Banaanikakkua voi syödä arkena ja sunnuntaina.
Banaanikakkua voi syödä arkena ja sunnuntaina.

Yllätä ystävä tiikerikakulla, joka syntyy kätevästi ilman sähkövatkainta.

Banaanikakku on kiitollinen leivonnainen: siihen voi käyttää pöydälle unohtuneet banaanit, ja se valmistuu kätevästi sekoittamalla ilman vatkainta. Banaanikakku on kelpo seuraa brunssille ja kahvipöytään. Sen saa kätevästi myös mukaan vaikkapa työpaikalle tai ystävälle tuliaiseksi.

Nutella muuttaa banaanikakun tiikeriksi.

Tässä banaanikakussa lisämuhevuutta tuo Nutella, jota laitetaan nokareina taikinakerrosten päälle. Tiikerikakkumainen marmoroitu pinta syntyy, kun vetäisee veitsellä kevyesti nokareiden päältä niin, että ne sekoittuvat taikinaan.

Voideltuun vuokaan kannattaa laittaa kaksi leivinpaperikaistaletta ristikkäin niin, että liepeet ulottuvat vuoan reunojen yli. Niiden avulla kypsän kakun nostaminen onnistuu helposti.

Paista kakku uunin alimmalla tasolla, jotta se kypsyy varmasti sisältä eikä kärähdä ennen aikojaan. Jos pinta uhkaa tummua, voi suojaksi laittaa leivinpaperin.

Banaanikakku säilyy muhevana viikon

Banaanikakku säilyy jääkaapissa viikon. Kakkua on hyvä säilyttää kuvun alla, jotta jääkaapin maut eivät tartu siihen. Jos kakun syö parissa päivässä, sen voi säilyttää huoneenlämmössä. Kakkua kannattaa hiukan säästää, koska se maistuu päivä päivältä paremmalta.

Nutella-banaanitiikerikakun ohjeen saat tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Nutella-banaanitiikeri
Resepti
Nutella-banaanitiikeri

 

Sormisuola on näiden keksien salaisuus.
Sormisuola on näiden keksien salaisuus.

Suola makeissa leivonnaisissa on kuin sokeri tomaattikastikkeessa: kun sen makua ei erota, määrä on sopiva. Ilman sitä monen leivonnaisen herkullisuus jäisi puolitiehen.

Ensin suola hivuttautui suklaakakkuihin, sieltä hiutaleina kinuskin ja toffeen päälle. Nyt suola kuuluu olennaisesti melkein kakkuun kuin kakkuun. Se antaa vastapainoa makeudelle ja hapokkuudelle, parantaa rakennetta ja tekee mausta mielenkiintoisemman. Ripaus riittää.

Amerikkalaisissa resepteissä suolaa saattaa olla jopa hieman ripausta reilummin. Tämä johtuu leivonnassa yleisestä suolattomasta voista, jonka käyttö suorastaan vaatii suolalisää taikinaan.

Suola korostaa makua ja parantaa rakennetta

Meillä suolatonta voita voi olla jopa vähän vaikea löytää, useimmiten käytössä on normaalisuolainen voi. Suolan puutteen huomaa leivonnaisissamme kuitenkin ainakin silloin, jos rasvana on käytetty rypsiöljyä tai muuta suolatonta rasvaa.

Rakenteelle tärkeää suola on hiivataikinoissa. Suola sitoo kosteutta ja parantaa näin pullan tai leivän koostumusta. Jos maistaa rinnakkain suolatonta ja suolaa sisältävää pullaa, eron huomaa sekä rakenteessa että maussa, joka suolattomassa pullassa jää vajavaiseksi.

Ripaus suolaa toimii myös isoäidin resepteissä

Suolan voi aina lisätä taikinaan, vaikkei sitä ohjeessa mainittaisikaan. Tee se ainakin silloin, kun taikinassa on kinuskia, toffeeta tai suklaata. Lisää sitä myös silloin, kun tartut isoäidiltä perittyyn tosca- tai sitruunakakkuohjeeseen. Sopiva määrä on useimmiten ¼ tl, isoissa taikinoissa ½ tl. Käyttämällä pienempää annostelua et voi ainakaan mennä pieleen.

Kuvan suklaakeksien reseptiin pääset tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Suklaa-timjami-sormisuolakeksit
Resepti
Suklaa-timjami-sormisuolakeksit

Viikon päästä palmusunnuntaina virpojat kiertävät ovilla toivottamassa terveyttä. Mitäpä jos pienten pääsiäisnoitien palkkio olisikin itse leivottu keksi?

Helpot ja nopeat keksit lainaavat Hanna-tädin kakuilta mureuden ja Marianne-karkeilta maun. Karkkirakeet muistuttavat kuoriutuvia munia.

Reseptin annoksella teet noin 50 pikkuleipää, joten ohje kannattaa puolittaa, jos tarve on pienempi. Keksit säilyvät pari viikkoa tiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.

n. 50 kpl, 40 min

 • 200 g voita
 • 2 dl kuohukermaa
 • 2½ dl sokeria
 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 3 dl perunajauhoja
 • 1 ps (150 g) Marianne Crush -rouhetta
 • 2 tl leivinjauhetta
 • ¼ tl suolaa

Päälle

 • 1 ps (150 g) Marianne-rakeita
 1. Sulata voi kattilassa. Lisää kerma ja sokeri. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
 2. Sekoita jauhot, karkkirouhe, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
 3. Muotoile taikinasta käsin pallonmuotoisia keksejä leivinpaperin päälle pellille. Jätä leviämisvaraa.
 4. Painele jokaiseen taikinapalaan muutama karkkipallo.
 5. Paista uunissa 200 asteessa 10–12 minuuttia. Vedä keksit pelliltä leivinpaperin avulla jäähtymään tasaiselle alustalle.