Uusi tapetti piristää kotia kummasti. Jos haluat puuhailla vain vähän, käytä tapettipaloja ja kuvioi vaikkapa vain yksi kohta seinästä.

Jos kokonaisen huoneen tai seinänkin tapetoiminen kuulostaa liian isolta palalta, hylkää isot projektit. Vähemmälläkin voi tuoda kotiin uutta raikkautta.

Leikkaa vanhoista tapetinjämistä lautasta apuna käyttäen erivärisiä palloja ja kiinnitä ne liisterillä suoraan puhtaaseen seinään. Jos pallot myöhemmin kyllästyttävät, ne on helppo irrottaa vedellä kostuttamalla.

Myös yksi korkea, kapea tapettiraita vaikkapa eteisessä voi muuttaa kuosillaan koko tilan tunnelman.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tapetoinnin alkeet

Jos tapetointikärpänen puraisee, opettele nämä tapetoinnin alkeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun valitset tapettia, ripusta kaupasta saamasi tapetin koepala huoneeseen ja katso, miltä se näyttää oikeassa ympäristössä ja valossa. Ilmansuunta vaikuttaa valoon ja tunnelmaan yllättävän paljon. Pääsääntönä pidetään, että eteläseinä kannattaa tapetoida viileällä värillä ja pohjoisseinä lämpimällä.

Valitse tapetti myös käytön mukaan: keittiöön ja eteiseen vesipestävää ja aurinkoiseen paikkaan valonkestävää.

Laske kulutus huolellisesti ja ota huomioon raportin eli kuvion korkeus.

Mitä korkeampi kuvio, sitä enemmän tulee hukkapaloja. Laske menekkiin aina hieman ylimääräistä pelivaraksi ja myöhempää mahdollista korjausta varten.

Tapettirullan yleisin leveys on 53 senttiä ja pituus noin 10 metriä. Jos huonekorkeus on 2,40 metriä, saat yhdestä rullasta neljä vuotaa eli noin kaksi metriä valmista seinää.

Tarkasta, että rullat ovat samasta erästä, jotta vältät värierot.

Tee pohjatyöt huolellisesti.  Parhaan tuloksen saat, kun poistat vanhat tapetit kostuttamalla ne vedellä.

Tapetoitavan pinnan tulee olla mahdollisimman tasainen, joten kittaa kolot ja hio pinta sileäksi; pienikin kupru näkyy tapetin alta.

Valitse liisteri tapetinvalmistajan ohjeen mukaan ja selvitä, sivelläänkö liisteri suoraan seinään vai tapettiin.

Aloita tapetointi siitä seinästä, joka näkyy ensimmäisenä, kun astutaan huoneeseen. Näin saat näkyvimpään seinään kokonaiset kuviot ja vuodat.

Käytä tarpeeksi pitkää tapetointipöytää.

Lisää ohjeita saat tapetinvalmistajilta ja alan kirjoista.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla