Ennen kuin juhlaruuat pääsevät esillepanoastioihin, täytyy niille löytää paikka jääkaapissa. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari vinkkaa, miten onnistut juhlaruokien säilyttämisessä.
Ennen kuin juhlaruuat pääsevät esillepanoastioihin, täytyy niille löytää paikka jääkaapissa. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari vinkkaa, miten onnistut juhlaruokien säilyttämisessä.

Juhlavalmistelut alkavat jääkaapin ja pakastimen raivaamisella. Niin varmistat, että juhlaruuat ja -leivonnaiset säilyvät hyvinä tarjoiluhetkeen saakka. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari antaa neljä toimivaa vinkkiä.

Siivoa jääkaappi ja pakastin

Tee inventaario jääkaappiin ja pakastimeen ennen kuin aloitat juhlaruokien valmistelun. Jääkaapissa on oltava paljon tilaa esivalmistelluille juhlaruuille ja leivonnaisille. Poista puolityhjät currytahnapurkit, käytä loppuun avatut parmesaanit ja pian vanhenevat kasvikset. Pyhkäise pinnat. Tee tilaa myös pakastimeen käyttämällä ylimääräiset marjat vaikka smoothieen. Pakastin jäädyttää leivonnaiset paremmin ja nopeammin, kun tavaraa ei ole liikaa. 

Turvaudu vaikka valmisruokiin

Vältä säilytettävien tuotteiden ostamista juhlavalmistelujen aikaan. Nyt on hyvä hetki turvautua vaikka valmisruokiin ja puolivalmisteisiin, jotka kuluvat yhden aterian aikana. Säästyneen ajan voi käyttää juhlien valmisteluun, jääkaappitilan taas valmistuville juhlaruuille.

Vältä voimakkaan tuoksuisia ruokia

Vältä ruokia, joissa on voimakas tuoksu. Niin ihanaa kuin paahdettu parsakaali tai kaalilaatikko onkin, niitä ei kannata laittaa jääkaappiin juhlakakkujen kanssa. Kypsennetyn kaalin tuoksu tarttuu leivonnaisiin herkästi. Aina kelmuilla ja kuvuilla suojaaminen ei riitä estämään hajuja tarttumasta. Varmin tapa on jättää voimakkaan tuoksuiset ruuat juhlien aikaan kokkaamatta. Pakastimessakin tuoksut tarttuvat helposti. Käytä pois valmiit keittojuuressekoitukset, sillä niiden tuoksu saattaa tarttua muovikääreiden läpi huokoiseen kakkupohjaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pinoa päällekkäin

Hanki rasioita, joissa on tiivis kansi, ja jotka voi pinota päällekkäin. Hyvät rasiat palvelevat muulloinkin kuin juhlien aikaan. Niihin voi koota tahnoja, salaattien aineksia, kylmässä säilytettäviä leivoksia ja niin edelleen. Ruuat säilyvät raikkaina ja mahtuvat paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla