Alku voi joskus olla hankalaa, kun on tullut vähän kerättyä kamaa.
Alku voi joskus olla hankalaa, kun on tullut vähän kerättyä kamaa.

Mitäpä jos tänä kesänä tekisit kotiisi todellisen raivauksen! Olokin kevenee kummasti. Käy koti läpi näillä ohjeilla.

1. Käsittele huone kerrallaan.

Koko kodin raivaaminen on uuvuttava urakka. Jaa työ osiin ajan ja voimien mukaan: Päätä raivata yksi huone, ja käy huone läpi komero tai hylly kerrallaan.

Ota tavoitteeksi, että kuukauden kuluttua huone on raivattu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Määrää paikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokaisella tavaralla pitää olla kotona oma paikka. Monilla jo onkin, mutta päätä paikka tosiaan kaikelle. Päätä, missä säilytät esimerkiksi nappeja, pattereita, joulukoristeita, lasten piirroksia ja tärkeitä papereita.

3. Vaadi perustelut.

Tyhjennä hyllyt ja pese ne puhtaaksi. Käy läpi jokainen tavara ja vaadi sitä perustelemaan, miksi sen pitää saada jäädä. Varaa kolme laatikkoa ja jaa tavarat niihin periaatteella säilytä, heitä pois ja kierrätä. Lahjavaaseja, vanhoja matkamuistoja tai turhia ostoksia ei tarvitse säilyttää.

Lajittele ja palauta säilytettävät tavarat hyllyyn niin, että taakse tulevat harvoin käytettävät ja eteen usein käytettävät tavarat. Lajittele pois heitettävät jäteastioihin, ja kierrätä säilyttämisen arvoiset.

Kaikki hyllyt ruokakaapeista siivouskomeroon voi raivata saman opin mukaan.

4. Laita lehtipinot kuriin.

Varaa sanomalehdille oma hylly tai kori. Kun se täyttyy, kanna vanhat lehdet saman tien ulos.

Säilytä aikakauslehtiä vain sen verran kuin yhteen pinoon mahtuu. Laita uudet päälle ja kanna alimmat lehtikeräykseen, kun pino nousee liikaa.

5. Perkaa ruokakaapit.

Heitä vanhat ruuat ja mausteet biojätteisiin. Harkitse, tarvitsetko matkalta tuotua eksoottista maustetta, jota et ole tähän mennessäkään käyttänyt. Heitä pois pian vanhentuvat mausteet, jos samaa maustetta on monta pussia. Samoin jos et tiedä, mitä teet mausteella, heitä se pois.

Lajittele ruuat ja mausteet hyllyihin niin, että näet helposti, mitkä ovat loppumassa. Sijoita vanhimmat eteen ja käytä ne ensin. Tee raivatessa lista ruuista ja mausteista, joita pitää ostaa lisää.

6. Kesytä kattila- ja astiakaappi.

Heitä rikkinäiset ja kahvapuolet keittoastiat pois. Montako jäljelle jäävistä tarvitset oikeasti? Laita turhat kierrätykseen.

Tee sama astioille. Sijoita säilytettävät, harvoin käytettävät kulhot ja astiat yläkaappeihin. Jos perheessä kaksi juo viiniä, nosta loput 18 viinilasia taemmas.

Mieti, miten usein tarvitset juhla-astioita. Jos ne katetaan pöytää vain harvoin, vähennä niiden määrää radikaalisti. Juhla-astioita voi myös vuokrata.

7. Tyhjennä vaatekaapit.

Lajittele omat ja lasten vaatteet. Mieti, montako puseroa, t-paitaa, hametta tai takkia kukin oikeasti tarvitsee. Jos et ole käyttänyt jotakin vaatetta pariin vuoteen, pois vaan.

Muutama muistovaate riittää. Mieti, onko realistista olettaa, että laihdut 20 kiloa ja mahdut nuoruuden suosikkimekkoon. Etkö mieluummin ostaisi laihtumisen kunniaksi uuden hameen? Pidä yhdet tavoitefarkut ja anna muut pois.

Poista vaatekomerosta myös värit, joista et enää pidä. Perkaa kenkävuoret ja laukkukasat.

8. Kierrätä koneet.

Tekniikka kehittyy nopeasti, ja kodin kaapit täyttyvät vanhentuneista tietokoneista, skannereista, printtereistä ja johdoista. Suhtaudu niihin kuin mihin tahansa muuhunkin rojuun. Laita kierrätykseen myös vanhat kännykät ja niiden laturit sekä vanhat televisiot, videot ja radiot. Vie jäteastioihin laitteiden manuaalit ja pakkaukset.

Kun ostat uutta elektroniikkaa, merkitse piuhoihin ja tarvikkeisiin, mihin laitteeseen ne kuuluvat. Kun laite menee rikki, heitä nekin pois.

9. Karsi kirjat.

Kirjoista voi olla vaikea luopua. Niiden siivous ja järjestäminen vievät kuitenkin aikaa. Karsi kirjahyllystä ensin matkaoppaat, pokkarit, lukemattomat kirjat, suvulta perityt tietokirjasarjat ja kirjat, joille riittää kertaluku.

Käy läpi myös lasten kirjakasat ja elokuvat. Säilytä vain kirjat ja elokuvat, joihin haluat palata aina uudestaan. Kirjoja ja elokuvia voi lainata kirjastosta, ja elokuvia voi vuokrata.

10. Ehkäise kasat.

Jos jätät tavaran lojumaan, se saa pian seuraa, ja taas on syntynyt uusi rojukasa. Laita siksi tavarat aina heti paikalleen.

Käy läpi jo syntyneet rojukasat, vie tarpeelliset tavarat paikoilleen ja heitä pois roskat. Vie pois kaikki korit ja kulhot, jotka suorastaan houkuttelevat rojua.

Vinkit antoi ammattiraivaaja Maria Laitinen, joka pitää Tunti päivässä -blogia.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla