Keitä soppaa kerralla iso satsi, sillä hernarin maku vain paranee lämmitettäessä. Näillä vinkeillä onnistut.

1. Kuori vaahto

Alkuvaiheessa, kun herneet alkavat kiehua, sopan pinnalle muodostuu vaahtoa. Vaahto kannattaa kuoria perinteisesti reikäkauhalla, niin sopasta tulee vähemmän sameaa. Jos et omista reikäkauhaa, voit kuoria vaahdon kevyesti tavallisella kauhalla.

2. Keitä sopivasti

Herkulliset lihasattumat ja herneiden rakenne erottavat itse tehdyn hernekeiton valmisruuista. Älä siis keitä keittoa aivan sosemaiseksi, ellet pidä juuri sellaisesta. Valmiissa hernekeitossa herneet saavat erottua, vaikka ovatkin herkullisen pehmeitä. 

3. Tee etukäteen

Voit keittää hernekeiton hyvin päivää ennen tarjoilua. Jäähdytä se ulkona tai kylmässä vesihauteessa ja nosta jääkaappiin. Kun lämmität keittoa, lisää tilkka vettä, sillä keitto sakenee jäähtyessään. Kun kiehautat sopan, sekoita sitä hyvin pohjaa myöten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun perinteinen keitto kyllästyttää, kokeile uutta:

Klassinen luksushernari

Keitä keitto ohjeen mukaan. Valmista sillä aikaa pinnalle tulevat höysteet. Paahda 1 pkt (170 g) pekonia uunissa rapeaksi ja leikkaa siivut rouheeksi. Varaa tarjoiluun smetanaa, dijoninsinappia ja tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vegaaninen hernekeitto

Keitä  keitto ohjeen mukaan. Kun keittoajasta on jäljellä noin puoli tuntia, lisää joukkoon 1–2 (300 g) pieniksi kuutioiksi leikattua palsternakkaa ja 1 pkt (300 g) kuutioitua kylmäsavutofua. Kypsennä loppuun.

Makea hernekeitto

Valmista keitto ohjeen mukaan. Lisää 2 rkl dijoninsinappia, 2 rkl juoksevaa hunajaa ja ½ dl tuoretta meiramia hienonnettuna. Lisää  pinnalle voissa paistettuja saaristolaisleipäkuutioita, juoksevaa hunajaa ja meiraminoksa.

Perinteinen hernekeitto

8 annosta, 20 min + 10 t liottaminen ja 1 t 30 min keittäminen

  • 500 g kuivattuja herneitä
  • 2 l vettä liottamiseen

Keittoon

  • 1 ½ l vettä
  • 1 iso sipuli
  • 3 laakerinlehteä
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria rouhittuna
  • 200 g kypsää palvilihaa (kinkkua tai porsaankylkeä)

Lisäksi

  • sinappia
  1. Huuhdo herneet siivilässä ja poista joukosta huonot. Kumoa herneet isoon kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi. Anna herneiden liota vedessä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (10–20 tuntia).
  2. Siivilöi turvonneet herneet ja kumoa ne takaisin kattilaan. Lisää päälle raikas keittovesi, johon teet hernekeiton. Kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle nouseva vaahto pois reikäkauhalla. 
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää keittoon sipulit, laakerinlehdet, suola ja mustapippuri. Anna kiehua kannen alla hiljalleen noin tunti. Sekoita välillä kunnolla pohjaa myöten, jotta keitto ei tartu kiinni. 
  4. Paloittele palviliha kuutioiksi. Lisää lihat keittoon ja anna sen kiehua vielä noin puoli tuntia, kunnes herneet ovat pehmeitä mutta eivät vielä soseutuneet. Jos hernekeitto vaikuttaa paksulta, lisää tilkka vettä ja kiehauta. 
  5. Tarkista maku. Tarjoa sinapin kera.
Sisältö jatkuu mainoksen alla