Korppi-Koskelan perhe muutti äidin työn perässä toiselle puolelle maailmaa Chileen. Kodin tuntu syntyi Suomesta tuoduista tärkeistä tavaroista.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2014.

Kun Anu Korppi-Koskela muutti perheineen Chileen, lähes kaikki huonekalut ja sisustus­tavarat rahdattiin Suomesta. Mukaan otettiin jopa perheen Lundia-hyllyt ja rakkaimmat kirjat, sillä Anun ja hänen miehensä Akselin mielestä kodissa kuuluu olla kirjoja esillä. Ainoastaan sohva, parvekekalusteet ja pari valaisinta ostettiin periltä Santiago de Chilestä.

”Lapsistamme Selmasta ja Ailasta tuntui varmasti mukavammalta saapua vieraaseen maahan, kun sain leviteltyä heidän huoneisiinsa edes jotain tuttuja tavaroita”, Anu sanoo.

Muuton syynä oli Anun kahden vuoden pesti lähetystösihteerinä Suomen Chilen-suurlähetystössä.

Kotia etsimässä

Anu lähti Santiagoon jo kuukautta ennen muuta perhettä järjestelemään asunto- ja päiväkotiasioita. Ennen kuin sopiva koti löytyi, Anu ehti ravata asuntoesittelijän kanssa katsomassa 15 ehdokasta. Haussa olivat lapsiystävällinen alue, siedettävät tarha- ja koulumatkat sekä­ koti, jonne mahtuisi vieraita ja jossa voisi pitää edustustilaisuuksia.

”Halusin myös, että pihalla olisi uima-allas, sillä kesällä täällä on todella kuuma”, Anu kertoo.­

Kun hän astui sisälle Providencia-alueella sijaitsevaan huoneistoon, kaikki tuntui osuvan vihdoin kohdalleen.

”Mikä parasta, parvekkeelta oli huikaiseva näköala kohti Andien lumihuippuista vuori­jonoa.”

Neljä kylppäriä

Korppi-Koskelan perheen Chilen-kodissa on neljä kylpyhuonetta. Se herättää aina ihmetystä suomalaisissa vieraissa.

”Chilessä huoneistot noudattelevat jenkkityyliä eli yleensä yhtä huonetta kohden on oma wc ja mahdollisesti myös suihku”, Anu selittää.

Kodin sisustuksen on suunnitellut pääosin Akseli. Hänen periaatteensa on, että ostosten on oltava pitkäikäisiä.

”Akseli on ostanut lähes kaikki designhuonekalumme. Saatan ensin motkottaa, että onpa kallista ja tarvitsemmeko oikeasti tuota, mutta jälkikäteen tajuan, että olipa hyvä ostos”, Anu kertoo.

Vierailtaan pariskunta on saanut kehuja ”ki­vast­a­­ ja rohkeasta” sisustuksestaan. Chileläiset kun tuntuvat olevan varovaisia värivalinnoissaan.

Koska Anu pitää kotona työhönsä liittyviä edustustilaisuuksia, hän tarvitsi paljon astioita. Niiden hän halusi olevan suomalaisia.

”Jokainen uraansa aloittava diplomaatti saa varustautumisrahan, jolla voi tehdä hankintoja ulkomaankomennusta varten. Rahalla hankimme Marimekon mallistosta Sami Ruotsalaisen suunnittelemat astiat.”

Tupaantuliaiset järjestettiin noin kolmellekymmenelle diplomaattikollegalle. Parvekkeen lasit avattiin kokonaan auki, ja olohuone sai jatkua ulos.

”Tunnelma oli tiivis mutta ihana.”

Kehuttu kodinhoitaja

Jotta Anu ja Akseli saivat hoitaa virallisen osuuden rauhassa, järjestelyissä auttoi heidän chileläinen kodinhoitajansa Anita.

”Chilessä on tavallista, että perheissä on kodinhoitaja. Paikalliset ajattelevat, että ihmisten velvollisuus on palkata työntekijä, jos taloudellinen tilanne antaa mahdollisuuden”, Anu kertoo.­

Anitan Anu ja Akseli löysivät sosiaalisen median­ avulla. 1500 englanninkielisen santiagolaisäidin Facebook-ryhmässä häntä kehuttiin maasta taivaaseen.

”Hän onkin ihana: ylpeä ammatistaan, ahkera ja lasten kanssa herttainen.”

Kavereita ja synttäreitä

Korppi-Koskeloiden Chileen-muutosta on nyt vuosi. Aila käy päiväkodissa ja Selma yksityisessä espanjankielisessä koulussa. Akseli työskentelee konsulttina Finnpartnershipille ja Cleantech-yritykselle.

Lapset ovat sopeutuneet uudenlaiseen arkeensa­ hyvin, vaikka varsinkin Selmalle oli aluksi vaikeaa olla erossa isoäidistä.

”Lasten nopeus tutustua uusiin ihmisiin ja kyky kommunikoida ilman yhteistä kieltä on hämmästyttävä. Miten me aikuiset voisimme oppia saman?” Akseli miettii.

Nyt lapsilla on jo paljon paikallisia ystäviä.

”On synttäreitä ja kavereita. Täällä lapsilla onkin enemmän sosiaalista yhdessäoloa kuin suorittavaa harrastamista.”

 

Anun ja Akselin Santiago-vinkit

  1. Pyöräily Barrio Italiassa ”Alue tunnetaan kahviloista sekä­ antiikki- ja designliikkeistä.”
  2. Maisemat San Cristobalin kukkulalta ”Perille pääsee jyrkkää rinnettä kapuavalla funicular-junalla.”
  3. Lähiseudun viinitilat ”Hyville tiloille on Santiagosta vajaan tunnin ajomatka.”
  4. Hienot ostoskeskukset ”Esimerkiksi Parque Araucossa myydään fiinejä merkkejä, joita ei löydä Suomesta.”
  5. Patikointi tai laskettelu vuorilla ”Erityisesti heinä–elokuussa kannattaa käydä laskettelemassa Valle Nevadossa.”
  6. Providencian kaupunginosan pikkukahvilat ”República de Cuba ja Las Dalias -katujen kulmassa on hyvä kahvilakeskittymä.”
”Olohuoneen sohva on yhteinen lempipaikkamme: luemme, poltamme takassa tulta ja juttelemme”, kertovat Jonas ja Elsa.
”Olohuoneen sohva on yhteinen lempipaikkamme: luemme, poltamme takassa tulta ja juttelemme”, kertovat Jonas ja Elsa.

Jonas Sundström ja Elsa Kemppainen sanoivat Helsingille heipat ja kunnostivat kodin kummitustalosta. Kokemuksista oli iloa, kun Jonas aloitti Strömsö-tv-ohjelman juontajana.

Mikä sai teidät kaksi kaupunkilaista muuttamaan maalle?

Jonas: Veri veti Helsingistä takaisin Raaseporin suuntaan, lähelle lapsuudenmaisemiani. Olin ollut riittävän kauan poissa, jotta saatoin taas tykätä kotikulmista. Viikon kuluttua siitä, kun näin myynti-ilmoituksen kivitalosta Billnäsissä, olin tehnyt kaupat. Talo ei ole iso, mutta siinä on sielua. Ostohetkellä 2012 se näytti kuitenkin kummitustalolta.

Muutimme kunnostettuun taloon yhdessä keväällä 2016, kun Elsa oli vihdoin vastannut myöntävästi ehdotukseeni muuttaa maalle. Itse olin ollut silloin jo pari vuotta Yle Vegan toimittaja Tammisaaressa.


Talon julkisivu on tehty mineriitistä, mutta Jonas Sundstöm haaveilee rapatuista ulkoseinistä.

Ensiavuksi mineriittilevyt maalattiin kivimaalilla valkoisiksi.


Miten kummitustalo muuttui kodiksi?

Jonas: Teimme 80-vuotiaaseen taloon ison remontin. Lattiat olivat muovimattojen peitossa, ja seinillä oli tummat, riekaleiset tapetit. Keittiö oli 1960-luvun tyyliin ruskea ja kylppäri räkäinen kuin kalliolaisen kulmakuppilan vessa. Talo on saanut uuden katon, savupiipun ja maalipinnan.

Välillä vihasin remonttia tai ainakin se toisinaan turhautti. Vaikka lopputulos on hieno, remontissa on usein muiden armoilla. Se on opettanut odottamaan kärsivällisesti. Tai sen olisi pitänyt opettaa.


Tummat tapetit vaihtuivat remontissa vaaleisiin maaleihin. Komea parketti on alkuperäinen Billnäs-parketti. Uudelleen maalattu rottinkituoli on Jonaksen lapsuudenkodista. Rauhalliset värit antavat tilaa taideteoksille.
Tummat tapetit vaihtuivat remontissa vaaleisiin maaleihin. Komea parketti on alkuperäinen Billnäs-parketti. Uudelleen maalattu rottinkituoli on Jonaksen lapsuudenkodista. Rauhalliset värit antavat tilaa taideteoksille.

Elsa: Jonaksen perhe auttoi paljon remontissa.

Jonas: Elsa on meillä sisustuksen aivot. Kotimme on yhdistelmä ja kompromissi asioista, joista pidämme. Tyyliämme voisi kuvailla minimalistiseksi ja skandinaaviseksi.

Mistä hankitte sisustuksen?

Jonas: Emme juuri ostaneet kalusteita. Olohuoneen korituoli on lapsuudenkodistani, jossa oli rottinkikalusto. Ne narisivat aina ja sain rottingista traumat, mutta yhden narinan kyllä kestän.

Elsa: Klassinen ja ajaton sisustustyyli on meidän juttumme. On kiva, ettei kodissa kaikki ole uutta. Haluaisin hankkia kestäviä huonekaluja, designia, joka ei mene muodista. Kokeellinen taidekin kävisi seinille.

Jonas: Olemme aika samaa mieltä kaikesta kotiin liittyvästä. Ainoastaan retrorumilus, markoilla toimiva Atarin pelikoneeni ei saanut Elsalta lupaa muuttaa taloon.


Aiemmin romahtamiskunnossa ollut parveke avautuu makuuhuoneesta puutarhaan. Kesällä se on ihana lisähuone.


Milloin olette kodissa onnellisimmillanne?

Jonas: Kun viikonloppuna herään aikaisin, kävelen kumppareissa ja kalsareissa postilaatikolle hakemaan Hesarin. Sitten luen hartaasti lempipaikallani sohvalla.

Elsa: Keittiö on lempipaikkani, ja siellä myös keskityn. Ruuanlaitto on luovaa ja kivaa kokeilua, vaikka Jonas on ollut enemmän mikroruokamies. Nautin siitä, että sienimetsään on vain viiden minuutin kävelymatka.


Keittiön aito vuoristolaismatto on Elsan lempiasia. Se löytyi Kantti-liikkeestä Fiskarsista. Punainen pöytä on peräisin Jonaksen äidiltä.


Päätitte kuitenkin vaihtaa asemapaikkaa, miksi?

Jonas: Sen jälkeen, kun nämä kuvat otettiin viime kesänä, aloitin syksyllä uudessa työssä televisiosarja Strömsön juontajana. Niinpä päädyimme toistaiseksi laittamaan Billnäsin-talon vuokralle ja muuttamaan Vaasaan, missä tv-ohjelmaa tehdään.

Osa sydämestäni jäi Billnäsiin, osa kaipaa Helsinkiin, mutta toistaiseksi asumme pääsiäisenä syntyneen vauvamme kera Vaasassa. Taloa emme ole myymässä, ja toivottavasti palaamme vielä joskus Billnäsiin.


Kotipihan vanhasta hiekkalaatikosta tuli yrttimaa.


Miltä kotinne näyttää vuonna 2028?

Elsa: Talon takapihalla voisi olla ihana poolhouse, mutta uima-allasta en tarvitse. Amme riittää.

Jonas: Meillä on sävyjä seinillä mutta ei tapetteja, sillä en pidä kuvioista. Tyylimme on entisestään kristallisoitunut. Meillä on myös ehkä sauna. Ja kodin seinissä metrin korkeudella väriliitujen raitoja lasten jäljiltä.

 

Tervetuloa!

KOTI Arkkitehti Max Frelanderin suunnittelema talo valmistui 1939 Billnäsin ruukin johtajan asunnoksi. Talossa on 4–5 huonetta ja keittiö, 120 neliömetriä.

ASUKKAAT Toimittaja-juontaja Jonas Sundström, 35, toimittaja Elsa Kemppainen, 31, ja vauva.

Voit nostaa potut heti, kun mukulat ovat mielestäsi sopivan kokoiset.
Voit nostaa potut heti, kun mukulat ovat mielestäsi sopivan kokoiset.

Touko-kesäkuussa on oikea aika istuttaa peruna. Viljeleminen onnistuu vaikka parvekkeella.

Ennen perunaa viljeltiin hengenpitimiksi, mutta nyt mukuloita kasvatetaan silkkaan herkutteluun. Monet vanhat lajikkeet ovat saaneet arvostusta juuri hyvän makunsa vuoksi. Vanhat herkkuperunalajikkeet menevät myymälöistä kuin kuumille kiville, joten jahkailu ei kannata, jos haluat kasvattaa gourmetperunaa.

Idätä siemenperunoita valoisassa paikassa, huoneenlämmössä viikon parin ajan.
Idätä siemenperunoita valoisassa paikassa, huoneenlämmössä viikon parin ajan.

1. Ämpärikin käy viljelysmaana

Perunan kasvatukseen ei aina tarvita isoa palstaa. Viljelylaatikosta saa satoa kelvollisesti, ja jopa ämpärissä voi kasvattaa pienen kattilallisen perunoita.

Idätä siemenperunoihin idut valoisalla paikalla, jotta ne kehittyvät tanakoiksi eivätkä hujahda honteloiksi. Ituinen peruna lähtee multaan päästyään nopeammin kasvuun kuin idättämätön. Lisää idättämisestä voi lukea tästä jutusta.

Ämpäristä tai suuresta taimiruukusta saa kattilallisen satoa.
Ämpäristä tai suuresta taimiruukusta saa kattilallisen satoa.

2. Perusta perunamaa alkukesästä

Sopiva aika perunamaan perustamiseen on touko-kesäkuussa, sillä maan tulee olla lämmennyt vähintään seitsemään asteeseen. Parhaiten peruna kasvaa hiekansekaisessa ja kevyesti happamassa maassa. Jos istutat perunat avomaalle, käännä maa ennen istutusta kuohkeaksi. Kalkitsemista maa ei tarvitse.

Jos mukulat saavat valoa, ne vihertyvät eikä niitä kannata syödä.

Kylvöpäivänä vedä kuokalla maahan vako. Levitä vaon pohjalle luonnonmukaisesti tuotettua perunalannosta. Laita siemenperunat vakoon noin 10 sentin syvyyteen noin 30 sentin välein. Peitä vako kummuksi, jotta perunat piiloutuvat kunnolla. Jos mukulat saavat valoa, ne vihertyvät eikä niitä kannata syödä.

3. Muista mullata ja kastella

Kun versot nousevat esiin noin 15 sentin korkuisina, perunat on mullattava. Nostele multaa kevyesti sivuilta kohti kumpua. Ämpäriperunat mullataan lisäämällä multaa varsien ympärille.

Jos kesä on kuiva, voi perunoita kastella. Ämpärikasvatuksessa perunoita on kasteltava säännöllisesti.

Tee lämmenneeseen maahan siemenperunoille noin 10 senttiä syvä vako ja asettele perunat siihen noin 20-30 sentin välein.
Tee lämmenneeseen maahan siemenperunoille noin 10 senttiä syvä vako ja asettele perunat siihen noin 20-30 sentin välein.

4. Peruna säilyy parhaiten maassa

Peruna kukkii valkoisin, vaalean- tai tummanvioletein kukin. Satoa pääsee nostamaan muutaman viikon päästä kukinnasta. Kypsymisaikaan vaikuttavat kylvöajankohta ja sää. Varhaisperunat voivat olla valmiita syötäväksi jo kesäkuun alussa, kesälajikkeet heinäkuussa ja syyslajikkeet elo-syyskuussa.

Peruna säilyy parhaiten maassa, joten nosta mukuloita käyttöön kattilallinen kerrallaan.

Peruna säilyy parhaiten maassa, joten nosta mukuloita käyttöön kattilallinen kerrallaan. Jos haluat varastoida perunaa talveksi, odota, että se kasvattaa reilun kuoren ja nosta perunat syksyllä, kun varret lakastuvat.

Perunat kukkivat lajikkeesta riippuen valkoisin, vaaleanliiloin tai sinivioletein kukin. Kuvassa kukkii Red Duke of York.
Perunat kukkivat lajikkeesta riippuen valkoisin, vaaleanliiloin tai sinivioletein kukin. Kuvassa kukkii Red Duke of York.

5. Uutta perunaa voi säilöä ryöppäämällä

Jos haluat säilöä uutta perunaa talveksi, ryöppää uusia perunoita kiehuvassa vedessä muutama minuutti, jäähdytä ja pakasta. Kun haluat herkutella, ota pakastimesta sopiva määrä perunoita ja laita ne kiehuvaan veteen jäisinä. Keitä perunat kypsiksi ja nauti tillin ja voin kera.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 10/2017.