Tutkija Niina Junttila varoittaa vähättelemästä yksinäisen lapsen tunteita - tai säntäämästä suin päin tapahtumapaikalle.

Joka viides suomalaislapsi on yksinäinen. Aikuisten velvollisuus on huomata heidät ja auttaa lasta löytämään itselleen ystäviä.

Lasten yksinäisyyttä tutkinut kasvatustieteiden dosentti Niina Junttila varoittaa vanhempia tekemästä viittä perusvirhettä, kun he yrittävät auttaa lasta.

1. Älä hiilly liikaa. Tieto siitä, että oma lapsi on yksinäinen, saa tunteet pintaan. Älä kuitenkaan hosu. Kysele tilanteesta, mutta anna lapsen vastailla ja kertoa rauhassa. Ellei hän juuri sillä hetkellä halua puhua asiasta, odota parempaa hetkeä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Älä säntää heti paikalle. Joskus kaverisuhteiden ongelmat ratkeavat itsestään, mutta pitkittyessään niissä tarvitaan aikuisen apua. On parempi, että ohjaat ja neuvot lasta kuin että lähdet itse mukaan tilanteeseen. Joskus niinkin on tosin tehtävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Älä syytä lasta liioittelusta. Jokainen tuntee itsensä joskus yksinäiseksi ja lapsilla on usein tapana hiukan värittää kertomuksiaan. Älä kuitenkaan vähättele tai mitätöi lapsen kokemusta, sillä hänelle se on täyttä totta.

4. Älä vähättele tilannetta. Huolestu, jos lapsi on sitä mieltä, että hänen yksinäisyytensä johtuu kelpaamattomuudesta, huonommuudesta ja tulee jatkumaan muuttumattomana tilanteesta ja ajankohdasta toiseen. Tällainen ajattelumalli johtaa helposti kehään, jossa yksinäisyys ja kelpaamattomuuden tunne vahvistuvat entisestään.

5. Älä unohda tärkeintä. Muista kertoa lapselle, että hän on sinulle tärkeä ja rakas!

Niina Junttilan kirja Kavereita nolla ilmestyi helmikuussa 2015.

Lue myös:
Niina Junttila kertoo, miten yksinäisyys periytyy vanhemmalta lapselle

Sisältö jatkuu mainoksen alla