KK-keittiöläinen Satu Oikari:

Satu Oikari ahmii reseptejä ja käyttää sunnuntait kokkaamiseen.

Yhdestä ruokaperiaatteesta mäntsäläläinen Satu Oikari, 47, ei luovu. Raaka-aineiden on oltava kotimaisia. Myös lapset ovat mieltyneet kotimaisiin makuihin.

"Jo kotoa muuttanut vanhempi poikani oli syönyt ulkomaista kurkkua eikä se ollut maistunut", Oikari nauraa. 

Oikari rakastaa hyvää ruokaa, ja sitä saa varmasti vain, kun ruuan tekee itse a:sta ö:hön. Ruokalehtiä ja reseptejä ahmiva Oikari sanoo olevansa rohkea kokeilija. Ehkä siksi muualla syödessä tulee usein mieleen, että itse tehtynä olisi ollut parempaa. 

Arkisin Oikareilla syödään keittoja ja laatikoita. Talvella leivinuunissa hautuu joka päivä jotain. Viikonloppuisin ruuanlaittoon voi hurahtaa tunteja, erityisesti sunnuntaisin, jolloin Oikari valmistaa alkuviikon ruuat. Tavoite on, että seuraavan päivän ruoka on valmis jo edellisenä iltana.

Muutakin kuin uunilohta

Iltaruoka syödään aina yhdessä. Tapa on peruja Oikarin lapsuudenkodista. Myös taito laittaa ruokaa on kulkenut perintönä äidiltä.

Perheen nuorempi poika on kiinnostunut ruuanlaitosta. Kotitaloustunneilla tehdään parhaillaan ruokaa Oikarien suosikkiraaka-aineesta kalasta. Tavoitteena on, että poika oppisi tekemään muutakin kuin uunilohta. Helppoa herkkua on esimerkiksi savulohi.

"Viime lauantaina nypin lohesta ruodot pois ja lisäsin fileeseen merisuolaa ja kuivattua tilliä. Kala sai maustua yön yli ja savustin sen sunnuntaina. Lisänä tarjolla oli uunijuureksia ja valkokastiketta."

KK-keittiöläisille Satu Oikari haluaa jakaa paellan reseptin:

"Paellan tekee nopeasti. Siitä voi jättää halutessaan joitain ruoka-aineita pois tai lisätä maun mukaan mitä kaapista löytyy!"

Paella

2 rkl öljyä

1 sipuli

2–3 valkosipulinkynttä

1 pkt pekonia

1 punainen paprika

1 keltainen paprika

2 dl pitkäjyväistä riisiä

2 tomaattia

2 rkl ketsuppia

4 dl vettä

1–2 kanaliemikuutiota

broileria: joko valmiiksi grillattua tai itse paistettuja suikaleita tai filettä.

1 pussi pakasteherneitä

1 pussi pakastekatkarapuja

savustettuja simpukoita valkosipuliöljyssä

mausteita maun mukaan: mustapippuria, chiliä, jauhettua paprikaa, sahramia

Paista pannulla pilkottu pekoni, sipuli ja valkosipuli. Lisää riisi ja kuullota. Lisää 4 dl vettä ja kanaliemikuutio. 

Lisää pilkotut paprikat. Kuutioi tomaatit (kalttaa halutessasi) ja kuutioi joukkoon.

Lisää loraus ketsuppia ja mausteita maun mukaan. Anna hautua noin 15 minuuttia.

Lisää valmiiksi paistettu broileri ja pakasteherneet, sekoita.

Kaada paella tarjoiluastiaan ja lisää sulatetut katkaravut ja simpukat.

Koristele sitruunalohkoilla ja persiljalla.

 

Tule mukaan KK-keittiöön!

Kerro oma suosikkiohjeesi. Lähetä kuva ja tarina toimittajalle jenni.rinkinen@sanoma.com

KK-keittiö on KK:n uusi ruokaklubi ruuanlaittoa rakastaville. KK-keittiöläiset saavat etuja, ideoita, inspiraatiota, keittiöhaasteita, kutsuja tapahtumiin ja paljon muuta kivaa. KK-keittiöön voi liittyä tilaamalla kerran viikossa ilmestyvän uutiskirjeen. 

Hummus ja falafelit maustavat voileipäkakun. Kasviskakku on helppo muuntaa vegaaniseksi, kun jättää täytteen ranskankerman pois ja korvaa tuorejuuston soijatuorejuustolla.

Hummuskakku

8 hengelle

9 viipaletta isoa vaaleaa paahtoleipää

Hummus

2 pakettia (579/350 g) valmiiksi keitettyjä kikherneitä

1 iso valkosipulin kynsi

5 rkl tahinia

1 ison sitruunan mehu (n. 1/2 dl)

4 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl juustokuminaa

½ tl sokeria

Falafeltäyte

2 porkkanaa

nippu lehtipersiljaa

nippu korianteria

nippu tilliä

2 rkl tahinia

2 rkl valmista hummusta

2 rkl sitruunamehua

1 tl juustokuminaa

½ tl korianterijauhetta

½ tl sokeria

½ tl suokaa

½ dl ranskankermaa

kostutukseen

3/4 dl vedellä laimennettua sitruunan mehua

Koristeluun

150 g tuorejuustoa, salaattia, hummusta, granaattiomenan siemeniä, oliiviöljyä, paprikajauhetta, persiljaa

Aloita kakun teko hummuksesta, sillä sitä tarvitaan myös falafeleihin sekä koristeluun. Huuhtele valmiiksi keitetyt kikherneet. Laita ne ja kaikki muut hummuksen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita massaksi. Voit tehdä hummuksen myös sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa.

Raasta falafeltäytettä varten porkkana ja hienonna lehtipersilja, tilli sekä korianteri. Lisää joukkoon tahini, hummun ja sitruunamehu. Mausta juustokuminalla, korianterijauheella, suolalla ja sokerilla. Sekoita sauvasekoittimeilla tai tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Öljyä paistinpannu kunnolla ja paista falafeltahnasta pieniä, reilun ruokalusikallisen kokoisia pihvejä. Paista keskilämmöllä ruskeaksi noin kolme minuuttia. Käännä pihvejä kun ne ovat paistuneet tarpeeksi pysyäkseen koossa. Paista väriä myös toiselle puolelle.

Jäähdytä valmiit falafelpihvit ja sekoita ne ranskankerman kanssa tasaiseksi massaksi.

Leikkaa leivistä reunat. Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja asettele pohjalle kerros leipää. Kostuta huolella. Lisää falafeltäyte ja toinen kerros leipäää. Kostuta hyvin. Lisää kaksi kolmasosaa hummuksesta ja säästä loppu koristelua varten. Lisää kolmas kerros leipää ja kostuta huolella. Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Ota kakku vuoasta ja päällystä se vatkaimella notkistetulla tuorejuustolla. Asettele kakun päälle salaattia ja keskelle hummusta. Lisää hummuksen päälle hieman oliiviöljyä ja granaattiomenan siemeniä. 

KK-keittiöläisten klubi-illassa sukellettiin voileipäkakkujen maailmaan. Katso, millaisia kakkuleivoksia keittiöläiset saivat aikaan!