Ruuan liekittäminen on näyttävä tehoste, ja se kruunaa juhla-aterian. Liekittäminen onnistuu, kun varaa tarvittavat välineet esille ja muistaa varovaisuuden.

Liekittäessä ruuan päälle kaadettu alkoholi sytytetään palamaan. Ruoka on valmista, kun kaikki alkoholi on palanut pois. Liekitys ei kypsennä ruokaa, vaan antaa sille hienostuneen maun. Tukahduta tuli kannella, jos haluat, että ruokaan jää alkoholin makua.

Liekitä äyriäisiä ja hedelmiä

Liekittää voi lähes mitä tahansa: lihaa, kalaa, hedelmiä ja ohukaisia. Alkoholin aromin tulee sopia liekitettävään ruokaan. Likööri ei sovi pihville eikä raaka viina herkistä hedelmien makua.

Liekityserikoisuuksia ovat esimerkiksi pernod-katkaravut, akvaviitti-kateenkorva ja banaanilikööri-hedelmäsalaatti -yhdistelmät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  Sisältö jatkuu mainoksen alla

  Näin onnistut

   

  • Varaa kaikki liekittämisessä tarvittavat välineet esille.
  • Liekittämiseen käytettävän alkoholin tulee olla tarpeeksi voimakasta, noin 40 prosenttista. Upeasti palavat mm. viinat, konjakki, rommi, gini, viski ja likööri. Viinit eivät ota liekkiä.
  • Liekitä mieluiten metalliastiassa, ei mielellään teflonpintaisessa. Liikuta ruokaa liekityksen aikana.
  • Älä liekitä liesituulettimen alla. Varo hiuksia ja vaatteita.
  • Ruuan ja alkoholin pitää olla tarpeeksi kuumia, jotta ne syttyvät tuleen. Liika kuumuus on pahasta: silloin alkoholi palaa pois eikä liekki syty. Älä kaada alkoholia liekityksen aikana suoraan pullosta, koska pullo voi imaista liekin sisäänsä.
  • Ota tuli mieluiten kuumennusalustan liekistä, esimerkiksi fonduepadasta tai käytä tarpeeksi pitkiä tulitikkuja.
  • Koska alkoholi palaa sinisellä liekillä, hämärrä valaistusta, jotta liekki näkyy paremmin.
  Sisältö jatkuu mainoksen alla