Lohi graavautuu jääkaapissa parissa vuorokaudessa. Lopputulos on ihanan pehmeä ja juuri niin suolainen kuin itse toivot.
Lohi graavautuu jääkaapissa parissa vuorokaudessa. Lopputulos on ihanan pehmeä ja juuri niin suolainen kuin itse toivot.

Graavilohen reitti pöytään kulkee yleensä pakastimen kautta. Mutta ei hätää, lohi graavautuu jääkaapissa 1–2 vuorokaudessa. Muista käännellä pakettia välillä, jotta lopputulos on tasaisen suolainen. 

Valitse tuore kala

Vanhentunut kala ei graavaamalla parane. Hanki lohi tiskiltä, jotta voit tarkistaa kauppiaalta kalastuspäivän. Tuore lohi tuoksuu raikkaalta, ja fileen pinta on kiinteä ja kiiltävä. Älä säilytä tuorettakaan kalaa jääkaapissa pitkään vaan valmista lohi graaviksi saman tien.

Suolaa ja sokeroi

Karkea merisuola graavaa lohen. Tarvitset sitä kaksi ruokalusikallista kalakilolle. Ripottele suola fileen päälle, paksuun kohtaan hieman reilummin kuin ohueen pyrstöpäähän. Sokeri puolestaan pehmentää lohta sekä nopeuttaa graavaantumista. Sokeria ripotetaan kalan pintaan suolaa niukemmin, sillä sen ei ole tarkoitus maistua.

Säästä rahaa ja aikaa

Tuoreen lohen hinta vaihtelee, joten tarjouksiin kannattaa tarttua. Lohi säilyy pakastimessa kuukaudesta kahteen. Jos teet graavilohen pakkaseen, nosta kalapaketti sulamaan jääkaappiin vuorokautta ennen ruoka-aikaa. Kala maustuu hyvin sulaessaan. Kääntele pakettia muutaman kerran sulamisen aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3 uutta makuyhdistelmää

Katajanmarja + gini 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ripottele suolan, sokerin ja pippurin lisäksi kalan pinnalle ruokalusikallinen kuivattuja, murskattuja katajanmarjoja. Valuta päälle pari ruokalusikallista giniä. Valmista allaolevan ohjeen mukaan.

Appelsiini + inkivääri 

Pese (luomu)appelsiini ja raasta sen ohut oranssi kuoriosa. Kuori ja raasta pieni pala inkivääriä. Ripottele raasteet merisuolan ja sokerin lisäksi graavattavan lohifileen pinnalle. Valmista allaolevan ohjeen mukaan.

Tyrni + rosmariini 

Murskaa pari desilitraa tyrnimarjoja kevyesti. Hienonna pari ruokalusikallista rosmariinin lehtiä. Ripottele rosmariini merisuolan ja sokerin lisäksi graavattavan lohifileen pinnalle. Lusikoi lopuksi marjat fileen päälle. Valmista allaolevan ohjeen mukaan.

Graavilohi

6 annosta 15 min + tekeytyminen

 • 1 kg lohifileetä
 • 2 rkl karkeaa merisuolaa
 • 2 tl sokeria
 • 2 tl kokonaisia valko- ja roseepippureita
 • tillinvarsia
 1. Varmista, että lohifilee on ruodoton ja leikkaa rasvaiset kohdat pois. Nahkaa ei tarvitse poistaa. Leikkaa filee kahteen samankokoiseen osaan.
 2. Nosta fileepalat leivinpaperin päälle. Ripota paloille suola ja sokeri. Rouhi pippureita kevyesti morttelissa ja ripota kalalle. Laita fileepaloille myös tillinvarsia.
 3. Käännä maustetut puolet vastakkain ja kääri fileet leivinpaperiin. Laita paketti tiiviisti muovipussiin.
 4. Siirrä paketti pakastimeen tai jääkaappiin. Pakastimessa lohi säilyy jopa kaksi kuukautta. Jääkaapissa graavautumisaika on 1–2 vuorokautta.
 5. Ota pakastettu lohi jääkaappiin sulamaan vuorokautta ennen syömistä. Kääntele pakettia pari kertaa sen sulaessa. Kääntele pakettia myös silloin, jos graavaat lohen jääkaapissa.
 6. Pyyhi mausteet kalan pinnasta ennen tarjoilua. Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi fileointiveitsellä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla