Kymmenen innokasta kotikokkia pääsi ruokatoimittaja Riikka Kailan oppiin KK-keittiön kokkausillassa Helsingin Ruoholahdessa.

"Korianteria, thaibasilikaa ja perinteinen Nuoc cham -dippi. Niistä syntyy tuoreille vietnamilaisille kesärullille ominainen maku", KK:n ruokatoimittaja Riikka Kaila kertoo ja näyttää, miten ohut riisipaperi taittuu kauniiksi rullaksi.

Riikka Kaila (toinen vasemmalta) näyttää jokaiselle erikseen, miten riisipaperia on helpoin käsitellä.
Riikka Kaila (toinen vasemmalta) näyttää jokaiselle erikseen, miten riisipaperia on helpoin käsitellä.

Sen jälkeen kymmenen innokasta kk-keittiöläistä täyttää riisipaperin vermisellillä, yrteillä ja jättikatkaravunpyrstöillä. Käynnissä on KK-keittiön ensimmäinen klubi-ilta Kodin Kuvalehden ruokastudiolla Ruoholahdessa Helsingissä ja teemana vietnamilaiset tuoreet kesärullat.

Kun ravunpyrstöt puolittaa pitkittäin, niiden muoto säilyy kauniina.
Kun ravunpyrstöt puolittaa pitkittäin, niiden muoto säilyy kauniina.

Osallistujat on arvottu 130 ilmoittautuneen joukosta. Ennen kesärullien tekoa joukko on tutustunut Sanoma Lifestylen toimitukseen ja seurannut, miten ruokavideot syntyvät. Samalla on käyty läpi, millaista ruokatoimittajan työ on.

Juuri samana päivänä on kuvattu Kodin Kuvalehden pääsiäisruuat ja osallistujien yllätykseksi he pääsevätkin rullien lisäksi maistamaan superihanaa mango-suklaakakkua. Sen resepti paljastetaan KK:n numerossa 7!

"Mahtavaa oppia uutta ja syödä yhdessä", osallistujat kiittävät, kun on aika käydä ruokien kimppuun.

Heli Röksä (vas.), Anneli Lantta ja Helina Karu aikovat tehdä kesärullia myös kotona.
Heli Röksä (vas.), Anneli Lantta ja Helina Karu aikovat tehdä kesärullia myös kotona.

Hummus ja falafelit maustavat voileipäkakun. Kasviskakku on helppo muuntaa vegaaniseksi, kun jättää täytteen ranskankerman pois ja korvaa tuorejuuston soijatuorejuustolla.

Hummuskakku

8 hengelle

9 viipaletta isoa vaaleaa paahtoleipää

Hummus

2 pakettia (579/350 g) valmiiksi keitettyjä kikherneitä

1 iso valkosipulin kynsi

5 rkl tahinia

1 ison sitruunan mehu (n. 1/2 dl)

4 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl juustokuminaa

½ tl sokeria

Falafeltäyte

2 porkkanaa

nippu lehtipersiljaa

nippu korianteria

nippu tilliä

2 rkl tahinia

2 rkl valmista hummusta

2 rkl sitruunamehua

1 tl juustokuminaa

½ tl korianterijauhetta

½ tl sokeria

½ tl suokaa

½ dl ranskankermaa

kostutukseen

3/4 dl vedellä laimennettua sitruunan mehua

Koristeluun

150 g tuorejuustoa, salaattia, hummusta, granaattiomenan siemeniä, oliiviöljyä, paprikajauhetta, persiljaa

Aloita kakun teko hummuksesta, sillä sitä tarvitaan myös falafeleihin sekä koristeluun. Huuhtele valmiiksi keitetyt kikherneet. Laita ne ja kaikki muut hummuksen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita massaksi. Voit tehdä hummuksen myös sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa.

Raasta falafeltäytettä varten porkkana ja hienonna lehtipersilja, tilli sekä korianteri. Lisää joukkoon tahini, hummun ja sitruunamehu. Mausta juustokuminalla, korianterijauheella, suolalla ja sokerilla. Sekoita sauvasekoittimeilla tai tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Öljyä paistinpannu kunnolla ja paista falafeltahnasta pieniä, reilun ruokalusikallisen kokoisia pihvejä. Paista keskilämmöllä ruskeaksi noin kolme minuuttia. Käännä pihvejä kun ne ovat paistuneet tarpeeksi pysyäkseen koossa. Paista väriä myös toiselle puolelle.

Jäähdytä valmiit falafelpihvit ja sekoita ne ranskankerman kanssa tasaiseksi massaksi.

Leikkaa leivistä reunat. Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja asettele pohjalle kerros leipää. Kostuta huolella. Lisää falafeltäyte ja toinen kerros leipäää. Kostuta hyvin. Lisää kaksi kolmasosaa hummuksesta ja säästä loppu koristelua varten. Lisää kolmas kerros leipää ja kostuta huolella. Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Ota kakku vuoasta ja päällystä se vatkaimella notkistetulla tuorejuustolla. Asettele kakun päälle salaattia ja keskelle hummusta. Lisää hummuksen päälle hieman oliiviöljyä ja granaattiomenan siemeniä. 

KK-keittiöläisten klubi-illassa sukellettiin voileipäkakkujen maailmaan. Katso, millaisia kakkuleivoksia keittiöläiset saivat aikaan!