Hilloaminen on sekä mukavaa että muodikasta. Saata yhteen uudet makuparit ja nauti kesän aurinkoisista mauista läpi vuoden.
Käytä säilöntään vain puhtaita, ehjiä ja homeettomia marjoja ja hedelmiä.
Pese ja desinfioi purkit ja kannet huolellisesti, sillä vain puhtaissa purkeissa hillo säilyy. Kylmässä säilytetyt, hyvin umpioituneet hillot säilyvät pitkään, jopa vuosia.
Puhdista lasipurkit näin:
Liota purkkeja vedessä yön yli. Pese ne astianpesuaineella tai astianpesukoneessa. Kääri purkit sanomalehteen ilman kansiaan. Kuumenna niitä 100-asteisessa uunissa 30 minuuttia.
Kannet ja tiivisteet puhdistuvat, kun keität niitä kattilassa veden peitossa viitisen minuuttia. Voit myös laittaa liotetut ja tiskatut lasipurkit isoon kattilaan kiehumaan. Nosta purkit kuivumaan puhtaalle keittiöpyyhkeelle ylösalaisin.
Purkita ja säilö
Purkita hillot ja mehut kuumina lämpimiin pulloihin tai purkkeihin. Täytä purkit piripintaan, jottei niihin jää ilmaa. Happi on säilykkeen pahin vihollinen, sillä se edistää homehtumista.
Anna suljettujen purkkien jäähtyä huoneenlämmössä. Umpioituneen tölkin kansi naksahtaa tiiviiksi jäähtyessään.
Säilytä hilloja jääkaapissa tai pimeässä kylmäkellarissa.
Mikä umpiointi?
Umpiointi varmistaa hillon säilyvyyden. Kuumenna täytetyt, kannella suljetut tölkit hitaasti vesihauteessa. Veden optimilämpötila on 80-100 astetta. Umpioituminen vie puolesta tunnista tuntiin tölkin koosta riippuen. Kun tölkki kuumennuksen jälkeen jäähtyy, sisälle syntyvä alipaine sulkee tölkin ilmatiiviiksi.