Gluteenittoman leivonnan ei tarvitse olla hankalaa. Näillä vinkeillä onnistut.

1. Keliaakikko ei voi syödä vehnää, ohraa ja ruista, koska ne sisältävät gluteenia. Voit korvata gluteenia sisältävät viljat vaikkapa maissilla, hirssillä, tattarilla, perunajauhoilla, riisillä tai gluteenittomalla kauralla.

2. Gluteenittomat jauhot leipoutuvat huonommin, koska gluteeni antaa taikinalle sitkon.

Gluteenittomiin leivonnaisiin kannattaakin lisätä psylliumia eli plantago-kasvin siemenistä jauhettua jauhetta. Luontaistuotekaupasta saatava aine antaa sitkoa ja kuohkeuttaa, eivätkä leivonnaiset murene niin helposti. Hiivataikinoihin tarvitaan 1–2 ruokalusikallista psylliumjauhetta nestelitraa kohti. Leivinjauheleivonnaisissa psylliumia lisätään teelusikallinen kolmeen desiin jauhoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Psylliumin lisäksi leipoutuvuutta parantavat perunahiutaleet. Voit myös käyttää taikinanesteenä jotain proteiinia sisältävää kuten kermaa, jogurttia, soijamaitoa, piimää tai maitoa, tai laittaa taikinaan rahkaa tai soijajauhoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Gluteenittomiin, vaaleisiin leivonnaisiin saat väriä esimerkiksi kasvissoseilla. Leipoutuvuus, maku ja ulkonäkö paranevat, kun lisäät taikinaan rouheita, hiutaleita tai siemeniä.

4. Gluteeniton taikina vaatii pidemmän vaivauksen kuin tavallinen. Näin leivonnaisista tulee hieman kuohkeampia.

5. Muotoile sämpylät kostutetuin käsin.

6. Gluteenittomat leivonnaiset maistuvat parhaiten heti uunista tultuaan. Suolaiset leivonnaiset kannattaa lämmittää ennen tarjoamista.

7. Pakasta ylimääräiset leivonnaiset, sillä ne kuivuvat herkästi.

Jos ohjeessa on 1 dl vehnäjauhoja, tilalle sopii jokin näistä:

2/3 dl perunajauhoja

1 dl maissitärkkelystä

1 dl riisijauhoja

¾ dl täysjyväriisijauhoja

¾ dl maissijauhoja

¾ dl tattarijauhoja

1 dl hirssijauhoja

1 dl gluteenitonta jauhoseosta

2/3 dl Jytte-jauhoja

Sisältö jatkuu mainoksen alla