Pilko kasvikset valmiiksi ja anna syöjien koota omat rullansa.
Vietnamilaiset kesärullat – Gỏi cuốn
12–15 kpl riisipaperia
Täytteet
n. 2 dl riisivermiselliä
2 porkkanaa
2–3 dl suikaloitua rapeaa salaattia tai kiinankaalia
n. 1 dl mung-pavun ituja
reilusti tuoretta vahvaa minttua, thai-basilikaa ja/tai korianteria
12–15 kpl kypsiä jättikatkarapuja
Valmistele ensin kaikki täytteet:
Valmista nuoc cham -dippikastike (ohje tässä reseptimonisteessa).
Kaada riisivermisellin päälle kiehuvaa vettä ja anna pehmetä muutama minuutti. Siivilöi ja huuhtele kylmällä vedellä.
Kuori ja suikaloi porkkanat aivan ohuiksi tulitikkumaisiksi suikaleiksi. (Porkkanat voi myös halutessaan raastaa karkeaksi raasteeksi).
Huuhdo ja revi salaatinlehtiä pienemmiksi paloiksi. Huuhdo ja valuta idut. Nypi yrttien lehdet.
Puolita ravunpyrstöt kahtia pitkittäin (niin, että puolikkaissa säilyy pyrstön muoto).
Valmista kääryleet:
Kasta yksi riisipaperi kerrallaan lämpimään veteen, ravista ylimääräinen vesi.
Nosta riisipaperi leikkuulaudan päälle. Aseta riisipaperille ensin vähän salaattisuikaleita, ituja, vermiselliä, porkkanaa, yrttien lehtiä ja lusikallinen nuoc cham -dippikastiketta. Aseta kaksi tai kolme puolitettu ravunpyrstöä rinnakkain hieman ylemmäs riisipaperille. Käännä riisipaperin reunat keskelle ja kääri tiukaksi rullaksi.
Asettele valmiit rullat tarjoiluastiaan siten, että ne eivät ota kiinni toisiinsa.
Jaa loppu dippikastike kullekin ruokailijalle omaan pieneen kulhoon.
Nauti dippaamalla käärylettä Nuoc cham -dippikastikkeeseen.
Vinkki! Rullien täytteeksi voit käyttää erilaisia kasviksia, salaatteja, aasialaisia yrttejä, kypsää lihaa ja äyriäisiä, tofua, halutessasi myös hedelmiä, kuten ananasta ja mangoa. Jos rullien täytettä jää yli, tee niistä vokki.
Nuoc cham -dippikastike
1 dl vettä
½ dl palmusokeria tai hienoa ruokosokeria
2 rkl kalakastiketta
½ rkl riisiviinietikkaa
1 rkl limettimehua
1 voimakas chiliä hienonnettuna
1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja keitä seosta liedellä, kunnes sokeri on sulanut.
Lisää joukkoon loput ainekset, sekoita hyvin ja anna kastikkeen jäähtyä huoneenlämmössä. Dippikastike säilyy jääkaapissa kannellisessa astiassa noin viikon verran.