Paista kinkku aatonvastaisena yönä ja pihistä lämmin siivu aamupalaleivälle.
Paista kinkku aatonvastaisena yönä ja pihistä lämmin siivu aamupalaleivälle.

Reilun kokoinen kinkku tarvitsee kypsyäkseen puoli vuorokautta. Laita kinkku illalla uuniin – ja saat herätä kypsyvän paistin ihanaan tuoksuun. Paistorasvaa voi käyttää kastikkeeseen. Ylijäänyt kinkunrasva kuuluu biojätteeseen.

Sulata joulukinkku rauhassa

Sulata kinkku jääkaapissa astiassa, jossa on reunat. 8 kilon kinkun sulaminen kestää 3–4 päivää, 4 kilon kinkun noin 2 päivää. Luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman, koska luu pitää sisällään kylmää. Älä poista kinkkua pakkauksestaan. Jos kinkun ympärillä on verkko, älä poista sitäkään.

Joulukinkku säilyy jääkaapissa hyvänä pari päivää, joten kinkku kannattaa ottaa sulamaan hieman liian aikaisin kuin liian myöhään.

Nosta sulanut kinkku huoneenlämpöön 5–6 tuntia ennen paistamista. Laita paistomittari kinkkuun jo nyt: kinkun sisälämmön tulisi olla noin 8–10 astetta, kun panet sen uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mittarin kunnon voit testata upottamalla sen kärjen poreilevaan veteen. Kunnossa olevan mittarin osoitin näyttää silloin lähes sataa astetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esivalmistele kinkku huolella

Pyyhi kinkun pinta huolella kuivaksi talouspaperilla.

Nosta kinkku voideltuun, isoon, reunalliseen uuniastiaan kamara- eli nahkapuoli ylöpäin. Pane pellille tilkka vettä ja työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan siten, ettei kärki ota luuhun kiinni.

Paista kinkku meheväksi

Mehukkain tulos syntyy, kun kypsennät kinkun 90–125 asteisen uunin alatasolla.

Kinkku on mehevän kypsä, kun mittari osoittaa 72–77 astetta. Täysin kypsän kinkun sisälämpö on 80–82 astetta. Kinkun sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen uunista ottamisen jälkeen.

Paistoaikaa kuluu miedossa lämmössä noin 1½–2 tuntia lihakiloa kohti, kinkun koosta ja alkulämpötilasta riippuen. Vajaan seitsemän kilon kinkku siis paistuu 90 asteessa 14 tunnissa meheväksi.

Kuorruta kinkku sinapilla tai sitruksilla

Anna kinkun rauhoittua uunista oton jälkeen puolisen tuntia. Sujauta käsiisi kumikäsineet (työ sujuu näin näppärimmin) ja poista kinkusta veitsellä kamara eli nahka ja rasvakerros.

Voitele kinkku sinapilla ja ripottele päälle korppujauhoja. Valuta päälle hunajaa ja työnnä neilikoita koristeeksi. Jos neilikat eivät painu kinkun sisään, tee teräväkärkisellä veitsellä pieni lovi ja työnnä neilikat viiltoon.

Kun joulukinkun peittelee hunajaisella hunnulla, siihen tulee ihana makea aromi.

Kuorruta kinkkua 250 asteessa uunin keskitasolla 10–15 minuuttia.

Voit kuorruttaa kinkun myös raikkailla sitruksilla ja koristella rukiisella taikinalla.

Kinkunrasva kuuluu kastikkeeseen tai jätteeksi

Voit käyttää pannulle kerääntyneen liemen kastikkeen pohjana, ohjeen löydät alta. Ota liemi kastiketta varten talteen ja anna jäähtyä. Poista pinnalle kerääntynyt rasva.

Jos et käytä rasvaa kastikkeen pohjana, anna rasvan hyytyä ja laita se biojätteeseen. Juoksevana rasva tulee laittaa suljetussa astiassa sekajätteeseen. Älä koskaan kaada paistorasvaa viemäriin, koska rasvatukos voi aiheuttaa vesivahingon.

Tässä ohje hunajaiseen kuorrutteeseen:

Ja ruistaikinakuorrutukseen:

 

Luumu-sipulikastike kinkulle

  • noin ½ l siivilöityä kinkun lientä
  • 10 luumua
  • 2 punasipulia
  • 2–3 porkkanaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 tl sitruunapippuria
  • (2 rkl ohrakasta)
  • 1 dl kuohukermaa
  1. Mittaa kattilaan rasvasta vapautettu kinkun liemi, lohkotut luumut, sipuli- ja porkkanapalat. Keitä ainekset miedolla lämmöllä täysin pehmeiksi.
  2. Soseuta ainekset ja siivilöi halutessasi, jolloin saat tasaisemman kastikkeen. Jos on tarve, liuota ohrakasjauhot tilkkaan vettä ja suurusta kastike. Lorauta mukaan kerma makua pehmentämään. Tarkista maku. Tarjoa kuumana kinkun kera.
Sisältö jatkuu mainoksen alla