Aterialta jääneen keitetyn riisin voi helposti jatkojalostaa uudeksi ruuaksi. Käytä hyödyksesi myös kypsä liha tai kala ja jatka aineksia esimerkiksi pakastekasviksilla.

1. Mausteinen tomaattiriisi

Kuullota paistinpannulla öljyssä silputtu sipuli, 2-3 valkosipulinkynttä, 1 tl raastettua inkivääriä ja 2-3 tl paprikajauhetta sekä chiliä maun mukaan.

Kumoa joukkoon tölkillinen tomaattimurskaa ja keitä pari minuuttia, kunnes murska hiukan sakenee.

Lisää 2-3 dl keitettyä riisiä ja kuumenna.

Tarkista maku ja nosta tarjolle esimerkiksi lihapullien kanssa.

2. Nopea jauhelihakeitto

Ruskista kattilassa öljyssä noin 200 g jauhelihaa ja silputtu sipuli.

Lisää sekaan noin 5 dl karkeasti raastettuja juureksia (porkkanaa, lanttua, selleriä, palsternakkaa) ja jatka paistamista 5 minuuttia.

Mausta pippurilla, currylla, paprika­jauheella ja 2 rkl tomaattipyreetä.

Kaada päälle 8 dl vettä ja mausta liemitiivisteellä. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia.

Lisää lopuksi noin 3 dl keitettyä riisiä, kuumenna kiehuvaksi ja tarkista maku.

Ripottele pinnalle runsaasti silputtua persiljaa ja tarjoa leivän kanssa.

3. Kiinalainen paistettu riisi

Paista pannulla silputtu sipuli ja pari valkosipulinkynttä.

Lisää pari kuutioitua tomaattia, 2 dl pakasteherneitä ja 3 dl keitettyä riisiä.

Paista pari minuuttia ja kääntele sekaan 200 g sulatettuja katkaravunpyrstöjä.

Riko kulhoon 3-4 munaa, mausta soijalla tai kalakastikkeella, chilikastikkeella sekä pippuriripauksella. Sekoita ja valuta riisin joukkoon. Kääntele, kunnes muna on hyytynyt.

Ripottele pinnalle silputtua korianteria tai persiljaa ja nosta tarjolle.

Vinkki! Käytä katkarapujen tilalla suikaloitua broileria tai possua. Jos käytät raakana, ruskista ne sipulin paistamisen yhteydessä.

4. Riisilettuset

Riko 4 munaa kulhoon, mausta pippurilla ja soijakastikkeella.

Vatkaa sekaan 1/2 dl vehnäjauhoja.

Silppua sipuli, pieni paprika sekä pari desilitraa kypsää lihaa tai kalaa ja lisää ne riisin (2-3 dl) kanssa munaseokseen.

Paista lettupannulla miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi.

Tarjoa salaatin kanssa.

5. Helppo lohipiirakka

Painele sulatettu valmis piirakkataikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.

Levitä päälle 3 dl keitettyä riisiä, 1-2 dl silputtua purjoa sekä purkillinen säilykelohta tai 150 g graavi-/kylmäsavulohiviipaleita.

Sekoita purkilliseen kermaviiliä silputtua tilliä, 1/2 tl mustapippuria, 2 munaa ja varoen suolaa (kalassa on jo sitä ja juustosta tulee lisää).

Kaada seos piirakalle ja ripottele päälle 1-2 dl juustoraastetta.

Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes piirakan täyte on hyytynyt ja saanut reunojen kanssa väriä.

6. Broilerigratiini

Levitä voideltuun, noin litran vetoiseen uunivuokaan 300 g sulatettuja pakastekasviksia, 3 dl keitettyä riisiä ja kypsää suikaloitua broileria.

Mittaa kattilaan 4 dl maitoa ja 2 rkl vehnäjauhoja.

Vatkaa sekaisin ja kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kastike sakenee.

Keitä muutama minuutti hiljaisella lämmöllä, välillä sekoittaen.

Kuutioi tai lusikoi sekaan noin 100 g sulatejuustoa. Mausta pippurilla ja suolalla.

Kaada kastike ainesten päälle vuokaan ja ripottele pinnalle halutessasi vielä juustoraastetta.

Paista 225 asteessa noin puoli tuntia, kunnes paistos on kuumentunut läpikotaisin ja pinta on saanut väriä.

Vinkki! Vaihda broileri ruskistettuun jauhelihaan.

7. Nasi goreng porsaanlihasta

Ruskista silputtu sipuli, valko­sipulinkynsi ja noin 300 g suikaloitua porsaan sisäfileetä isolla pannulla öljyssä.

Lisää sekaan suikaloitu paprika, 100 g suikaloitua kiinankaalia ja tölkillinen valutettuja herkkusieniviipaleita. Jatka paistamista muutama minuutti.

Mausta jau­hetulla korianterilla, jeeralla ja currylla.

Sekoita joukkoon 3-4 dl keitettyä riisiä ja mausta makealla soijakastikkeella.

Paista erillisellä pannulla kolmesta kevyesti vatkatusta munasta ohut lettu ja leikkaa se suikaleiksi.

Ripottele suikaleet korianteri­silpun kanssa nasi gorengin päälle ja nosta tarjolle.

8. Ruokaisa salaatti

Pilko omena, pieni herkku­kurkku ja sipuli pieneksi.

Halkaise kymmenkunta kirsikkatomaattia ja sekoita ne keitetyn riisin (3 dl) sekä kurkku-omena-sipulisilpun sekaan.

Kuutioi 100 g juustoa ja 100 g savukinkkua salaattiainesten sekaan.

Revi ruukullinen jää- tai lehti­salaattia ja laita tarjoilukulhoon.

Sekoita­ maustamattoman jugurtin joukkoon 1 rkl sinappia ja sitruuna­mehua, 1 tl sokeria, 1/2 tl suolaa ja pippuria sekä 2-3 rkl silputtua ruoho­sipulia tai basilikaa.

Valuta kastike riisiseokselle, kääntele sekaisin ja lusikoi salaatin päälle kulhoon.

Vinkki! Vaihda kinkku muuhun kypsään lihaan tai kalaan, esimerkiksi broileriin tai savusiikaan.

Jos riisin keitinvedessä ei ole suolaa tai sitä on vähän, onnistuvat seuraavat kaksi makeaa ruokaa. Annokset ovat neljälle.

9. Omena-riisikiisseli

Kuori (jos tarvitsee) 2 omenaa, poista siemenkota ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi tai raasta ne karkeaksi raasteeksi.

Lisää 1 rkl sitruunamehua ja 1 tl kanelia.

Kaada kattilaan litra omenatäysmehua ja sekoita joukkoon 4 rkl perunajauhoja.

Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee, kirkastuu ja pulpahtaa korkeintaan pari kertaa.

Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon omenat ja noin 2 dl keitettyä riisiä. Makeuta halutessasi sokerilla ja kaada tarjoilukulhoon.

Peitä kelmulla ja anna viilentyä jääkaapissa.

Tarjoa sellaisenaan tai kerman tai vaniljakastikkeen kanssa.

10. Appelsiiniriisi

Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi.

Kääntele sekaan purkki (250 g) maitorahkaa, 2 kuorittua ja pilkottua appelsiinia sekä 2-3 dl keitettyä riisiä.

Makeuta makusi mukaan ja nosta jääkaappiin viilenemään.

Vinkki! Vaihda appelsiinit kohmeisiin pakastemansikoihin (noin 3 dl). Keitetyn riisin sijaan voit käyttää riisipuuroa.

Ihania muffineja voi tehdä ihan vain oman illan iloksi tai kestitä niillä aikuis- ja lapsivieraita.
Ihania muffineja voi tehdä ihan vain oman illan iloksi tai kestitä niillä aikuis- ja lapsivieraita.

Muhkeat mustikkamuffinit valmistuvat sukkelaan, sillä taikina vain sekoitetaan. Muffinit ovat ihania tuoreista marjoista, mutta onnistuvat erinomaisesti pakastetuistakin. Kardemumma antaa niihin mustikkapiirakan makua.

Maailman helpoimmat mustikkamuffinit ovat Kodin Kuvalehden suosituin mustikkaresepti. Eikä ihme! Muffinit onnistuvat aina ja valmistuvat pikapikaa – ja maistuvat meheviltä, mustikkaisilta mutta eivät äklömakeilta.

Ainekset vain sekoitetaan mahdollisimman nopeasti, taikina jaetaan vuokiin ja paistetaan. Ihanuutta lisää myös se, että taikinan ja täytteiden kanssa ei tarvitse olla turhantarkka. Muffinit rakastavat marjoja, hedelmiä, suklaata, pähkinöitä ja taikinan nesteeksi käyvät maito, kerma, piimä ja jugurtti. Voisulan voi korvata juoksevalla rasvavalmisteella ja jopa rypsiöljyllä, jolloin leipominen on vieläkin nopeampaa.

Muffinit kannattaa tehdä vasta sitten, kun vieraat ovat jo paikalla

Teen muffinit useimmiten pakastepuolukoista, joita meillä riittää appivanhempien poimimisinnon ansiosta yllin kyllin. Hienoimpaan marja-aikaan muffinit kannattaa tietysti tehdä tuoreista mustikoista, vadelmista ja puolukoista. Jos marjoja ei ole, voi marjat korvata tummasuklaarouheella. Taikinaa voi maustaa makunsa mukaan kardemummalla (erinomainen makupari mustikalle), sitruunankuorella ja kaakaojauheella.

Uunituoreissa muffineissa parasta on rapea pinta, joka katoaa nopeasti jo lyhyen säilytyksen jälkeen. Juuri siksi muffinit ovat erinomainen kahvipulla ja tarjottava lapsen kavereille. Muffinit valmistuvat ystävien kanssa jutellessa ja lasten leikkiessä. Muffinit tulevat myös yleensä syödyksi kerralla.

Ja jos jotain jää, marjainen muffini on herkullista aamukahvinkin kera. Ylimääräiset voi myös pakastaa huoletta.

2 vinkkiä: sekoita vain vähän ja jäähdytä ritilällä

Muffineja tehdessä tärkeintä on muistaa, että taikinaa ei sekoita liikaa, jotta se ei sitkisty ja menetä kuohkeuttaan. Siksi kuivat ja märät aineet sekoitetaan ensin erikseen. Marjat pyöräytetään joukkoon vasta aivan lopuksi, jotta ne eivät värjää taikinaa.

Taikina on melko paksua ja tahmeaa, joten sekoittaminen onnistuu parhaiten puuhaarukalla.  Taikinan saa annostelua paperivuokiin tai muffinipellille kätevästi kauhalla tai kahdella lusikalla.

Pinta saattaa pysyä rapeana, jos muffinit säilyttää paperipussissa.

Kun muffinit ovat paistuneet, siirrä ne ritilälle jäähtymään, jotta pohjan kosteus haihtuu.

Muffineita kannattaa säilyttää paperipussissa tai leivinpaperissa, jolloin ne pitävät rapean pintansa.

Tee suosikkimuffinit tällä reseptillä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Helpot mustikkamuffinit
Resepti
Helpot mustikkamuffinit
Parsakaali-paprikatäytteinen piirakka on täydellinen mökki-iltapala, koska sen voi valmistaa lounaalta jääneistä vihanneksista.
Parsakaali-paprikatäytteinen piirakka on täydellinen mökki-iltapala, koska sen voi valmistaa lounaalta jääneistä vihanneksista.

Galetteen on helppo rakastua, koska sen avulla pääsee eroon jääkaapin nökkösistä.

Pellille leivottu piirakka eli galette on vienyt kieleni. Syitä on neljä:

  1. Mökkioloissa galette on täydellinen, koska piirakkavuokaa ei tarvita. Kotonakin on kiva, kun ei tarvitse tiskata.
  2. Pohja paistuu uunipellillä varmasti kypsäksi, ja on rapeaa, maukasta, ja sen haluaa syödä viimeistä murua myöten.
  3. Täytteeksi kelpaavat kaikki jääkaapin jämänökköset, sekä suolaiset että makeat. Muna-kermaseoksia ei tarvita vaan nokare itselle mieluisaa juustoa riittää sidosaineeksi.
  4. Galette maistuu useimmiten myös kylmänä, joten se sopii piknikille (plus piirakkaa on helppo pitää kädessä taikinareunan ansiosta!) ja evääksi oloihin, joissa ruuan lämmittäminen on hankalaa.

Kiirehtiminen ei kannata – taikina tarvitsee hetken jääkaapissa

Galeten pohjataikina valmistuu nopeasti nyppimällä, mutta taikinan täytyy antaa levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Jähmettyminen takaa kaulittavuuden ja rapeuden, joten tästä ei kannata luistaa. 

Taikina kaulitaan pyöreäksi levyksi. Keskelle laitetaan täytteet ja reunat taitellaan päälle rennosti.

Taikina kaulitaan leivinpaperin päällä pyöreähköksi levyksi. Leivinpaperi vetäistään uunipellille ja levyn keskelle laitetaan täytteet. Tämä on galeten paras osuus.

Piirakkaan voi laittaa ihan mitä aineksia jääkaapista löytyy. Esimerkiksi parsakaalia, paprikaa, juustoraasteita, tuorejuustoa ja yrttejä kuten kuvan piirakassa.

Erinomaisia täytteitä ovat myös ylijäämäperuna ohuina viipaleina, lohi, kinkku, makkarat (erityisen hyvää on mausteinen chorizo), kaikki juustot (mozzarella, vuohenjuusto, parmesaani, pecorino, feta), smetana, grillatut kasvikset, herkkusienet, oliivit, tomaatti, säilykemaissi...

Monta pientä tähdeainesta = herkullinen piirakka!

Täytteen sidosaineena toimii nokare tuorejuustoa tai muuta pehmeää juustoa. Juustoa voi halutessaan notkistaa yhdellä kananmunalla. Kerma-munaseosta galette ei kaipaa.

Makeaan piirakkaan sopivat pehmenneet luumut, aprikoosit, viikunat, omenat ja päärynät. Hedelmälohkojen sekaan kannattaa sekoittaa ½–1 dl sokeria, muuta täytteeseen ei tarvita. Makean galeten pohjataikinan voi maustaa teelusikallisella kanelia tai kardemummaa.

Rennosti vaan! Tämä piirakka näyttää aina hyvältä

Täytteestä ei kannata tehdä kovin kosteaa, koska muuten se valuu pellille – parin kolmen sentin kerros pysyy piirakan sisällä vielä hyvin. Sitä ei myöskään kannata levittää reunoille asti. Tyhjäksi jätetään parin sentin kaistale, jotta reunat saa käännettyä kunnolla täytteiden päälle.

6–8 palaa, 45 min + taikinan jähmettyminen 30 min

Pohja

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 100 g voita
  • ½–1 dl vettä

Täyte

  • 200 g parsakaalia
  • 1 punainen paprika
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1–2 kananmunaa (toinen piirakan reunojen voiteluun)
  • 1–2 dl juustoraastetta (esim. parmesaani ja mozzarella)
  • rucolaa/basilikaa/lehtipersiljaa silputtuna
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • ripaus suolaa
  1. Nypi pehmennyt voi ja kuivat ainekset sekaisin käsin, lisää vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo ja kääri se tuorekelmuun. Anna taikinan kiinteyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  3. Pilko parsakaali ja paprika. Sekoita tuorejuuston joukkoon kananmuna, juustoraaste ja mausteet.
  4. Kauli taikina leivinpaperin päällä pyöreäksi levyksi (halkaisija noin 35 cm). Vetäise leivinpaperi uunipellille.
  5. Lisää pohjan keskelle parsakaali ja paprika ja päälle juustoseos. Älä täytä reunoihin saakka vaan jätä pari kolme senttiä vajaaksi.
  6. Käännä taikinan reunat täytteen päälle ja voitele kananmunalla.
  7. Paista uunin alatasolla noin 30–40 minuuttia niin, että kuori on kauniin värinen ja täyte kypsynyt.