Ole lapselle sellainen pomo, jollaista itse sietäisit työpaikallasi. Lapsi on lapsuuden paras asiantuntija, kirjailija ja koti-isä Jukka Laajarinne sanoo.

Ennen oli huonommin

Katso, kuka puhuu! Suuret ikäluokat haikailevat kadotetun kurin perään. He itse osasivat istua aloillaan pulpetissa. Nuorisoväkivalta oli heidän nuoruudessaan kuitenkin surullisen raakaa, julmaa ja yleistä.

1950- ja 60-luvuilla tehdyissä tutkimuksissa liki kolmannes lapsista oli häiriintyneitä, paljon oli myös sopeutumattomia lapsia.

Ei millään pahalla, mutta minä kyllä arvostan tunneilla höpöttämistä melkoisesti enemmän kuin vanhojen hyvien aikojen jengitappeluita ja kettingeillä hakkaamisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvata vähemmän, nauti enemmän!

Nykyvanhempien katse on suunnattu tiukasti tulevaisuuteen: mitä lapsestani tulee isona? Kysymys on hallinnut suhtautumistamme suhteettomasti ja johtanut tarpeettomaan vallankäyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elämä ei ole tuolla jossakin, aikuisuudessa, vaan se on nykyhetkeä. Carpe diem! Lapsen kärsimys tai onni tässä ja nyt on vähintään yhtä tärkeä asia kuin heidän kaukainen ja huonosti ennakoitava tulevaisuutensa.

Useimpien lasten ja heidän vanhempiensa elämän laatu kohenisi merkittävästi – myös pitkällä aikajänteellä tarkasteltuna – jos ymmärtäisimme nauttia nykyhetkestä enemmän.

Älä luule vaikutuksestasi liikoja

Kotikasvatuksen vaikutus siihen, millainen ihminen lapsesta kasvaa, on parhaimmillaankin hyvin vähäinen tai lähes olematon. Tämän osoittavat laajat tutkimusyhteenvedot (esimerkiksi Judith Rich Harrisin teos Kasvatuksen myytti).

Synnynnäinen temperamentti, kaverit ja asuinympäristön arvoilmapiiri vaikuttavat yksilön kehitykseen paljon enemmän. On melko turha vaiva yrittää manipuloida lapsesta sellaista, mitä hän ei itse halua olla.

Silti vanhempien syyllistäminen on harhaista ajattelua. Sen sijaan on terveellistä ja vapauttavaa ymmärtää, että useimpien lasten ongelmat tai ongelmakäyttäytyminen eivät johdu huonoista kotioloista tai -kasvatuksesta.

Lapsi tietää paremmin

Tottahan toki me aikuiset tiedämme enemmän kuin lapset. Monissa asioissa he ovat kuitenkin kiistattomasti meitä etevämpiä. Aivosoluja ja niiden välisiä kytkentöjä lapsilla on meitä enemmän ja sen kyllä huomaa. Ennen kaikkea he ovat lapsuuden parhaita asiantuntijoita ja tietävät mitä on olla 2010-luvun lapsi.

Kuuntele lasta häneen liittyvissä asioissa, luota kuulemaasi ja ennen kaikkea ota se aidosti huomioon. Jos aikuinen ei tähän kykene vaan ajautuu epädemokraattiseksi pikkudiktaattoriksi, voi olla varma ainakin yhdestä asiasta: totuus ei enää kuulu lapsen suusta.

Mieti omaa työpaikkaasi: millaiselle pomolle itse mieluiten kerrot ajatuksiasi, millaiseen pidät etäisyyttä?

Monet tiukkaa jöötä pitävät vanhemmat ovat aivan pihalla siitä, mitä heidän lastensa elämä on kodin ulkopuolella.

Älä usko kasvatusohjeisiin

Yleistävät kasvatusohjeet osuvat huonosti kohdalleen, sillä ihmiset ja heidän läheisensä ovat erilaisia. Yksi ohje toimii jonkun kanssa, jonkun muun kanssa ei. Moraalisesti täysikasvuinen ihminen ei nojaa helppoihin nyrkkisääntöihin vaan uskaltaa ajatella itse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla