Aterialta jääneen keitetyn riisin voi helposti jatkojalostaa uudeksi ruuaksi. Käytä hyödyksesi myös kypsä liha tai kala ja jatka aineksia esimerkiksi pakastekasviksilla.

1. Mausteinen tomaattiriisi

Kuullota paistinpannulla öljyssä silputtu sipuli, 2-3 valkosipulinkynttä, 1 tl raastettua inkivääriä ja 2-3 tl paprikajauhetta sekä chiliä maun mukaan.

Kumoa joukkoon tölkillinen tomaattimurskaa ja keitä pari minuuttia, kunnes murska hiukan sakenee.

Lisää 2-3 dl keitettyä riisiä ja kuumenna.

Tarkista maku ja nosta tarjolle esimerkiksi lihapullien kanssa.

2. Nopea jauhelihakeitto

Ruskista kattilassa öljyssä noin 200 g jauhelihaa ja silputtu sipuli.

Lisää sekaan noin 5 dl karkeasti raastettuja juureksia (porkkanaa, lanttua, selleriä, palsternakkaa) ja jatka paistamista 5 minuuttia.

Mausta pippurilla, currylla, paprika­jauheella ja 2 rkl tomaattipyreetä.

Kaada päälle 8 dl vettä ja mausta liemitiivisteellä. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia.

Lisää lopuksi noin 3 dl keitettyä riisiä, kuumenna kiehuvaksi ja tarkista maku.

Ripottele pinnalle runsaasti silputtua persiljaa ja tarjoa leivän kanssa.

3. Kiinalainen paistettu riisi

Paista pannulla silputtu sipuli ja pari valkosipulinkynttä.

Lisää pari kuutioitua tomaattia, 2 dl pakasteherneitä ja 3 dl keitettyä riisiä.

Paista pari minuuttia ja kääntele sekaan 200 g sulatettuja katkaravunpyrstöjä.

Riko kulhoon 3-4 munaa, mausta soijalla tai kalakastikkeella, chilikastikkeella sekä pippuriripauksella. Sekoita ja valuta riisin joukkoon. Kääntele, kunnes muna on hyytynyt.

Ripottele pinnalle silputtua korianteria tai persiljaa ja nosta tarjolle.

Vinkki! Käytä katkarapujen tilalla suikaloitua broileria tai possua. Jos käytät raakana, ruskista ne sipulin paistamisen yhteydessä.

4. Riisilettuset

Riko 4 munaa kulhoon, mausta pippurilla ja soijakastikkeella.

Vatkaa sekaan 1/2 dl vehnäjauhoja.

Silppua sipuli, pieni paprika sekä pari desilitraa kypsää lihaa tai kalaa ja lisää ne riisin (2-3 dl) kanssa munaseokseen.

Paista lettupannulla miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi.

Tarjoa salaatin kanssa.

5. Helppo lohipiirakka

Painele sulatettu valmis piirakkataikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.

Levitä päälle 3 dl keitettyä riisiä, 1-2 dl silputtua purjoa sekä purkillinen säilykelohta tai 150 g graavi-/kylmäsavulohiviipaleita.

Sekoita purkilliseen kermaviiliä silputtua tilliä, 1/2 tl mustapippuria, 2 munaa ja varoen suolaa (kalassa on jo sitä ja juustosta tulee lisää).

Kaada seos piirakalle ja ripottele päälle 1-2 dl juustoraastetta.

Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes piirakan täyte on hyytynyt ja saanut reunojen kanssa väriä.

6. Broilerigratiini

Levitä voideltuun, noin litran vetoiseen uunivuokaan 300 g sulatettuja pakastekasviksia, 3 dl keitettyä riisiä ja kypsää suikaloitua broileria.

Mittaa kattilaan 4 dl maitoa ja 2 rkl vehnäjauhoja.

Vatkaa sekaisin ja kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kastike sakenee.

Keitä muutama minuutti hiljaisella lämmöllä, välillä sekoittaen.

Kuutioi tai lusikoi sekaan noin 100 g sulatejuustoa. Mausta pippurilla ja suolalla.

Kaada kastike ainesten päälle vuokaan ja ripottele pinnalle halutessasi vielä juustoraastetta.

Paista 225 asteessa noin puoli tuntia, kunnes paistos on kuumentunut läpikotaisin ja pinta on saanut väriä.

Vinkki! Vaihda broileri ruskistettuun jauhelihaan.

7. Nasi goreng porsaanlihasta

Ruskista silputtu sipuli, valko­sipulinkynsi ja noin 300 g suikaloitua porsaan sisäfileetä isolla pannulla öljyssä.

Lisää sekaan suikaloitu paprika, 100 g suikaloitua kiinankaalia ja tölkillinen valutettuja herkkusieniviipaleita. Jatka paistamista muutama minuutti.

Mausta jau­hetulla korianterilla, jeeralla ja currylla.

Sekoita joukkoon 3-4 dl keitettyä riisiä ja mausta makealla soijakastikkeella.

Paista erillisellä pannulla kolmesta kevyesti vatkatusta munasta ohut lettu ja leikkaa se suikaleiksi.

Ripottele suikaleet korianteri­silpun kanssa nasi gorengin päälle ja nosta tarjolle.

8. Ruokaisa salaatti

Pilko omena, pieni herkku­kurkku ja sipuli pieneksi.

Halkaise kymmenkunta kirsikkatomaattia ja sekoita ne keitetyn riisin (3 dl) sekä kurkku-omena-sipulisilpun sekaan.

Kuutioi 100 g juustoa ja 100 g savukinkkua salaattiainesten sekaan.

Revi ruukullinen jää- tai lehti­salaattia ja laita tarjoilukulhoon.

Sekoita­ maustamattoman jugurtin joukkoon 1 rkl sinappia ja sitruuna­mehua, 1 tl sokeria, 1/2 tl suolaa ja pippuria sekä 2-3 rkl silputtua ruoho­sipulia tai basilikaa.

Valuta kastike riisiseokselle, kääntele sekaisin ja lusikoi salaatin päälle kulhoon.

Vinkki! Vaihda kinkku muuhun kypsään lihaan tai kalaan, esimerkiksi broileriin tai savusiikaan.

Jos riisin keitinvedessä ei ole suolaa tai sitä on vähän, onnistuvat seuraavat kaksi makeaa ruokaa. Annokset ovat neljälle.

9. Omena-riisikiisseli

Kuori (jos tarvitsee) 2 omenaa, poista siemenkota ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi tai raasta ne karkeaksi raasteeksi.

Lisää 1 rkl sitruunamehua ja 1 tl kanelia.

Kaada kattilaan litra omenatäysmehua ja sekoita joukkoon 4 rkl perunajauhoja.

Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee, kirkastuu ja pulpahtaa korkeintaan pari kertaa.

Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon omenat ja noin 2 dl keitettyä riisiä. Makeuta halutessasi sokerilla ja kaada tarjoilukulhoon.

Peitä kelmulla ja anna viilentyä jääkaapissa.

Tarjoa sellaisenaan tai kerman tai vaniljakastikkeen kanssa.

10. Appelsiiniriisi

Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi.

Kääntele sekaan purkki (250 g) maitorahkaa, 2 kuorittua ja pilkottua appelsiinia sekä 2-3 dl keitettyä riisiä.

Makeuta makusi mukaan ja nosta jääkaappiin viilenemään.

Vinkki! Vaihda appelsiinit kohmeisiin pakastemansikoihin (noin 3 dl). Keitetyn riisin sijaan voit käyttää riisipuuroa.

Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

  • pieniä lasipurkkeja
  • 2 dl punajuurisosetta
  • 2 dl punajuurimehua
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • ½ dl sinapinsiemeniä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

  • 3 ½ dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tähtianista
  • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.

Helsingin kaupunmuseon kuva-arkiston ensimmäinen joulupukkikuva on vuodelta 1934. Kuvassa joulupukki vierailee siirtomaatavaraliikkeessä.

Jouluateria on aaton kohokohta, mutta entä jos ruokaa ei ole? Sata vuotta sitten tuoreessa valtiossa vallitsi nälänhätä.

Loppuvuodesta 1917 juuri itsenäistyneessä Suomessa kärsittiin ensimmäisen maailmansodan ja kylmän kesän aiheuttamasta ruokapulasta. Elintarvikkeita kuten voita, sokeria, maitoa, leivästä ei riittänyt kaikille. Päivästä suuri osa meni ruuan jonottamiseen.

Mustasta pörssistä sai samaan aikaan melkein mitä tahansa, mutta korkeat hinnat pitivät tarvikkeet tavallisen kansan ulottumattomissa.

Joulukuussa 1917 elintarvikehallituksen tiedotuksissa kerrottiin jo nälänhädästä. Noin 800 000 ihmisen eli joka neljännen suomalaisen arvioitiin olleen tässä vaiheessa jo useita viikkoja ilman leipää ja viljaa.

Joulurauhaa ei julistettu Turussa Brinkkalan talon parvekkeelta jouluna 1917.

Vielä pari vuotta aiemmin joulupöydästä oli löytynyt paistettua sianlihaa, lipeäkalaa, rosollia, silliä ja lanttulaatikkoa. Jälkiruuaksi oli ollut riisipuuroa ja pipareita.

Joulu oli muutenkin poikkeuksellinen, sillä joulurauhaa ei julistettu Turussa Brinkkalan talon parvekkeelta jouluna 1917.

Keittokirja korvikeruuista auttoi perheenemäntiä

Kesällä 1917 Elin Sjöström kirjoitti korvikeruuista Sota-ajan keittokirjan. Kirjan päätarkoitus oli auttaa perheenemäntiä tekemään ruokaa aikana, jolloin raaka-aineita ei juuri ollut tarjolla.

"Keittokirjan kirjoittaminen nykyisenä aikana on vaikeanlainen tehtävä. Tänä päivänä saatavat elintarpeet ovat lopussa kenties huomenna tahi viikon perästä. Voi kuitenkin sattua, että sitä tavaraa taas jonkun ajan kuluttua ilmestyy kauppaan tahi että aineita, mitkä jollakin paikkakunnalla puuttuu, muualla on saatavissa y. m. s.", kirjan esipuheessa todetaan.

Riisipuuro kypsyi heinälaatikossa ja pipareissa oli voita vain vähän

Sota-ajan keittokirjassa ei ole erillistä jouluruoka-osiota, mutta jouluateria olisi voinut vuonna 1917 näyttää tältä: mausteleipää, lanttupaistosta, sillihakkelusta, rosollia, riisipuuroa ja piparkakkuja.

Mausteleipä tehtiin raakana raastetusta perunasta, ohrajauhoista, lantun liemestä, siirapista ja hiivasta. Mausteisuus leipään tuli suolasta, aniksesta ja saksankuminoista (nykyisin fenkoli).

Lanttupaistoksen, sillihakkeluksen ja rosollin ohjeet ovat yllättävän samanlaisia kuin nykyään.

Riisipuuro sen sijaan kypsennettiin heinälaatikossa, jossa sen annettiin olla 3–4 tuntia. Nimensä mukaisesti kuuma kattila laitettiin heinällä vuorattuun laatikkoon ja nostettiin sieltä pois kun riittävä aika oli kulunut. Näin säästettiin polttopuuta.

Sota-ajan piparkakuissa käytettiin voita vain 2 rkl, sokeri korvattiin kokonaan siirapilla ja vehnäjauhot ruisjauhoilla.

Lähteet: 1917 – Suomen ihmisten vuosi (Kai Häggman, Teemu Keskisarja, Markku Kuista) WSOY; Suurtorinjoulumarkkinat.fi; Elin Sjöström: Sota-ajan keittokirja (vuoden 1919 laajennettu painos).

  • 3 dl siirappia
  • 1 ½ dl maitoa
  • 2 tl. soodaa
  • 1 muna
  • 2 rkl. voisulaa tahi kookosrasvaa
  • 30 rkl. ruisjauhoja,
  • neilikoita, inkivääriä

Siirappi kiehautetaan mausteiden kanssa ja kun se on haaleata lisätään siihen maito, muna, puolet jauhoista, joihin sooda on sekoitettu, voi ja loput jauhoista. Taikinan annetaan seistä viileässä seuraavaan päivään, jolloin se kaaviloidaan ohueksi ja muotilla otetaan pieniä kakkuja, jotka kypsennetään hyvässä uuninlämmössä.

Lähde: Elin Sjöström: Sota-ajan keittokirja.