Kierrättäjän kasvimaa lähti uuteen kukoistukseen, kun sinne nikkaroitiin viljelylaatikot ja rikkaruohoista saatiin selkävoitto. Lue vinkit, joilla saat paljon satoa viljelylaatikkojen avulla.

1. Tee puutarhan pohjatyöt perusteellisesti. Huolellisesti toteutetusta tarhasta voi nauttia vuosia ja sato on aina maukasta.

2. Suojaa viljelylaatikot havupuutärpätillä ohennetulla tervalla, jotta ne kestävät pidempään.

3. Sijoita viljelylaatikot siten, että pääset kulkemaan niiden välissä kottikärryillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Käytä laatikoihin rikkaruohotonta, hyvää ruokamultaa. Voit laskea mullan menekin helposti laatikoiden tilavuuden mukaan. Paranna maata vuosittain tai kasvien tarpeen mukaan maatuneella kompostilla tai hevosenlannalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Valitse kasvit laatikon multatilan mukaan. Syvemmissä laatikoissa onnistuu syväjuuristen juuresten ja vihannesten kasvattaminen. Matalammissa kasvavat salaatti ja monet yrtit. Vaihtele kasveja laatikoissa vuosittain vuoroviljelyn tapaan. Käytä myös typpeä maahan sitovia kasveja kuten papuja. Voit kasvattaa hitaasti ja nopeasti kasvavia rinnakkain, jolloin nopeat kuten retiisi ehtivät valmistua ennen hitaammin kasvavia.

6. Istuta monivuotiset ja yksivuotiset kasvit eri laatikoihin. Maan muokkaaminen uusia kylvöjä varten ei tällöin haittaa monivuotisten kasvien juuristoa.

7. Älä unohda kitkemistä. Rikkakasvien siemenet löytävät myös laatikoihin ajan mittaan.

8. Sovi yhdessä perheen kanssa, miten työlääseen puutarhaan haluatte sitoutua.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehti Puutarhassa -lehdessä vuonna 2013. Vinkit antoi laatikkoviljelyä harrastava Riitta-Leena Norberg Lapinjärveltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla