovia ja jos se on pakkaus, se sopii kierrätykseen.

Kierrätykseen sopivat siis esimerkiksi tyhjät jugurttipurkit, voirasiat, juusto- ja leikkelepakkaukset, lihapakkaukset ja valmisruokapakkaukset. Myös pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot, muovipurkit, kanisterit sekä muovipussit voi viedä keräykseen.

Sen sijaan muoviesineet, kuten rikkinäiset lelut ja keittiövälineet, eivät sovi kierrätykseen. Ne pitää viedä sekajäteastiaan.

Sekajätekin hyödynnetään, sillä se kuljetetaan jätevoimalaan, jossa siitä tehdään kaukolämpöä ja sähköä." 

2. Mistä tunnistaa muovin, joka ei sovi kierrätykseen?

"PVC-pakkaukset eivät sovi keräykseen, ja ne tunnistaa 03-merkinnästä. PVC:tä on elintarvikepakkauksissa harvoin, mutta joskus sitä on esimerkiksi elektroniikkapakkauksissa.

"Jos lajittelet kaikki selkeät ja helpot pakkaukset, sekin on jo älyttömän hyvä."

Kierrätyksestä ei kannata tehdä itselleen liian vaikeaa eikä pakkausten numerokoodeja kannata ruveta tutkimaan tuntitolkulla. Jos lajittelet kaikki selkeät ja helpot pakkaukset, sekin on jo älyttömän hyvä. Pulmatilanteissa apu voi löytyä myös HSY:n jäteoppaasta

Jos et ole varma, sopiiko muovi kierrätykseen, vie se sekajäteastiaan."

3. Pitääkö jugurttipurkit ja muut likaiset pakkaukset tiskata ennen lajittelua?

"Ei. Riittää, jos esimerkiksi rasvaiset pakkaukset pyyhkäisee talouspaperilla. Jos pakkaus on niin puhdas, että siitä ei tule kotiroskiksessa hajuhaittaa, se on tarpeeksi puhdas kierrätykseen.

On suorastaan suositeltavaa, ettet ala tiskata esimerkiksi jugurttipurkkeja astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä. Turha tiskaaminen on nimittäin haitaksi ympäristölle.

Esimerkiksi kun jugurtinjämät päätyvät viemäriin, ne rehevöittävät vesistöjä. Astianpesuaine ei ole hirveä myrkky mutta sekin on kemikaali, joka kuormittaa luontoa. Lämpimän veden käyttö taas vie turhaa energiaa."  

4. Meneekö koko kierrätys pieleen, jos lajittelen mukaan kovin likaisia pakkauksia?

"Ei mene. Suurin ongelma on se, että jos pakkauksissa on ruuanjämiä, ne homehtuvat varastoinnin aikana helposti ja syntyy hajuhaittoja. Homeitiöt taas eivät ole hyväksi käsittelylaitoksen työntekijöille.

Jos muovipakkaus on kovin hankala puhdistaa, laita se sekajätteeseen."

5. Entä jos pakkaus sisältää muovin lisäksi muutakin materiaalia?

"Jos pakkauksen osat ovat helposti irrotettavissa, irrota ne toisistaan ja lajittele materiaalit erikseen. Jos osia on vaikea irrottaa, lajittele pakkaus sen materiaalin mukaan, jota on yli puolet pakkauksen painosta.

Esimerkiksi jotkut sipsipussit sisältävät muovin lisäksi myös alumiinia. Pussit voi laittaa muovinkeräykseen, vaikka niitä ei voikaan käyttää uusien muoviesineiden raaka-aineena. Energiaksi sipsipussitkin voidaan kuitenkin hyödyntää.

Jos olet kaikesta huolimatta epävarma, miten pakkaus pitäisi lajitella, laita se sekajätteeseen. Kuten sanottu, sekajätettä ei kuljeteta kaatopaikalle, vaan siitä tehdään kaukolämpöä ja sähköä."

6. Fleecehuopakin on tekokuitua, josta irtoaa pestäessä mikromuovihiukkasia. Pitäisikö sekin laittaa siis muovinkeräykseen?

"Kannattaa taas kysyä: onko se muovia ja onko se pakkaus? Fleece ei ole pakkaus, joten se kuuluu sekajätteeseen." 

7. Mitä muovipakkauksille tapahtuu sen jälkeen, kun ne on viety keräyspisteisiin? 

"Ne viedään muovijalostamoon, jossa ne murskataan, prosessoidaan ja lajitellaan eri muovilaaduiksi. Lopulta ne menevät teollisuuden käyttöön, ja niistä tehdään esimerkiksi muovikasseja ja ämpäreitä."

Lisätietoja: hsy.fi/muovipakkaukset, rinkiin.fi

Liinuli

Tiskaatko jugurttipurkit ennen kuin viet ne muovinkeräykseen? Siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä

Asia ei ole ihan noin yksioikoinen; joudun tiskaamaan kaikki astiat käsin altaassa, jolloin siinä menevät pienet jugurttipurkit, keittopakkaukset yms. ihan samalla vesimäärällä kuin astioidenkin tiskaus. Jos jokaiseen muovipakkaukseen käyttää yhden käsipyyhepaperin, (kertakäyttöisen) paperin kulutus on nykyaikana aika suurta. Lukuunottamatta ruoanjämien viemäriin joutumishaittaa esim. pienen jugurttipurkin erikseen puhdistamiseen kylmällä vedellä kuluu vettä vain noin 1/2 dl - eihän sitä...
Lue kommentti
Tajuton vai eloton?
Tajuton vai eloton?

Kävelisitkö kadulla makaavan ihmisen ohi? Vai pysähdytkö tarkistamaan, mikä hänellä on hätänä? Tiedätkö kolmen H:n säännön, joka voi pelastaa hengen?

Varmaan joku muu menee auttamaan! Mitä enemmän ihmisiä, sitä herkemmin näin tulee ajatelleeksi.

Ensiapukoulutuksissa tätä asennetta yritetään karsia: kaupungin ruuhkassakaan ei pidä muuttua välinpitämättömäksi, eikä kadulla makaavaa pidä koskaan ohittaa. Hän ei ehkä olekaan humalassa ja sammunut, kuten voisi tulla mieleen. Ja vaikka olisikin, hän voi silti tarvita apua.

Saatat olla se ihminen, joka sattuu paikalle juuri, kun joku tarvitsee hengenpelastajaa.

Jos osut paikalle, jossa näet elottoman näköisenä makaavan ihmisen, ajattele ”kolmen H:n” muistisääntöä ja toimi sen mukaan.

Näin Suomen Punaisen Ristin ensiapukouluttajat neuvovat noudattamaan sääntöä:

1. Herättele.

Mene maassa makaavan pään taakse, ota olkapäästä kiinni ja ravistele lempeästi. Älä ota kiinni jalasta, sillä saatat pelästyttää hänet ja sinuun voi osua potku. Pään puolelta lähestyminen on viisaampi tapa.

Seuraa tilannetta ja huolehdi, että ihminen pääsee eteenpäin.

Puhuttele potilasta: kysy, onko kaikki hyvin ja kuuleeko hän puhetta. Jos herättely auttaa, jää seuraamaan tilannetta ja huolehdi, että ihminen selviää pikkuhiljaa ylös ja eteenpäin.

Jos hän tarvitsee saattajan, kysy, kenelle voit soittaa tai soita hätänumeroon.

2. Hälytä.

Älä epäröi, vaan toimi saman tien. Nopea avun hälyttäminen on tarpeen, jos ihminen ei reagoi eikä hengitä – tajuttomalle on syytä hankkia ammattilainen avuksi ja seuraamaan tilannetta.

Soita siis numeroon 112 tai avaa ensin kännykästä 112-sovellus ja soita sen kautta, jotta sinut voidaan myös paremmin paikantaa. Hätäkeskus arvioi tilanteen, neuvoo eteenpäin ja lähettää apua.

3. Hengittääkö? Varmista.

Ensimmäinen tehtäväsi on selvittää, hengittääkö ihminen. Jos maassa makaaja ei reagoi herättelyyn, tarkista hengitys.

Tunnetko ilmavirran? Nouseeko ja laskeeko rintakehä?

Avaa hengitystiet kääntämällä päätä leuasta nostaen ja laita poskesi parin sentin päähän hänen nenästään. Kokeile, tuntuuko ilmavirta ja katso, näetkö hengityksen aiheuttamat nousut ja laskut rintakehällä. Tällä saat selville, hengittääkö hän vai ei.

Jos tunnet ilmavirran ja näet rintakehän liikkeet, kyseessä on tajuton henkilö. Hengittävä ihminen on tajuton, hengittämisen lopettanut on eloton.

Hengittävän ihmisen voit laittaa kylkiasentoon siten, että hengitystiet pysyvät auki. Tilanne voi muuttua, joten autettavan tilaa ja hengityksen sujumista on seurattava avun tuloon saakka.

Eloton ihminen puolestaan on saanut ehkä sydänpysähdyksen, aivoinfarktin tai muun kohtauksen. Aikaa ei ole hukattavaksi, sillä sydämen toiminta on pysähtynyt. Ambulanssiakaan ei voi odottaa, vaan paineluelvytys on aloitettava niin nopeasti kuin mahdollista.

Saatat olla juuri se, jonka on toimittava, joten elvytysohjeiden kertaaminen säännöllisesti on hyvä ottaa tavaksi.

Kuvan oikeanpuoleinen henkilö kuuluu mystinen häröilijä -ystävätyyppiin. Vasemmalla istuu pomoystävä.
Kuvan oikeanpuoleinen henkilö kuuluu mystinen häröilijä -ystävätyyppiin. Vasemmalla istuu pomoystävä.

Kuuluuko ystäväpiiriisi nämä 12 ihastuttavaa (ja joskus vähän raivostuttavaa) ystävätyyppiä? Kuka heistä olet itse?

1. Kuuntelija

Hän on se, jolle soitat, kun sinut jätetään tai petetään. Hädän hetkellä jo pelkästään hänen empaattisen ilmeensä ajatteleminen lohduttaa.

Kuuntelijaystävällä on kyky olla hiljaa. Hän osaa olla neuvomatta silloin, kun et neuvoja kaipaa. Hänelle sinun ei koskaan tarvitse selittää tunteitasi, hän tietää ne muutenkin.

Ilman omaa kuuntelijaa et elämästä selviä.

2. Organisaattori

Kun te muut vasta alatte miettiä, hän on jo järjestänyt.

Hän varaa teatteriliput ja ravintolapöydän, laatii excel-taulukon mökkireissun tarjoiluista ja esivalmistelee grillivartaat.

Sen jälkeen hän lähettää kaveriporukallenne doodlekyselyn siitä, milloin ja missä seuraavat treffit pidetään. 

Emoystävä kuljettaa käsilaukussaan buranaa, hakaneuloja ja energiapatukoita siltä varalta, että sattuisit tarvitsemaan.

3. Emo

Emoystävä on aina vähän huolissaan. Hän kuljettaa käsilaukussaan buranaa, hakaneuloja, energiapatukoita ja laastareita siltä varalta, että sattuisit tarvitsemaan.

Hän kaappaa sinut halaukseen, vaikka et jaksaisi halata, ja varmistelee jatkuvasti, painaako mieltäsi jokin salainen murhe.

4. Pomo

Pomoystävä rakastaa päättämistä. Hän ilmoittaa muille, mitä elokuvaa mennään katsomaan, syödäänkö italialaista vai kiinalaista ja istutaanko ravintolassa nurkka- vai ikkunapöytään.

Jos muut haluavat ikkunapöytään, hän menee silti yksin nurkkapöytään ja mököttää siellä hetken. Se on hänestä vaan niin paljon parempi pöytä.

Hän on mahtava vastuunkantaja, mutta joustaa hän ei osaa.

Suoraansanojaystävä uskoo, että hänellä on luontainen oikeassa olemisen lahja.

5. Suoraansanoja

Suoraansanoja on se, joka aloittaa lauseensa ”ihan näin kaverina sanon” tai ”ei millään pahalla mutta”. 

Hän uskoo vilpittömästi tietävänsä ainoan oikean vastauksen jokaiseen kysymykseen. Koska hänellä on luontainen oikeassa olemisen lahja, hän pitää velvollisuutenaan myös laukoa mielipiteitään aina ja kaikkialla.

Jonkunhan pitää uskaltaa kertoa totuus, suoraansanojaystävä ajattelee. Sitten hän vetää henkeä ja luettelee, mikä kaikki elämässäsi mättää ja miten se pitäisi muuttaa.

Jos et ole kiitollinen, hän loukkaantuu.

Jos bilettäjäystävä lähtee juhlista kesken, perusturvallisuutesi järkähtää.

6. Bilettäjä

Bilettäjäystävä saa sinut tanssimaan pöydillä, vaikka et ole yhtään sitä tyyppiä, joka tanssii pöydillä.

Hän on se, joka ei koskaan lähde juhlista kesken. Jos hän lähtee, edes kerran, perusturvallisuutesi järkähtää.

7. Filosofi

Filosofiystävä jaksaa pohtia elämääsi syvällisemmin kuin kukaan muu.

Hän analysoi persoonallisuutesi piirteitä ja kehitystä ja asettaa ne psykologisiin viitekehityksiin. Joskus se on rasittavaa, mutta useimmiten saat hänen ansiostaan hämmästyttäviä oivalluksia itsestäsi.

Hänen seuransa rauhoittaa sinua, sillä päinvastoin kuin muut ystäväsi, hän ajattelee järjellä eikä tunteella.

Kun et muista ensimmäisen maailmansodan alkamispäivää, soitat tietopankkiystävälle.

8. Tietopankki

Kun et muista ensimmäisen maailmansodan alkamispäivää tai haluat helpon ja varman bearnaisekastikeohjeen, soitat hänelle.

Jostain syystä hän tietää kaikesta kaiken. 

9. Pelle

Pelleystävä on synnynnäinen stand up -koomikko. Hän saa jopa huolestuneen emon ja tylsähkön filosofin nauraamaan pissat housuissa.

Naurat kun ajatteletkin häntä. Myös omasta mielestään hän on hyvin hauska.

Kaikki mitä draamakuningattarelle tapahtuu, on vähän suurempaa ja jännittävämpää kuin se, mikä tapahtuu muille.

10. Mystinen häröilijä

Hän katoaa kolmeksi vuodeksi Itä-Aasiaan etsimään itseään, ei pidä mitään yhteyttä ja ilmestyy yhtenä iltana ilmoittamatta ystäväporukkanne yhteiseen saunailtaan.

Eikä kukaan ihmettele. Hän nyt vain on sellainen, mystinen häröilijä. 

Kukaan ystäväpiiristänne ei ole ihan varma, onko hänellä perhettä ja mikä on hänen tämänhetkinen ammattinsa, eikä kukaan kysy. On sanaton sopimus, että häneltä ei udella.

Häröilijä ei anna itsestään mitään mutta kuuluu porukkaan silti. 

11. Draamakuningatar

Hän janoaa keskipisteeksi ja yleensä myös pääsee sinne.

Kaikki mitä hänelle tapahtuu, on vähän suurempaa, jännittävämpää ja ihmeellisempää kuin se, mitä tapahtuu muille.

Hän on loistava tarinankertoja. Tarinat tosin ovat niin pitkiä ja yksityiskohtaisia, että väsyneenä karttelet häntä.

12. Hän, jonka kanssa sinulla ei ole mitään yhteistä, mutta josta tykkäät silti

Et ole koskaan ymmärtänyt, miksi pidät hänestä, mutta pidät silti. Ihan kamalasti.

Teillä ei ole mitään yhteistä. Olette eri mieltä kaikesta. Paheksut hänen poliittisia mielipiteitään etkä tajua hänen musiikkimakuaan.

Ja silti, aina kun olet hänen lähellään, tulet hiukan onnellisemmaksi.