Meri-Tuuli Väntsi on kokki ja kokenut juhlien järjestäjä. Hän pitää Kodin Kuvalehdessä Oispa aina nälkä! -blogia.
Meri-Tuuli Väntsi on kokki ja kokenut juhlien järjestäjä. Hän pitää Kodin Kuvalehdessä Oispa aina nälkä! -blogia.

Mieti, mistä tykkäät, äläkä yritä tehdä kaikkea itse! Catering-yrittäjä ja ruokabloggaaja Meri-Tuuli Väntsi antaa kuusi vinkkiä, miten järjestää parhaat juhlat.

1. Tee juhlista sellaiset, joista nautit itse

”Juhlissa ei tarvitse miellyttää, vaan liputan sen puolesta, että juhlat ovat juuri sellaiset kuin itse haluaa. Menun suunnittelussa voi lähteä liikkeelle päivänsankarin lempiruuasta. Jos toiveena ovat tortillat, tekee sitten niitä. On tosi tylsää, jos aina on tarjolla se savustettu kala ja fetasalaatti. Toisaalta, tee voileipäkakku, jos siltä tuntuu!”

3. Hanki apukäsiä ja delegoi

”Kun juhlat järjestää kotona, tärkeintä on se, ettei haali itselleen liikaa töitä tai yritä tehdä kaikkea itse. 30 henkeä on ammattilaisellekin vaativa suoritus. On tosi tylsää juhlia keittiössä ja neuvoa koko päivä, mihin likaiset astiat voi laskea.

Mikä ei ole luontaista itselle, se kannattaa delegoida. Itse en ole kattausihminen, joten kerään vain esillepanoasiat ja annan siskon hoitaa loput.”

3. Vuokraa astiat

”Jos mennään kodin omilla astioilla, tarkoittaa se, että jonkun täytyy olla koko ajan tiskaamassa. Se on aivan järjetöntä ajankäyttöä.

Suosittelen, että astiat vuokraa harrastusseurasta tai seurakunnalta. Silloin ei sorru siihen, että ostaa Ikeasta 50 lasia, ja jättää ne juhlien jälkeen pölyttymään kaappiin. Vuokra-astioista voi myös sopia, että ne palautetaan likaisina.”

4. Huonollakin ilmalla voi grillata

”Juhlissa voi grillata, myös huonolla ilmalla. Se unohtuu usein, mutta on tosi hauska ohjelmanumero. Gourmet-hodarit toimivat juhlissa hyvin: voi syödä kolme, jos on nälkä, tai sitten vain yhden, jos on menossa kohta jo seuraaviin juhliin. Täytteeksi voi laittaa itse tehtyjä majoneeseja ja pikkelöityjä vihanneksia. Oheen riittää muutama salaatti.”

5. Osta jäät valmiina

”Jäät kannattaa aina ostaa valmiina. Viisi senttiä paksuja jäälevyjä voi käyttää ruokien esillepanossa astioiden alla. Isot jääkuutiot pitävät juoma-astian kylmänä pitkään, koska ne ovat täyttä jäätä – toisin kuin esimerkiksi pikaruokaloiden jäät, joissa on reikä sisällä.”

6. Anna siivoamisen odottaa seuraavaan päivään

”Varmin tapa pilata juhlafiilis on siivota samana iltana. Kun siivoamisen säästää seuraavaan päivään, sotku alkaa ärsyttää ehkä muutakin perhettä ja siivoaminen onnistuu nopeasti porukalla kimpassa. Juhlailtana saa kaiken tehdä takuulla yksin.”

Tee Meri-Tuulin juhlabravuuriruoka tällä reseptillä:

Tästä löydät ihanimmat KK:n reseptit onnistuneisiin juhlatarjoiluihin.

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.