Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Ihania muffineja voi tehdä ihan vain oman illan iloksi tai kestitä niillä aikuis- ja lapsivieraita.
Ihania muffineja voi tehdä ihan vain oman illan iloksi tai kestitä niillä aikuis- ja lapsivieraita.

Muhkeat mustikkamuffinit valmistuvat sukkelaan, sillä taikina vain sekoitetaan. Muffinit ovat ihania tuoreista marjoista, mutta onnistuvat erinomaisesti pakastetuistakin. Kardemumma antaa niihin mustikkapiirakan makua.

Maailman helpoimmat mustikkamuffinit ovat Kodin Kuvalehden suosituin mustikkaresepti. Eikä ihme! Muffinit onnistuvat aina ja valmistuvat pikapikaa – ja maistuvat meheviltä, mustikkaisilta mutta eivät äklömakeilta.

Ainekset vain sekoitetaan mahdollisimman nopeasti, taikina jaetaan vuokiin ja paistetaan. Ihanuutta lisää myös se, että taikinan ja täytteiden kanssa ei tarvitse olla turhantarkka. Muffinit rakastavat marjoja, hedelmiä, suklaata, pähkinöitä ja taikinan nesteeksi käyvät maito, kerma, piimä ja jugurtti. Voisulan voi korvata juoksevalla rasvavalmisteella ja jopa rypsiöljyllä, jolloin leipominen on vieläkin nopeampaa.

Muffinit kannattaa tehdä vasta sitten, kun vieraat ovat jo paikalla

Teen muffinit useimmiten pakastepuolukoista, joita meillä riittää appivanhempien poimimisinnon ansiosta yllin kyllin. Hienoimpaan marja-aikaan muffinit kannattaa tietysti tehdä tuoreista mustikoista, vadelmista ja puolukoista. Jos marjoja ei ole, voi marjat korvata tummasuklaarouheella. Taikinaa voi maustaa makunsa mukaan kardemummalla (erinomainen makupari mustikalle), sitruunankuorella ja kaakaojauheella.

Uunituoreissa muffineissa parasta on rapea pinta, joka katoaa nopeasti jo lyhyen säilytyksen jälkeen. Juuri siksi muffinit ovat erinomainen kahvipulla ja tarjottava lapsen kavereille. Muffinit valmistuvat ystävien kanssa jutellessa ja lasten leikkiessä. Muffinit tulevat myös yleensä syödyksi kerralla.

Ja jos jotain jää, marjainen muffini on herkullista aamukahvinkin kera. Ylimääräiset voi myös pakastaa huoletta.

2 vinkkiä: sekoita vain vähän ja jäähdytä ritilällä

Muffineja tehdessä tärkeintä on muistaa, että taikinaa ei sekoita liikaa, jotta se ei sitkisty ja menetä kuohkeuttaan. Siksi kuivat ja märät aineet sekoitetaan ensin erikseen. Marjat pyöräytetään joukkoon vasta aivan lopuksi, jotta ne eivät värjää taikinaa.

Taikina on melko paksua ja tahmeaa, joten sekoittaminen onnistuu parhaiten puuhaarukalla.  Taikinan saa annostelua paperivuokiin tai muffinipellille kätevästi kauhalla tai kahdella lusikalla.

Pinta saattaa pysyä rapeana, jos muffinit säilyttää paperipussissa.

Kun muffinit ovat paistuneet, siirrä ne ritilälle jäähtymään, jotta pohjan kosteus haihtuu.

Muffineita kannattaa säilyttää paperipussissa tai leivinpaperissa, jolloin ne pitävät rapean pintansa.

Tee suosikkimuffinit tällä reseptillä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Helpot mustikkamuffinit
Resepti
Helpot mustikkamuffinit