Sinäkin voit vaikuttaa ruokavalinnoillaan ekologiseen jalanjälkeensä, omaan lähipiiriinsä ja esimerkiksi kauppojen valikoimaan.
Muutosten tekeminen ei ole vaikeaa, mutta ne kannattaa aloittaa vähitellen.
Korvaa osa lihasta kasviksilla
Suomalaiset syövät enemmän lihaa kuin olisi terveellistä meille tai maapallolle. Eläinperäisen ruuan tuotanto aiheuttaa kasvituotantoa enemmän hiilidioksidipäästöjä, vesistön saastumista ja luonnon monimuotoisuuden hupenemista. Ruuantuotanto kiihdyttää ilmastonmuutosta yhtä voimakkaasti kuin liikenne.
Hyvä alku on valita lounaalla kasvisvaihtoehto tai pitää välillä kasvisruokapäivä. Uusia kasvisruokareseptejä voi kokeilla yhdessä ystävien kanssa tai tuunata vanhoja lempi-ruokia kasvispainotteisiksi.
Esimerkiksi puolet reseptin jauhelihasta voi korvata soijarouheella ja pakastaa loput jauhelihat seuraavaa kertaa varten. Ruuasta tulee terveellisempää helposti ja halvalla.
Älä heitä ruokaa roskiin
Suomessa heitetään päivittäin pois noin miljoona kiloa ruokaa. Silloin ruuan ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan.
Etsi ympäristömerkintä
Maatalouden ja lihantuotannon tieltä raivataan tärkeitä savanneja ja sademetsiä, jolloin luonto köyhtyy ja lajeja uhkaa sukupuutto. Ruuantuotanto kuitenkin takaa toimeentulon monille köyhien maiden asukkaille, joten pelkästään kotimaista ruokaa ei tarvitse ostaa. Suosi siis vastuullisesti tuotettua, ympäristömerkittyä ruokaa.
Kysy lähikaupassa ja ravintoloissa tietoa ruuan alkuperästä ja sertifioinnista.
Vinkit antoi WWF:n asiantuntija Stella Höynälänmaa.