Korppi-Koskelan perhe muutti äidin työn perässä toiselle puolelle maailmaa Chileen. Kodin tuntu syntyi Suomesta tuoduista tärkeistä tavaroista.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2014.

Kun Anu Korppi-Koskela muutti perheineen Chileen, lähes kaikki huonekalut ja sisustus­tavarat rahdattiin Suomesta. Mukaan otettiin jopa perheen Lundia-hyllyt ja rakkaimmat kirjat, sillä Anun ja hänen miehensä Akselin mielestä kodissa kuuluu olla kirjoja esillä. Ainoastaan sohva, parvekekalusteet ja pari valaisinta ostettiin periltä Santiago de Chilestä.

”Lapsistamme Selmasta ja Ailasta tuntui varmasti mukavammalta saapua vieraaseen maahan, kun sain leviteltyä heidän huoneisiinsa edes jotain tuttuja tavaroita”, Anu sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muuton syynä oli Anun kahden vuoden pesti lähetystösihteerinä Suomen Chilen-suurlähetystössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kotia etsimässä

Anu lähti Santiagoon jo kuukautta ennen muuta perhettä järjestelemään asunto- ja päiväkotiasioita. Ennen kuin sopiva koti löytyi, Anu ehti ravata asuntoesittelijän kanssa katsomassa 15 ehdokasta. Haussa olivat lapsiystävällinen alue, siedettävät tarha- ja koulumatkat sekä­ koti, jonne mahtuisi vieraita ja jossa voisi pitää edustustilaisuuksia.

”Halusin myös, että pihalla olisi uima-allas, sillä kesällä täällä on todella kuuma”, Anu kertoo.­

Kun hän astui sisälle Providencia-alueella sijaitsevaan huoneistoon, kaikki tuntui osuvan vihdoin kohdalleen.

”Mikä parasta, parvekkeelta oli huikaiseva näköala kohti Andien lumihuippuista vuori­jonoa.”

Neljä kylppäriä

Korppi-Koskelan perheen Chilen-kodissa on neljä kylpyhuonetta. Se herättää aina ihmetystä suomalaisissa vieraissa.

”Chilessä huoneistot noudattelevat jenkkityyliä eli yleensä yhtä huonetta kohden on oma wc ja mahdollisesti myös suihku”, Anu selittää.

Kodin sisustuksen on suunnitellut pääosin Akseli. Hänen periaatteensa on, että ostosten on oltava pitkäikäisiä.

”Akseli on ostanut lähes kaikki designhuonekalumme. Saatan ensin motkottaa, että onpa kallista ja tarvitsemmeko oikeasti tuota, mutta jälkikäteen tajuan, että olipa hyvä ostos”, Anu kertoo.

Vierailtaan pariskunta on saanut kehuja ”ki­vast­a­­ ja rohkeasta” sisustuksestaan. Chileläiset kun tuntuvat olevan varovaisia värivalinnoissaan.

Koska Anu pitää kotona työhönsä liittyviä edustustilaisuuksia, hän tarvitsi paljon astioita. Niiden hän halusi olevan suomalaisia.

”Jokainen uraansa aloittava diplomaatti saa varustautumisrahan, jolla voi tehdä hankintoja ulkomaankomennusta varten. Rahalla hankimme Marimekon mallistosta Sami Ruotsalaisen suunnittelemat astiat.”

Tupaantuliaiset järjestettiin noin kolmellekymmenelle diplomaattikollegalle. Parvekkeen lasit avattiin kokonaan auki, ja olohuone sai jatkua ulos.

”Tunnelma oli tiivis mutta ihana.”

Kehuttu kodinhoitaja

Jotta Anu ja Akseli saivat hoitaa virallisen osuuden rauhassa, järjestelyissä auttoi heidän chileläinen kodinhoitajansa Anita.

”Chilessä on tavallista, että perheissä on kodinhoitaja. Paikalliset ajattelevat, että ihmisten velvollisuus on palkata työntekijä, jos taloudellinen tilanne antaa mahdollisuuden”, Anu kertoo.­

Anitan Anu ja Akseli löysivät sosiaalisen median­ avulla. 1500 englanninkielisen santiagolaisäidin Facebook-ryhmässä häntä kehuttiin maasta taivaaseen.

”Hän onkin ihana: ylpeä ammatistaan, ahkera ja lasten kanssa herttainen.”

Kavereita ja synttäreitä

Korppi-Koskeloiden Chileen-muutosta on nyt vuosi. Aila käy päiväkodissa ja Selma yksityisessä espanjankielisessä koulussa. Akseli työskentelee konsulttina Finnpartnershipille ja Cleantech-yritykselle.

Lapset ovat sopeutuneet uudenlaiseen arkeensa­ hyvin, vaikka varsinkin Selmalle oli aluksi vaikeaa olla erossa isoäidistä.

”Lasten nopeus tutustua uusiin ihmisiin ja kyky kommunikoida ilman yhteistä kieltä on hämmästyttävä. Miten me aikuiset voisimme oppia saman?” Akseli miettii.

Nyt lapsilla on jo paljon paikallisia ystäviä.

”On synttäreitä ja kavereita. Täällä lapsilla onkin enemmän sosiaalista yhdessäoloa kuin suorittavaa harrastamista.”

 

Anun ja Akselin Santiago-vinkit

  1. Pyöräily Barrio Italiassa ”Alue tunnetaan kahviloista sekä­ antiikki- ja designliikkeistä.”
  2. Maisemat San Cristobalin kukkulalta ”Perille pääsee jyrkkää rinnettä kapuavalla funicular-junalla.”
  3. Lähiseudun viinitilat ”Hyville tiloille on Santiagosta vajaan tunnin ajomatka.”
  4. Hienot ostoskeskukset ”Esimerkiksi Parque Araucossa myydään fiinejä merkkejä, joita ei löydä Suomesta.”
  5. Patikointi tai laskettelu vuorilla ”Erityisesti heinä–elokuussa kannattaa käydä laskettelemassa Valle Nevadossa.”
  6. Providencian kaupunginosan pikkukahvilat ”República de Cuba ja Las Dalias -katujen kulmassa on hyvä kahvilakeskittymä.”
Sisältö jatkuu mainoksen alla