Pilko kasvikset valmiiksi ja anna syöjien koota omat rullansa.

Vietnamilaiset kesärullat – Gỏi cuốn

12–15 kpl riisipaperia 

Täytteet

n. 2 dl riisivermiselliä

2 porkkanaa

2–3 dl suikaloitua rapeaa salaattia tai kiinankaalia     

n. 1 dl mung-pavun ituja    

reilusti tuoretta vahvaa minttua, thai-basilikaa ja/tai korianteria

12–15 kpl kypsiä jättikatkarapuja 

Valmistele ensin kaikki täytteet:

Valmista nuoc cham -dippikastike (ohje tässä reseptimonisteessa).

Kaada riisivermisellin päälle kiehuvaa vettä ja anna pehmetä muutama minuutti. Siivilöi ja huuhtele kylmällä vedellä.

Kuori ja suikaloi porkkanat aivan ohuiksi tulitikkumaisiksi suikaleiksi. (Porkkanat voi myös halutessaan raastaa karkeaksi raasteeksi).

Huuhdo ja revi salaatinlehtiä pienemmiksi paloiksi. Huuhdo ja valuta idut. Nypi yrttien lehdet.

Puolita ravunpyrstöt kahtia pitkittäin (niin, että puolikkaissa säilyy pyrstön muoto).

Valmista kääryleet: 

Kasta yksi riisipaperi kerrallaan lämpimään veteen, ravista ylimääräinen vesi.

Nosta riisipaperi leikkuulaudan päälle. Aseta riisipaperille ensin vähän salaattisuikaleita, ituja, vermiselliä, porkkanaa, yrttien lehtiä ja lusikallinen nuoc cham -dippikastiketta. Aseta kaksi tai kolme puolitettu ravunpyrstöä rinnakkain hieman ylemmäs riisipaperille. Käännä riisipaperin reunat keskelle ja kääri tiukaksi rullaksi.

Asettele valmiit rullat tarjoiluastiaan siten, että ne eivät ota kiinni toisiinsa.

Jaa loppu dippikastike kullekin ruokailijalle omaan pieneen kulhoon.

Nauti dippaamalla käärylettä Nuoc cham -dippikastikkeeseen.

Vinkki! Rullien täytteeksi voit käyttää erilaisia kasviksia, salaatteja, aasialaisia yrttejä, kypsää lihaa ja äyriäisiä, tofua, halutessasi myös hedelmiä, kuten ananasta ja mangoa. Jos rullien täytettä jää yli, tee niistä vokki.

Nuoc cham -dippikastike

1 dl vettä

½ dl palmusokeria tai hienoa ruokosokeria

2 rkl kalakastiketta

½ rkl riisiviinietikkaa

1 rkl limettimehua

1 voimakas chiliä hienonnettuna

1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja keitä seosta liedellä, kunnes sokeri on sulanut. 

Lisää joukkoon loput ainekset, sekoita hyvin ja anna kastikkeen jäähtyä huoneenlämmössä. Dippikastike säilyy jääkaapissa kannellisessa astiassa noin viikon verran.

Hummus ja falafelit maustavat voileipäkakun. Kasviskakku on helppo muuntaa vegaaniseksi, kun jättää täytteen ranskankerman pois ja korvaa tuorejuuston soijatuorejuustolla.

Hummuskakku

8 hengelle

9 viipaletta isoa vaaleaa paahtoleipää

Hummus

2 pakettia (579/350 g) valmiiksi keitettyjä kikherneitä

1 iso valkosipulin kynsi

5 rkl tahinia

1 ison sitruunan mehu (n. 1/2 dl)

4 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl juustokuminaa

½ tl sokeria

Falafeltäyte

2 porkkanaa

nippu lehtipersiljaa

nippu korianteria

nippu tilliä

2 rkl tahinia

2 rkl valmista hummusta

2 rkl sitruunamehua

1 tl juustokuminaa

½ tl korianterijauhetta

½ tl sokeria

½ tl suokaa

½ dl ranskankermaa

kostutukseen

3/4 dl vedellä laimennettua sitruunan mehua

Koristeluun

150 g tuorejuustoa, salaattia, hummusta, granaattiomenan siemeniä, oliiviöljyä, paprikajauhetta, persiljaa

Aloita kakun teko hummuksesta, sillä sitä tarvitaan myös falafeleihin sekä koristeluun. Huuhtele valmiiksi keitetyt kikherneet. Laita ne ja kaikki muut hummuksen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita massaksi. Voit tehdä hummuksen myös sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa.

Raasta falafeltäytettä varten porkkana ja hienonna lehtipersilja, tilli sekä korianteri. Lisää joukkoon tahini, hummun ja sitruunamehu. Mausta juustokuminalla, korianterijauheella, suolalla ja sokerilla. Sekoita sauvasekoittimeilla tai tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Öljyä paistinpannu kunnolla ja paista falafeltahnasta pieniä, reilun ruokalusikallisen kokoisia pihvejä. Paista keskilämmöllä ruskeaksi noin kolme minuuttia. Käännä pihvejä kun ne ovat paistuneet tarpeeksi pysyäkseen koossa. Paista väriä myös toiselle puolelle.

Jäähdytä valmiit falafelpihvit ja sekoita ne ranskankerman kanssa tasaiseksi massaksi.

Leikkaa leivistä reunat. Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja asettele pohjalle kerros leipää. Kostuta huolella. Lisää falafeltäyte ja toinen kerros leipäää. Kostuta hyvin. Lisää kaksi kolmasosaa hummuksesta ja säästä loppu koristelua varten. Lisää kolmas kerros leipää ja kostuta huolella. Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Ota kakku vuoasta ja päällystä se vatkaimella notkistetulla tuorejuustolla. Asettele kakun päälle salaattia ja keskelle hummusta. Lisää hummuksen päälle hieman oliiviöljyä ja granaattiomenan siemeniä. 

KK-keittiöläisten klubi-illassa sukellettiin voileipäkakkujen maailmaan. Katso, millaisia kakkuleivoksia keittiöläiset saivat aikaan!