Tee tänä syksynä todellinen raivaus, ja olosi kevenee kummasti. Käy kotisi läpi näillä ohjeilla.

1. Käsittele huone kerrallaan.

Koko kodin raivaaminen on uuvuttava urakka. Jaa työ osiin ajan ja voimien mukaan. Päätä raivata tänä keväänä yksi huone. Käy huone läpi komero tai hylly kerrallaan.

Ota tavoitteeksi, että kuukauden kuluttua huone on raivattu.

2. Määrää paikat.

Jokaisella tavaralla pitää olla kotona oma paikka. Päätä, missä säilytät esimerkiksi nappeja, pattereita, joulukoristeita, lasten piirroksia ja tärkeitä papereita.

3. Vaadi perustelut.

Tyhjennä hyllyt ja pese ne puhtaaksi. Käy läpi jokainen tavara ja vaadi sitä perustelemaan, miksi sen pitää saada jäädä. Varaa kolme laatikkoa ja jaa tavarat niihin periaatteella säilytä, heitä pois ja kierrätä. Lahjavaaseja, mauttomia matkamuistoja tai turhia ostoksia ei tarvitse säilyttää.

Lajittele ja palauta säilytettävät tavarat hyllyyn niin, että taakse tulevat harvoin käytettävät ja eteen usein käytettävät tavarat. Lajittele pois heitettävät tavarat jäteastioihin, kierrätä säilyttämisen arvoiset tavarat.

Kaikki hyllyt ruokakaapeista siivouskomeroon voi raivata saman opin mukaan.

4. Laita lehtipinot kuriin.

Varaa sanomalehdille oma hylly tai kori. Kun se täyttyy, kanna vanhat lehdet saman tien ulos. Säilytä aikakauslehtiä vain sen verran kuin yhteen pinoon mahtuu. Laita uudet päälle ja kanna alimmat lehtikeräykseen, kun pino nousee liikaa.

5. Perkaa ruokakaapit.

Heitä vanhat ruuat ja mausteet biojätteisiin. Harkitse, tarvitsetko matkalta tuotua eksoottista maustetta, jota et ole tähän mennessäkään käyttänyt. Heitä pois pian vanhentuvat mausteet, jos samaa maustetta on monta pussia. Jos et tiedä, mitä teet mausteella, heitä se pois. Lajittele ruuat ja mausteet hyllyihin niin, että näet helposti, mitkä aineet ovat loppumassa. Sijoita vanhimmat ruuat eteen ja käytä ne lähipäivien aterioihin. Tee raivatessa lista ruoista, joita pitää ostaa lisää.

6. Kesytä kattila- ja astiakaappi.

Heitä rikkinäiset ja kahvapuolet keittoastiat pois. Montako jäljelle jäävistä tarvitset oikeasti? Laita turhat kierrätykseen.

Tee sama astioille. Sijoita säilytettävät, harvoin käytettävät kulhot ja astiat yläkaappeihin. Jos perheessä kaksi juo viiniä, nosta loput 18 viinilasia taemmaksi. Mieti, miten usein tarvitset juhla-astioita. Jos ne katetaan pöytää vain harvoin, vähennä niiden määrää radikaalisti. Juhla-astioita voi myös vuokrata.

7. Tyhjennä vaatekaapit.

Lajittele omat ja lasten vaatteet. Mieti, montako puseroa, t-paitaa, hametta tai takkia kukin oikeasti tarvitsee. Jos et ole käyttänyt jotakin vaatetta pariin vuoteen, pois vaan. Muutama muistovaate riittää. Mieti, onko realistista olettaa, että laihdut 20 kiloa ja mahdut nuoruuden suosikkimekkoon. Etkö mieluummin ostaisi laihtumisen kunniaksi uuden hameen? Pidä yhdet tavoitefarkut ja anna muut pois. Poista vaatekomerosta värit, joista et enää pidä. Perkaa myös kenkävuoret ja laukkukasat.

8. Kierrätä koneet.

Tekniikka kehittyy nopeasti, ja kodin kaapit täyttyvät vanhentuneista tietokoneista, skannereista, printtereistä ja johdoista. Suhtaudu niihin kuin mihin tahansa muuhun rojuun. Laita kierrätykseen myös vanhat kännykät ja niiden laturit sekä vanhat kuvaputkitelevisiot, videot ja radiot. Vie jäteastioihin laitteiden manuaalit ja pakkaukset.

Kun ostat uutta elektroniikkaa, merkitse piuhoihin ja tarvikkeisiin, mihin laitteeseen ne kuuluvat. Kun laite menee rikki, heitä nekin pois.

9. Karsi kirjat.

Kirjoista voi olla vaikea luopua. Niiden siivous ja järjestäminen vievät kuitenkin aikaa. Karsi kirjahyllystä ensin matkaoppaat, pokkarit, lukemattomat kirjat, suvulta perityt tietokirjasarjat ja kirjat, joille riittää kertaluku. Käy läpi myös lasten kirjakasat ja elokuvat. Säilytä vain kirjat ja elokuvat, joihin haluat palata aina uudestaan. Kirjoja ja elokuvia voi lainata kirjastosta, ja elokuvia voi vuokrata.

10. Ehkäise kasat.

Jos jätät tavaran lojumaan, se saa pian seuraa, ja taas on syntynyt uusi rojukasa. Laita siksi tavarat aina heti paikalleen. Käy läpi jo syntyneet rojukasat, vie tarpeelliset tavarat paikoilleen ja heitä pois roskat. Vie pois korit ja kulhot, jotka suorastaan houkuttelevat rojua.

 

Vinkit antoi ammattiraivaaja Maria Laitinen, joka pitää Tunti päivässä -blogia.

 

 

Ihana ajatus: pikkuruinen ovi lattianrajassa, sen takana asuu tonttu. Suunnilleen postikortin kokoinen tonttuovi on helppo tehdä itse. Katso suloiset kuvat ja inspiroidu!

Piti tulla pelkkä ovi, tulikin kokonainen tonttula

Pia Auvinen Rovaniemeltä:

"Tulin toukokuussa mummoksi ja halusin tehdä pikkumiehen iloksi tonttuoven. Ajatuksenani oli, että voimme aina joulun alla käydä katsomassa, mitä tontut puuhailevatkaan sen lähistöllä. 

Syksyllä tein askarteluhuoneen vanhaan leivinhuoneeseen ja keräsin sinne tarvikkeita ovea varten. Yhtenä aamuna sain sitten inspiraation toteutukseen. 

Tokihan tonttulan oveen piti laittaa nimikyltti, se on puulastusta tehty.

Ensin liimasin vanerilevyn päälle askartelupaperia, jossa olikin sopiva lautaseinäkuvaprintti. Oven saranat ovat puutikusta ja pahvista leikattu kolmio.

"Tontut ovat kovin väsyneitä näin joulun alla, joten tein puupalikasta, kuusen oksista ja pihlajanmarjoista toiselle tontulle nojaamispaikan. Toinen kovasti uurastanut tonttu pääsi meriheinän päälle lepäilemään."
"Tontut ovat kovin väsyneitä näin joulun alla, joten tein puupalikasta, kuusen oksista ja pihlajanmarjoista toiselle tontulle nojaamispaikan. Toinen kovasti uurastanut tonttu pääsi meriheinän päälle lepäilemään."

Koristelin oven minikranssilla: liimasin kuumaliimapistoolilla siihen pihalta hakemani pihlajanmarjat ja lepän pikku käpyjä.

Tokihan tonttulan oveen piti laittaa nimikyltti, se on puulastusta tehty. Ovi näytti yksinäiseltä, joten etsin liiteristä, kaapeista ja pihalta lisää materiaalia...

Ja niin tonttuovi ryöpsähtikin kokonaiseksi tonttulaksi lahjoineen, poroineen ja tonttuineen! Tuskin maltoin lopettaa tekemistä, kun aina teki mieli lisätä jotakin.

Meillä tonttula ei päätynyt lattianrajaan, vaan on olohuoneessa lipaston päällä.

Lattialla tonttula olisi kiinnostanut liikaa koiraamme ja pikku Jamin kanssa on helpompi käydä korkeammalla ihmettelemässä tonttujen touhuja."

Pian kotiblogi löytyy täältä

"Hassua, että odotus on melkein mukavinta joulussa. Askartelijan sydän läikehtii onnesta! Maitotölkki antaa osviittaa tonttuoven koosta."
"Hassua, että odotus on melkein mukavinta joulussa. Askartelijan sydän läikehtii onnesta! Maitotölkki antaa osviittaa tonttuoven koosta."

Tonttuovi kirjaimellisesti avasi oven jouluun

Titta Holanne Turusta:

"Kuulin jossain sanan 'tonttuovi' ja idea oli heti selvä: pieni ovi tontulle. Olin saman tien myyty, sillä olen jo kauan kuvaillut erilaisia kiehtovia ovia.

Ovissa on jotain satumaista voimaa ja sanomaa. Usein mietin, mitä mikäkin ovi kertoisi, jos osaisi puhua.

Olen melkoisen hurahtanut joulutteluun ja tonttuovi kirjaimellisesti avasi oven jouluun. Ovea katsoessa lapsuuden joulun tunnelma herää ihan välittömästi.

Tonttuovi ei ollut kovinkaan työläs. Kesällä kuvattu digikuva vanhasta rengin tuvan ovesta lähti tulostukseen. Siinä on jo historian siipien havinaa ja sopivan vanhaa tunnelmaa tontulle.

Koira käy aika ajoin nuuskimassa oven luona, josko tontusta olisi jäänyt joku jälki.

Tulostettu ovi on liimattu ja taiteltu kevyelle aaltopahville, jotta paperin läpi pintaan saadaan pystysuunnassa tuntuvaa elävyyttä. Ovi tulee juuri sopivasti seinästä ulos, jolloin syntyy riittävästi kolmiulotteisuutta. Mitoiksi muodostuivat 18,5 cm levyttä ja 17 cm korkeutta.

"Luudan kokosin rautalangasta, ohuista pensaan oksista ja diffuuserin puutikusta. Bonuksena on tontun postilaatikko, joka on askarreltu tavallisesta tulitikkuaskista."
"Luudan kokosin rautalangasta, ohuista pensaan oksista ja diffuuserin puutikusta. Bonuksena on tontun postilaatikko, joka on askarreltu tavallisesta tulitikkuaskista."

Eteisen seinästä löytyi oikein sopiva paikka tontun kodin sisäänkäynnille. On todella kiva katsoa, kuinka moni vieras kiinnittää huomionsa lattian rajassa olevaan tontun oveen.

Erityisen utelias oven suhteen on koira. Se käy aika ajoin nuuskimassa, josko tontusta olisi jäänyt joku jälki.

Uskon, että meillä taitaa asua vanhempi tallitonttu. Sellainen maaseutua rakastava, viisas ja lystikäs tonttu.

Joka päivä kotiin tullessani silmät osuvat ensimmäisenä tonttuoveen. Se saa hyvälle tuulelle: joulu on taas lähempänä!"

Titan Oli aika -blogi löytyy täältä

"Ovi on työläin vaihe, sillä siinä on mittaamista eniten. Ovi karmeineen on noin 10 senttiä korkea ja kuutisen senttiä leveä."
"Ovi on työläin vaihe, sillä siinä on mittaamista eniten. Ovi karmeineen on noin 10 senttiä korkea ja kuutisen senttiä leveä."

Tällaista taikaa aikuisetkin kaipaavat joulun aikaan

Mari Latvala Seinäjoelta:

"Instagramissa ja blogeissa alkui näkyä tasaiseen tahtiin kuvia kivoista ja kotoisista tonttuovista. Ajatus oli niin hauska, että pakkohan se oli toteuttaa.

Sitä paitsi mistäpä muualta ne lapsia tarkkailevat tonttu-ukot joulun alla sisään pääsisivät, elleivät omasta ovesta!

Ensimmäisen version tein vähän summittaisesti, karmit leikkasin käsivaralta. Jälkeenpäin tein ovesta parannellun version, jossa käytin mattoveistä apuna.  

Tonttu kyllä pääsee tupaan, vaikka ovi olisi sijoitettu hyllylle!

Ovi on pahvista ja maalattu akryyliväreillä. Portaat tein askartelumassasta ja maalasin ne vesiväreillä. Koristeet tein luonnonhavuista ja oven kranssiin käytin rautalankaa, johon leikkasin muovisesta 'havusta' oksia.

Kiinnitin oven portaikkoon, jossa se on pienimmältä lapselta ja koiralta turvassa, sillä portaissa on lapsiportti. Tonttu kyllä pääsee tupaan, vaikka ovi olisi sijoitettu esimerkiksi hyllylle!

Nuorin lapsi odottaa, että portailta löytyisi pieniä jalanjälkiä. Ehkäpä niitä jossain vaiheessa vielä löytyykin...

Lopputulos palkitsee aitoudellaan. Itse tehden saa myös sellaisen kuin haluaa.

Koko oven idea on hellyyttävä, tämähän on erityisesti lapsille tehty. Ovi tuo pimeyteen sitä joulun taikaa, jota aikuisillakin saa vähän olla tähän aikaan vuodesta..."

Marin Puolitoista kerrosta kotia -blogi löytyy täältä

Myös Kodin Kuvalehden bloggaja Anni Lehto on askarrellut oman tonttuoven kehyksistä ja jäätelötikuista. Kurkkaa Annin ovi Ruususuu & Huvikumpu -blogista!

Trendikkäimmät kasvit säväyttävät violetilla ja vaaleanpunaisella. Vihreän- ja violetinkirjava isomaija on kotoisin trooppisista sademetsistä ja luo kookkailla lehdillään eksoottista tunnelmaa. Kuningasbegoniaa kannattaa kokeilla, jos mielii todella erikoisia lehtiä. Se sopii sisälle hajavaloon tai ulos varjoisaan ruukkupuutarhaan. Valoisassa paikassa kuningasbegonia saattaa myös kukkia. Kasvi on kuitenkin hallanarka, joten myöhään syksyllä ja aikaisin keväällä ruukut on syytä pitää sisällä.

Viherkasvit eivät aina ole vihreitä. Trendikkäimmät niistä tuovat kotiin tummaa violettia, suloista vaaleanpunaista ja herkkiä pitsikuvioita.

Viherkasvien syysmuoti on punaista, violettia ja hopeaa, pilkullista, raidallista ja liukuväriä. Nousussa ovat siis kirjavat ja värikäslehtiset viherkasvit, sellaiset kuin pitsilehdet kuningasbegoniat ja maijat. Kasvien lehtien kirjavuuteen vaikuttavat myös kasvuolot: valon määrä ja ravinteet.

Uurremuori on oiva valinta tummanpuhuvien kasvien ystävälle. Pikkukivien käyttö katteena harventaa kasteluväliä.
Uurremuori on oiva valinta tummanpuhuvien kasvien ystävälle. Pikkukivien käyttö katteena harventaa kasteluväliä.

Siro pitsilehti varastaa huomion lehdillään. Sijoita ruukku hajavaloon, suojaan suoralta auringonpaisteelta. Pitsilehti nauttii tasaisesta kastelusta ja kosteudesta, joten se sopii piristämään esimerkiksi kylpyhuonetta. Myös pitsilehdestä löytyy punasävyisiä lajikkeita.
Siro pitsilehti varastaa huomion lehdillään. Sijoita ruukku hajavaloon, suojaan suoralta auringonpaisteelta. Pitsilehti nauttii tasaisesta kastelusta ja kosteudesta, joten se sopii piristämään esimerkiksi kylpyhuonetta. Myös pitsilehdestä löytyy punasävyisiä lajikkeita.

Rönsylilja ja pullojukka ovat viherkasveista helppohoitoisimpia. Rönsyliljasta on sekä vihreitä että valko- ja keltakirjavia lajikkeita. Se kasvattaa versojen päihin taimenalkuja, joista saa uusia hoidokkeja multaan juurruttamalla. Rönsylilja sietää monenlaisia oloja eikä nuupahda, vaikka tarhuri joskus unohtaisi kastelun.
Rönsylilja ja pullojukka ovat viherkasveista helppohoitoisimpia. Rönsyliljasta on sekä vihreitä että valko- ja keltakirjavia lajikkeita. Se kasvattaa versojen päihin taimenalkuja, joista saa uusia hoidokkeja multaan juurruttamalla. Rönsylilja sietää monenlaisia oloja eikä nuupahda, vaikka tarhuri joskus unohtaisi kastelun.

Yksi värikkäimmistä kasveista on krootoni eli ihmepensas, jonka lehdet ovat kirjavimmat, kun kasvi on jo vanha. Väri lisääntyy, mitä enemmän kasvi saa valoa
Yksi värikkäimmistä kasveista on krootoni eli ihmepensas, jonka lehdet ovat kirjavimmat, kun kasvi on jo vanha. Väri lisääntyy, mitä enemmän kasvi saa valoa

Ruukkupuutarhoista tuttu verililjapuu viihtyy myös huonekasvina. Sen kapeat miekkamaiset lehdet muodostavat näyttävän viuhkan.
Ruukkupuutarhoista tuttu verililjapuu viihtyy myös huonekasvina. Sen kapeat miekkamaiset lehdet muodostavat näyttävän viuhkan.