Aterialta jääneen keitetyn riisin voi helposti jatkojalostaa uudeksi ruuaksi. Käytä hyödyksesi myös kypsä liha tai kala ja jatka aineksia esimerkiksi pakastekasviksilla.

1. Mausteinen tomaattiriisi

Kuullota paistinpannulla öljyssä silputtu sipuli, 2-3 valkosipulinkynttä, 1 tl raastettua inkivääriä ja 2-3 tl paprikajauhetta sekä chiliä maun mukaan.

Kumoa joukkoon tölkillinen tomaattimurskaa ja keitä pari minuuttia, kunnes murska hiukan sakenee.

Lisää 2-3 dl keitettyä riisiä ja kuumenna.

Tarkista maku ja nosta tarjolle esimerkiksi lihapullien kanssa.

2. Nopea jauhelihakeitto

Ruskista kattilassa öljyssä noin 200 g jauhelihaa ja silputtu sipuli.

Lisää sekaan noin 5 dl karkeasti raastettuja juureksia (porkkanaa, lanttua, selleriä, palsternakkaa) ja jatka paistamista 5 minuuttia.

Mausta pippurilla, currylla, paprika­jauheella ja 2 rkl tomaattipyreetä.

Kaada päälle 8 dl vettä ja mausta liemitiivisteellä. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia.

Lisää lopuksi noin 3 dl keitettyä riisiä, kuumenna kiehuvaksi ja tarkista maku.

Ripottele pinnalle runsaasti silputtua persiljaa ja tarjoa leivän kanssa.

3. Kiinalainen paistettu riisi

Paista pannulla silputtu sipuli ja pari valkosipulinkynttä.

Lisää pari kuutioitua tomaattia, 2 dl pakasteherneitä ja 3 dl keitettyä riisiä.

Paista pari minuuttia ja kääntele sekaan 200 g sulatettuja katkaravunpyrstöjä.

Riko kulhoon 3-4 munaa, mausta soijalla tai kalakastikkeella, chilikastikkeella sekä pippuriripauksella. Sekoita ja valuta riisin joukkoon. Kääntele, kunnes muna on hyytynyt.

Ripottele pinnalle silputtua korianteria tai persiljaa ja nosta tarjolle.

Vinkki! Käytä katkarapujen tilalla suikaloitua broileria tai possua. Jos käytät raakana, ruskista ne sipulin paistamisen yhteydessä.

4. Riisilettuset

Riko 4 munaa kulhoon, mausta pippurilla ja soijakastikkeella.

Vatkaa sekaan 1/2 dl vehnäjauhoja.

Silppua sipuli, pieni paprika sekä pari desilitraa kypsää lihaa tai kalaa ja lisää ne riisin (2-3 dl) kanssa munaseokseen.

Paista lettupannulla miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi.

Tarjoa salaatin kanssa.

5. Helppo lohipiirakka

Painele sulatettu valmis piirakkataikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.

Levitä päälle 3 dl keitettyä riisiä, 1-2 dl silputtua purjoa sekä purkillinen säilykelohta tai 150 g graavi-/kylmäsavulohiviipaleita.

Sekoita purkilliseen kermaviiliä silputtua tilliä, 1/2 tl mustapippuria, 2 munaa ja varoen suolaa (kalassa on jo sitä ja juustosta tulee lisää).

Kaada seos piirakalle ja ripottele päälle 1-2 dl juustoraastetta.

Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes piirakan täyte on hyytynyt ja saanut reunojen kanssa väriä.

6. Broilerigratiini

Levitä voideltuun, noin litran vetoiseen uunivuokaan 300 g sulatettuja pakastekasviksia, 3 dl keitettyä riisiä ja kypsää suikaloitua broileria.

Mittaa kattilaan 4 dl maitoa ja 2 rkl vehnäjauhoja.

Vatkaa sekaisin ja kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kastike sakenee.

Keitä muutama minuutti hiljaisella lämmöllä, välillä sekoittaen.

Kuutioi tai lusikoi sekaan noin 100 g sulatejuustoa. Mausta pippurilla ja suolalla.

Kaada kastike ainesten päälle vuokaan ja ripottele pinnalle halutessasi vielä juustoraastetta.

Paista 225 asteessa noin puoli tuntia, kunnes paistos on kuumentunut läpikotaisin ja pinta on saanut väriä.

Vinkki! Vaihda broileri ruskistettuun jauhelihaan.

7. Nasi goreng porsaanlihasta

Ruskista silputtu sipuli, valko­sipulinkynsi ja noin 300 g suikaloitua porsaan sisäfileetä isolla pannulla öljyssä.

Lisää sekaan suikaloitu paprika, 100 g suikaloitua kiinankaalia ja tölkillinen valutettuja herkkusieniviipaleita. Jatka paistamista muutama minuutti.

Mausta jau­hetulla korianterilla, jeeralla ja currylla.

Sekoita joukkoon 3-4 dl keitettyä riisiä ja mausta makealla soijakastikkeella.

Paista erillisellä pannulla kolmesta kevyesti vatkatusta munasta ohut lettu ja leikkaa se suikaleiksi.

Ripottele suikaleet korianteri­silpun kanssa nasi gorengin päälle ja nosta tarjolle.

8. Ruokaisa salaatti

Pilko omena, pieni herkku­kurkku ja sipuli pieneksi.

Halkaise kymmenkunta kirsikkatomaattia ja sekoita ne keitetyn riisin (3 dl) sekä kurkku-omena-sipulisilpun sekaan.

Kuutioi 100 g juustoa ja 100 g savukinkkua salaattiainesten sekaan.

Revi ruukullinen jää- tai lehti­salaattia ja laita tarjoilukulhoon.

Sekoita­ maustamattoman jugurtin joukkoon 1 rkl sinappia ja sitruuna­mehua, 1 tl sokeria, 1/2 tl suolaa ja pippuria sekä 2-3 rkl silputtua ruoho­sipulia tai basilikaa.

Valuta kastike riisiseokselle, kääntele sekaisin ja lusikoi salaatin päälle kulhoon.

Vinkki! Vaihda kinkku muuhun kypsään lihaan tai kalaan, esimerkiksi broileriin tai savusiikaan.

Jos riisin keitinvedessä ei ole suolaa tai sitä on vähän, onnistuvat seuraavat kaksi makeaa ruokaa. Annokset ovat neljälle.

9. Omena-riisikiisseli

Kuori (jos tarvitsee) 2 omenaa, poista siemenkota ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi tai raasta ne karkeaksi raasteeksi.

Lisää 1 rkl sitruunamehua ja 1 tl kanelia.

Kaada kattilaan litra omenatäysmehua ja sekoita joukkoon 4 rkl perunajauhoja.

Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee, kirkastuu ja pulpahtaa korkeintaan pari kertaa.

Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon omenat ja noin 2 dl keitettyä riisiä. Makeuta halutessasi sokerilla ja kaada tarjoilukulhoon.

Peitä kelmulla ja anna viilentyä jääkaapissa.

Tarjoa sellaisenaan tai kerman tai vaniljakastikkeen kanssa.

10. Appelsiiniriisi

Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi.

Kääntele sekaan purkki (250 g) maitorahkaa, 2 kuorittua ja pilkottua appelsiinia sekä 2-3 dl keitettyä riisiä.

Makeuta makusi mukaan ja nosta jääkaappiin viilenemään.

Vinkki! Vaihda appelsiinit kohmeisiin pakastemansikoihin (noin 3 dl). Keitetyn riisin sijaan voit käyttää riisipuuroa.

Varhaisperunoista syntyy makoisin salaatti, mutta onnistuu ihan normipotuistakin.
Varhaisperunoista syntyy makoisin salaatti, mutta onnistuu ihan normipotuistakin.

Ronskeiksi paloiksi jätetyt perunat, juuri paahdettu pekoni ja pestosta tutut maut ovat vastustamattomia yhdessä. Tämä perunasalaatti on ehdoton hitti vappuna, juhlien noutopöydässä ja keväisenä iltapalana.

Rakastan perunasalaatteja: perinteistä perunan, suolakurkun, omenan ja majoneesin yhdistelmää sekä raikasta kevätsipulin, tillin, savulohen ja perunan liittoa. Mutta suurimman nautinnon tuo pekonilla ryyditetty pestoperunasalaatti.

Perinteinen pesto on perheemme arkisuosikki: syömme monitoimikoneella hienonnettua kastiketta yleensä spagetin kanssa tai dippaamme siihen leipää. Perunasalaattiin pesto eksyi vahingossa.

Sekoita ja nauti, pesto ei aina tarvitse monitoimikonetta

Olin jälleen kerran työntänyt monitoimikoneeseen nipun basilikaa, parmesaanilohkoja, pinjansiemeniä ja oliiviöljyä. Valmistauduin surauttamaan seoksen hienoksi, mutta sitten keksin. Miksi ihmeessä yhdistelmästä täytyisi aina tehdä kastike? Voisihan raaka-aineet jättää rouheiksi ja vain sekoittaa keskenään.

Seos oli herkullista. Oli varhaisperunoiden aika, joten spagetti lymyili kaapin perällä. Keitin siis perunat, pilkoin niitä hieman ja lisäsin seokseen lämpiminä. Lopputulos oli mahtava. Tein uusintaversion heti seuraavana päivänä ja ruskistin joukkoon pekonia. Salaatti oli vieläkin parempaa. Söimme kulhollisen sellaisenaan, mitään lisukkeita täyttävä salaatti ei kaivannut.

Anna perunan imeä kunnolla yrttiöljyn makua

Perunasalaatti on yhä suosikkimme, ja ohje on hieman jalostunut vuosien aikana. Nyt teen yrttiöljyn erikseen ja annan perunoiden muhia siinä hetken. En pilko perunoita vaan mäsäytän kuuman perunan rakenteen rikki leikkuulaudalla. Näin perunat maistuvat mielestäni parhailta. Perunat kuorin vain, jos kuori tuntuu poikkeuksellisen paksulta.

Salaatti on parasta tuoreena vielä hieman lämpimänä. Salaatti maistuu hyvältä myös jääkaappikylmänä, joten se sopii mainiosti retkievääksi.

Tässä myös muut perunasalaattisuosikit:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Itse tehty perunasalaatti
Nelliina
Itse tehty perunasalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Parsa-perunasalaatti
Resepti
Parsa-perunasalaatti

Kirkas peruna-pekonisalaatti

4–6 annosta, 40 min

  • 600–800 g perunoita
  • 50 g pinjansiemeniä
  • 1 pkt (140 g) pekonia
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 ruukku basilikaa
  • 100 g parmesaania
  1. Pese perunat ja laita kiehumaan veteen.
  2. Paahda kuivalla pannulla pinjansiemeniä ja siirrä lautaselle jäähtymään.
  3. Lisää pekonit kylmälle pannulle ja anna ruskistua. Nosta paistunut pekoni talouspaperin päälle, ja anna ylimääräisen rasvan imeytyä paperiin. Leikkaa rapea pekoni saksilla pieniksi paloiksi.
  4. Raasta parmesaani.
  5. Tee perunoiden marinadi. Lorauta reilusti oliiviöljyä kulhon pohjalle. Öljy saa maistua salaatissa, joten käytä sellaista, josta pidät.
  6. Hienonna joukkoon ruukullinen tuoretta basilikaa. Myös rucola, lehtipersilja ja korianteri käyvät hyvin.
  7. Siirrä kypsät perunat leikkuulaudalle ja kuori tarvittaessa. Paina perunaa haarukalla, jotta se rikkoutuu. Palat saavat jäädä isoiksi. Laita vielä lämpimät perunapalat yrttiöljyn joukkoon, jotta kastike imeytyy perunaan kunnolla.
  8. Lisää pinjansiemenet, parmesaaniraaste ja hienonnettu pekoni. Nostele ainekset käsin sekaisin. Koristele basilikalla ja rucolalla. Tarjoa sellaisenaan tai grilliruuan lisukkeena.
Dukkahissa pyöritetty lohi saa arkiruuan maistumaan juhlalta. Tee mausteseos itse tai käytä valmista.
Dukkahissa pyöritetty lohi saa arkiruuan maistumaan juhlalta. Tee mausteseos itse tai käytä valmista.

Meri-Tuuli ja Pipsa saivat kotikokkaajat rakastumaan pähkinäiseen mausteseokseen. Dukkah antaa lohelle ihanan rapean pinnan ja runsaasti makua. Tässä hittilohen resepti ja Meri-Tuulin muut dukkah-vinkit.

”Otetaan jotain tavallista ja jopa ylenkatsottua. Tuodaan siihen uusi idea ja kas, tavallinen on noussut uudelle tasolle!”

Näin kuvailee Meri-Tuuli Väntsi hitiksi noussutta dukkah-lohta. Hittiresepti syntyi, kun Meri-Tuuli ja Pipsa Hurmerinta kokkasivat lohta Samassa liemessä -ohjelmassaan.

Sinkkumies halusi oppia valmistamaan helppoja arkiruokia, joissa olisi jokin ravintoloista tuttu juju. Ja niin lohifile leikattiin annospaloiksi. Palat pyöriteltiin dukkah-mausteseoksessa ja paistettiin nopeasti kuumalla pannulla. Mies rakastui reseptiin heti, samoin ohjelman katsojat.

Dukkah nostaa arkisen lohen aivan uudelle tasolle.

”Saimme lohijakson jälkeen hurjan paljon kyselyjä, mistä dukkahia voisi ostaa. Dukkahia oli ollut saatavilla vain muutamista paikoista, ja hetkellisesti maustetta ei ollut mahdollista ostaa muualta kuin Stockan Herkusta. Muut marketit eivät saaneet sitä, koska Stocka oli herännyt menekkiin heti ohjelman jälkeen ja ostanut koko maahantuojan varaston tyhjäksi”, Meri-Tuuli kertoo.

Kuuma pannu takaa rapean pinnan

Lohen salaisuus on pähkinäisessä maussa, mutta myös helppoudessa. Ruoka onnistuu takuuvarmasti, jos vain osaa paistaa lohta tarpeeksi kuumalla pannulla.

”Jos kalan paistaa liian haalealla pannulla, se höyryttyy ja hauduttuu kypsäksi. Ruokaan saa paistopinnan ja mausteet heräävät henkiin vain, kun lieden laittaa täysille. Pannu vaihtoon, jos se ei kestä kuumuutta”, Meri-Tuuli vinkkaa.

Dukkah hurmasi heti

Meri-Tuulin maustemaailman dukkah mullisti 2000-luvun alussa. Sisustuskaupasta löytyneessä purkissa olivat juustokuminan, korianterinsiementen ja pähkinän maut täydellisessä balanssissa.

”Pähkinä sitoo maut seoksessa yhteen. Juustokumina ja korianterinsiemenet vaativat yleensä kypsennyksen, mutta tässä seoksessa maut toimivat myös kylminä”, Meri-Tuuli hehkuttaa.

Ihan ensimmäiseksi Meri-Tuuli ripotteli maustetta öljyn päälle ja dippasi siihen leipää. Sen jälkeen Meri-Tuuli on käyttänyt dukkahia marinadeissa, dipeissä ja koristeluissa.

”Dukkah on hurmaava ja erilainen mauste, jolla saa helposti uusia vivahteita arki- ja juhlakokkailuun”, Meri-Tuuli sanoo.

Meri-Tuuli kertoo blogissaan, kuinka monikäyttöistä maustetta voi tehdä itse. Hittilohen lisäksi Meri-Tuuli myös vinkkaa muita dukkah-herkkuja. Blogiin pääset tästä:

Dukkah-lohi

75 g puffattua amaranttia
3 rkl dukkah-mausteseosta
1 tl suolaa + lisää suolaa kalan pintaan
2 rkl sumakkia
4 lohifilettä ilman nahkaa
rypsiöljyä paistamiseen

  1. Sekoita amarantti, dukkah, 1 teelusikallinen suolaa ja sumakki lautasella.
  2. Lämmitä rypsiöljy paistinpannussa. Ripottele lohifileille suolaa ja pyörittele fileet mausteseoksessa kaikilta puolilta.
  3. Paista maustettuja fileitä kaksi kerrallaan kuumalla pannulla muutama minuutti per puoli. Lohi saa jäädä keskeltä hieman raa’aksi.

Lähde: Pipsa Hurmerinta, Meri-Tuuli Väntsi: Samassa liemessä (WSOY)