Lue kuusi vinkkiä, joiden avulla saat luonnonkukkakimpun kestämään kauemmin kauniina.

1. Poimi kukat aina aamulla.

Silloin kukkien nestejännitys on parhaimmillaan. Kerää juhliin tarkoitetut kukat päivää aikaisemmin ja laita ne viileään yöksi.

2. Vie kukat viileään, jos voit.

Viilennetyt kukat kestävät paremmin maljakossa. Jos mahdollista, laita kukat myös yöksi viileään.

3. Poimi kukat vasta, kun ne ovat auenneet kunnolla.

Silloin ne kestävät parhaiten maljakossa.

4. Puhdista veteen ulottuvat varret lehdistä ja oksista.

Luonnonkukilla lehtiä on paljon, mutta jos lehtiä tai oksia jää veteen, vesi likaantuu nopeasti, eivätkä kukat kestä kauniina kauaa.

5. Leikkaa uusi imupinta terävällä veitsellä.

Laita kukat raikkaaseen veteen sen jälkeen mahdollisimman pian. Leikkokukille tarkoitettu virkiste sopii myös luonnonkukille.

6. Vaihda vesi päivittäin uuteen puhtaaseen veteen.

 

Siis kumpaan suuntaan käännyn?
Siis kumpaan suuntaan käännyn?

Monille meistä on aina yhtä epäselvää, kumpi käsi lopulta on oikea ja kumpi vasen. Jos sinullakin on tämä hahmotushäiriö, kokeile, olisiko näistä keinoista apua!

  1. ”Joudun aina kokeilemaan, kummalla kädellä kirjoitan ennen kuin käännyn oikealle tai vasemmalle. Toimii.”
  2. ”Oikea/vasen-rajoitteisen ihmisen ainoa oikea auto on Volvo. Kun ratissa on Volvo-merkki, muistaa, että V on vasen ja o on oikea. Kun kyytiläinen siis pyytää kääntymään oikealle, ratista voi kätevästi tarkistaa, kumman käden puolella se oikea sijaitsikaan! Ajaminen rentoutuu, kun ei tarvitse arpoa. Tuskin olisin päässyt aikoinaan inssiajostakaan läpi ilman tätä apua.”
  3. ”Vasemman muistaa siitä, että vasemmassa kädessä on vihkisormus.”
  4. ”Hahmotushäiriöisenä joogaharrastukseni helpottui, kun älysin, että voin tarkistaa urheilusukasta, kumpi on vasen ja kumpi oikea jalka. Niihinhän on usein merkitty kirjaimet R ja L. Täytyy vain keskittyä ja olla tarkkana, että laittaa R-kirjaimella (right) varustetun sukan varmasti oikeaan jalkaan ja L-kirjaimella (left) varustetun vasempaan. Ennen tätä kikkaa sekoilin jatkuvasti raajoissani. Kun joogaohjaaja käski nostaa vasemman jalan ylös, jouduin joka kerta miettimällä miettimään, kumpi taas olikaan vasen, ja aika usein nostin oikean.”
  5. ”Lapsuudenkotini tienhaarassa oli vasemmalla puolella iso kuusiaita. Aina kun minun pitää ajatella, että menen vasemmalle tai teen jotain vasemmalla kädellä, mietin sitä risteystä ja näen kuuset vasemmalla.”

+ Bonusvinkki: Muuan koiranleuka ehdotti, että pysyvästi ongelma ratkeaisi tatuoinnilla. Vasempaan kämmenselkään kaunis V ja oikeaan O.

 

Puhdas kannu, parempi kahvi, vai miten se sanonta nyt menikään.
Puhdas kannu, parempi kahvi, vai miten se sanonta nyt menikään.

Saat kahvistasi vielä parempaa, jos huollat kahvinkeitintä edes vähän enemmän. Marttojen kotitalousneuvoja antaa helpot ohjeet.

Aamukahvia, päiväkahvia ja iltakahvia. Mitallikahveja, vaalikahveja ja synttärikahveja. Aina on hyvä syy juoda kahvit, ja suomalaisethan juovat, enemmän kuin ketkään muut maailmassa.

”Kahvinkeittimen huoltoa laiminlyödään yllättävän paljon.”

Vuodessa juomme kahvia liki 10 kiloa henkilöä kohden, siis noin 160 litraa. Siihen nähden kahvinkeittimen huoltoa laiminlyödään yllättävän paljon, sanoo kotitalousneuvoja Outi Mehto Martoista.

Hän kertoo, miten kahvinkeitintä pitäisi kodeissa ja työpaikoilla huoltaa ja miten pienillä muutoksilla saisimme parempaa kahvia.

1. Älä kaada kahvinkeittimen säiliöön vettä keittimen omalla pannulla.

Mikä onkaan kätevämpää kuin kaataa kahvinkeittimen vesisäiliöön vettä keittimen omalla kannulla. Pieleen menee.

Kahvissa on aina rasvaa, ja osa rasvasta jää joka keittokerralla pannuun. Jos kahvinkeittimen kannua koskisi sisäpuolelta, rasvan tuntisi, mutta ulkopuolelta rasvaa ei näe eikä tunne.

Jos keittimen omalla kannulla kaataa vettä kahvinkeittimen säiliöön, vesi ei ole puhdasta. Se vaikuttaa kahvin makuun.

Jos keittimen omalla kannulla kaataa vettä kahvinkeittimen säiliöön, vesi ei ole yhtä raikasta ja puhdasta kuin puhtaalla kannulla kaadettuna. Se vaikuttaa kahvin makuun. Lisäksi vesisäiliöön tulee silloin veden mukana rasvaa, ja sieltä se leviää pitkin kahvinkeitintä.

2. Pesaise kahvinkeittimen kannu joka päivä.

Mitä puhtaampi kahvinkeittimen kannu on, sitä vähemmän siitä tarttuu kahviin rasvaa ja muita sivumakuja. Pelkän vedellä huuhtelun lisäksi kannu olisi hyvä pesaista päivittäin tiskiharjalla ja astianpesuaineella. Useimmat kannut voi huoletta pestä myös astianpesukoneessa.

3. Pyyhi lämpölevy melkein joka päivä.

Kahvinkeittimen lämpölevy on helppo pitää puhtaana: pyyhkiminen kostealla mikrokuituliinalla riittää. Jos lämpölevyllä on näkyviä roiskeita, ne kannattaa pyyhkäistä heti pois, mutta joka tapauksessa levy on hyvä pyyhkäistä lähes päivittäin.

4. Muista suodattimen puhdistus muutaman kerran viikossa.

Suodatinpussi on nimensä mukaisesti suodatinpussi eli se suodattaa läpi myös kahvin rasvaa. Siksi myös suodatinsuppilo olisi hyvä huuhtaista vedellä jokaisen kahvinkeiton jälkeen ja pestä pienellä määrällä astianpesuainetta muutaman kerran viikossa.

Pelkän veden keittäminen kahvinkeittimellä on helppo pikapuhdistus.

5. Kierrätä kahvinkeittimessä pelkkää vettä viikoittain.

Pelkän veden keittäminen ja kierrättäminen kahvinkeittimen läpi on helppo pikapuhdistus. Tämä kannattaa tehdä normaalissa kahvinkeittimen kotikäytössä viikoittain. Jo pelkkä vesi puhdistaa vesisäiliötä, suodatinta, putkia ja kannua.

6. Pese vesisäiliö saippuavedellä ainakin kerran kuukaudessa.

Vesi kuumaksi vaikkapa vedenkeittimellä, sitten vesi ja tilkka astianpesuainetta kahvinkeittimen vesisäilöön ja säiliön pesu astianpesuharjalla. Muista ensin irrottaa kahvinkeittimen sähköjohto seinästä! Saippuapesun jälkeen kannattaa kierrättää keittimessä pannullinen tai pari puhdasta vettä niin, että vesisäiliöön ei jää saippuaa, joka tarttuisi kahviin.

7. Etikka puhdistaa, ruokasooda kirkastaa.

Vedellä ja astianpesuaineella pääsee kahvinkeittimen huoltamisessa pitkälle. Niiden lisäksi silloin tällöin kannattaa käyttää etikkaa ja ruokasoodaa.

Ruokasooda kirkastaa pinttyneitä likoja suodattimen lisäksi myös kannusta ja kahvikupeista.

Ripottele ruokasoodaa kahvinkeittimen suodattimeen ja harjaa suodatinta kostealla astianpesuharjalla, huuhtele lopuksi. Ruokasooda kirkastaa ja poistaa pinttyneitä likoja, ja sillä voi puhdistaa myös tummentuneita kahvikuppeja, samoin kahvinkeittimen kannua.

Pelkän veden kierrättämisen lisäksi kahvinkeittimessä kannattaa kierrättää myös vedellä laimennettua etikkaa. Vajaa desi etikkaa ja puolisen litraa vettä päälle, sitten kahvinkeitin pulputtamaan. Etikka-vesi-liuos irrottaa kahvinkeittimeen muodostunutta kalkkia. Etikka-puhdistuksen jälkeen kannattaa taas kierrättää kahvinkeittimen läpi pannullinen pelkkää vettä niin, että seuraavaan kahvipannulliseen ei tule etikkaista sivumakua.

8. Helppo muistisääntö!

Muistisääntö: kun avaat uuden suodatinpussipaketin, puhdista keitin etikan avulla.

Martta-suositusten mukaan kahvinkeittimen etikkapuhdistus kannattaisi tehdä parin viikon välein, mutta se ei kotitalousneuvojan omassakaan keittiössä toteudu. Yksi muistisääntö on, että aina kun avaa uuden suodatinpussipaketin, puhdistaa keittimen sisukset etikan avulla.

Bonuksena rahansäästö.

Kun kahvinkeitintä huoltaa hyvin, saa parempaa kahvia. Sen lisäksi säästyy rahaa, koska puhdas kahvinkeitin kuluttaa vähemmän sähköä ja kestää käyttökunnossa kauemmin.

Neuvot antoi Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto.

Maria, huithapeli

Tiesitkö, että kahvinkeitin pitäisi pikapuhdistaa kerran viikossa? Muista myös etikkakikka!

Marttojen neuvojen verbit ovat aina köykäisiä: huuhtaise, pyyhkäise, ikään kuin hommat sujuisivat tuosta vain, vasemmalla kädellä. Mutta tosiasia on että siivoaminen ja muu puhdistustyö on köykäistä vain martoille ja muille synnynnäisiälle siivoajille. Kun ajattelenkin mokomia töitä, verenpaine nousee. Pahimmillaan olen joutunut ottamaan beetasalpaajan, että selviän työstä ehjin nahoin.
Lue kommentti