Pienikin nokare ylijäänyttä jauhelihakastiketta on muheva pohja yhdeksälle uudelle ruualle. Vinkit toimivat myös soijarouhekastikkeelle.

1. Jauhelihakeitto

Kastikkeesta saat helposti keittoa. Jatka kastiketta tomaattimurskalla ja lihaliemellä tai vaikka sulatejuustolla ja vedellä. Lisää joukkoon pakastekasviksia ja pastaa. Mausta makusi mukaan.

2. Pastapaistos

Levitä keitettyä pastaa ja jauhelihakastiketta kerroksittain uunivuokaan. Jatka halutessasi kastiketta pussillisella pakastekasviksia. Sekoita 2 munaa ja 5 dl maitoa, 1 rkl kuivattua oreganoa, ½ tl suolaa ja ½ tl jauhettua valkopippuria keskenään ja kaada ainesten sekaan vuokaan. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt.

3. Jauheliha-perunasosepaistos

Jatka kastiketta tarvittaessa tomaattimurskalla tai juuresraasteella ja mausta lisää. Levitä uunivuokaan. Sekoita perunasoseen joukkoon 1 muna ja 1 dl juustoraastetta. Lusikoi muusi kastikkeen pinnalle. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes ainekset ovat kuumentuneet ja muusi on saanut väriä, tähän menee noin 20 minuuttia.

4. Lämpimät voileivät

Levitä kahdelle voidellulle leivälle tomaattiviipaleita, lusikoi päälle jauhelihakastiketta. Vatkaa kulhossa munan rakenne kevyesti rikki, mausta ripauksella paprikajauhetta ja kääntele sekaan 2 dl juustoraastetta. Nostele seos leiville ja paista 225-asteisessa uunissa, kunnes kuorrutus on kullanruskea.

5. Pizzapannukakku

Vatkaa 5 dl maitoa ja 2 munaa kevyesti sekaisin. Lisää 2 ½ dl vehnäjauhoja, 1 rkl öljyä ja ripaus suolaa sekä 1 tl kuivattua basilikaa. Anna turvota hetki. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Nostele jauhelihakastiketta nokareina puolikypsälle pannukakulle ja levitä päälle juustoraastetta. Jatka kypsentämistä toiset 10 minuuttia tai kunnes pannukakku on kypsä.

6. Jauhelihapiirakka

Sulata pakastettu piirakkataikina ja painele voidellun vuoan pohjalle sekä reunoille. Raasta porkkana hienoksi ja sekoita jauhelihakastikkeen joukkoon. Jatka kastiketta tarvittaessa vielä sipulilla tai kuutioidulla tomaatilla ja mausta lisää. Levitä piirakkapohjalle. Ripottele pinnalle runsaasti juustoraastetta ja kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

7. Lihapasteijat

Keitä 1–2 munaa kovaksi (10 minuuttia), kuori ja hienonna haarukalla. Sekoita jauhelihakastikkeen joukkoon. Mausta tarvittaessa lisää. Sulata muutama levy valmiiksi kaulittua lehti- tai torttutaikinaa ja leikkaa neliöiksi. Nosta lusikallinen jauhelihaseosta jokaiselle neliölle, sivele taikinan reunat vedellä tai rikotulla munalla ja ummista pasteijat kolmioiksi. Nosta leivinpaperoidulle pellille, voitele munalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes pasteijat ovat kauniin ruskeita.

8. Munakasrulla

Vatkaa kevyesti keskenään 4–5 munaa ja 5 dl maitoa. Lisää 2 dl vehnäjauhoja, ½ tl suolaa, 1 rkl kuivattua oreganoa ja ¼ tl jauhettua valkopippuria. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja kaada leivinpaperoidulle uunipannulle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes munakas on kypsynyt ja saanut hiukan väriä. Jäähdytä hetki ja kumoa leivinpaperille, jolle olet ripotellut noin 1 dl juustoraastetta. Levitä munakkaalle jauhelihakastike ja murustele sekaan halutessasi fetaa tai sulatejuustoa. Suikaloi päälle aurinkokuivattuja tomaatteja ja kääri rullalle. Nosta takaisin pellille ja ripottele rullalle vielä juustoraastetta. Kuumenna uunissa, kunnes pinnalla oleva juustoraaste sulaa.

9. Kokeile myös pizzassa ja lettujen välissä

Jauhelihakastikkeen lopun voit levittää myös pizzan päälle tai käyttää lisukkeiden kanssa tacojen tai tortillojen täytteenä. Tai täytä sillä suolaiset ohukaiset.

Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.

KOUKUSSA. Kun Salla Kinnunen saa uuden piparkakkujen koristeluidean, sitä on kokeiltava heti. Silloin lapset ja mies tietävät antaa äidille työrauhan.

Miten jäit koukkuun piparkakkujen koristeluun?

Olen pikkutytöstä asti pitänyt leipomisesta ja käynyt vuositolkulla kokkikerhoissa. Muutama vuosi sitten hurahdin täysillä koristeluun. Koukutuin, kun huomasin, että minähän osaan. En ole ikinä ollut kovin luova, mutta koristellessa sain kaunista lopputulosta aikaan. Se tuntui hienolta.

Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.
Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.

Millaisen olon koristelu sinulle tuottaa?

Keskityn koristeluun niin vahvasti, että vierelläni voisi räjähtää vaikka pommi, enkä huomaisi. Koristelun jälkeen olen täynnä energiaa. Kaunis lopputulos tuo virkeän mielen. Meillä lapsetkin tietävät, että pipareiden koristelu on äidin oma juttu. Yhteiset piparinleivontahetket ovat erikseen.

Mitä tapahtuu, kun saat uuden idean?

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä katsoin Linnan juhlia, kun yhtäkkiä tajusin, että kaapissa olevien piparkakkuakkojenkin pitää saada juhla­leningit. Ei auttanut kuin ruveta sekoittamaan kuorrutetta. Kun idea juolahtaa mieleeni, into toteuttaa se on niin voimakas, että minun on lähdettävä heti koristelemaan. Olen joskus jättänyt pihatyöt kesken ja rynnännyt sisälle leipomaan.


Välineiden kanssa ei tarvitse hienostella. Cocktailtikut ja väriaineet saa tavallisesta ruokakaupasta.


Millaisia ideoita piparista voi toteuttaa?

Leivon mieluiten perinteisiä sydämiä, nalleja tai piparirasioita, sillä niissä pääsen nopeasti koristeluvaiheeseen. Viime talvena mieheni ehdotti, että tekisimme piparista talomme ulkosaunan näköisen talon. Epäröin, sillä kaavojen piirtäminen on työlästä. Mies kuitenkin lupasi koota talon, ja minä sain keskittyä koristelemiseen.

Mitä, jos et pääse koristelemaan, vaikka haluaisit?

Yleensä leivon piparitaikinan suvussa kulkevilla resepteillä. Joskus olen kuitenkin ostanut valmiin taikinan, jotta se olisi pakastimessa odottamassa, kun koristelupakko iskee. Silloin tiedän, että jo tunnin kuluttua olen pursottamassa pikeeriä.


Pursottaminen on Sallan lempipuuhaa. Joskus voi tehdä pikkutarkkaa ja välillä suurpiirteistä jälkeä.


Mitä perheesi ajattelee hurahduksestasi?

Jos vihjaan ääneen, että haluaisin päästä koristelemaan, mieheni saattaa sanoa lapsille, että lähdetäänpäs ulos leikkimään. Toisinaan mietin, onko se liikaa vaadittu. Olen kuitenkin huomannut, että miehenikin pitää siitä, että minulla on oma juttuni. On koko perheen kannalta hyvä asia, jos jokaisella on asia, jonka parissa voi rauhoittua täysin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017. Salla Kinnunen pitää Arjen aurinkoja -leivontablogia

Vinkit aloittelijalle

  1. Sekoita kuorrute eli pikeeri itse tomusokerista, munanvalkuaisesta ja sitruunamehusta. Kotitekoinen pikeeri levittyy ja kiinnittää osat paremmin kuin kaupan valmiskuorrutteet.
  2. Pikeerin pursottamisen työkaluksi riittää pieni Minigrip-pussi. Lusikoi kuorrutetta pussiin, leikkaa kulmaan ihan pieni reikä ja ala pursottaa.
  3. Tavallinen cocktailtikku sopii kuorrutteen levittämiseen ja pikkutarkkaan koristeluun.
Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

  • pieniä lasipurkkeja
  • 2 dl punajuurisosetta
  • 2 dl punajuurimehua
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • ½ dl sinapinsiemeniä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

  • 3 ½ dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tähtianista
  • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.