Älä panikoi, vaikka vieraiden joukossa olisikin erikoisruokavaliota noudattavia. Näillä vinkeillä onnistut järjestämään tarjottavaa kaikille.

Mitä tarjota maitoa välttävälle?

Jos tarjoat ruokaa noutopöydästä, välimerellisen pöydän lisäksi käy esimerkiksi etninen ruoka. Thai-salaatit ja kookosmaidolla viimeistellyt kastikkeet ovat mainioita tarjottavia, samoin sushi.

Jos vieraana on täysin laktoosi-intolerantikko, valmista tarjottavat laktoosittomista tuotteista tai korvaa maito soija- tai riisimaitotuotteilla. Kypsytetyt juustot sopivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vähälaktoosisessa ruokavaliossa voi nauttia maitotuotteita, joissa on tavanomaista vähemmän laktoosia eli maitosokeria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maito-allerginen on herkistynyt maidon proteiineille eli valkuaisaineille. Ruuassa ei saa olla maitoa ja maidosta valmistettuja tuotteita. Maidon voi korvata vedellä, hedelmä- tai kasvismehuilla, riisi-, soija-, kaura- tai kookosmaidolla.

Mitä tarjota kananmunaa välttävälle?

Munatonta ruokavaliota noudattavalle voi koota noutopöydän samoin välimerelliseen tyyliin. Tarjoa pikkupaloina marinoituja katkarapuja, ohuina viipaleina prosciuttoa, yrttimarinoituja linssejä ja oliiveja, salaattia ja pähkinöitä. Höystä annokset öljykastikkeilla ja yrteillä.

Leipätaikinaan ei tarvita munan lisäystä. Mehevä focaccia valmistuu ilman munaa.

Jälkiruuaksi käyvät hedelmät, liivatteella hyydytetty juustokakku ja marjamelba tai sorbetti.

Pullataikinasta munan voi jättää pois, eikä pullaa voidella munalla, vaan vaikka siirappivedellä. Kauralastut ja esimerkiksi piimäkakku syntyvät ilman munaa.

Mitä tarjota keliaakikolle?

Keliakian ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio eli ruoka, jossa ei ole lainkaan vehnää, ruista eikä ohraa. Useimmat aikuiskeliaakikot ja ihokeliaakikot voivat nykyisin syödä kauraa. Tarkista asia vieraaltasi.

Sopivia viljoja ovat riisi, maissi, tattari ja hirssi sekä monet gluteenittomat erityisvalmisteet.

Rakenna tarjottava niin, ettei pöydässä ole vehnää, ohraa tai ruista. Valmista salaatteja sekä liha- ja kalaruokia, joiden kastikkeisiin ei ole käytetty lusikallistakaan jauhoja.

Valmista vaikka meksikolainen pöytä: guacamolea, kasviksia, maissinachoja, grillattua broileria, maissintähkiä, hedelmäsalaattia.

Gluteeniton leivonta vaatii opettelua, koska jauhot eivät käyttäydy aivan samoin kuin tavalliset vehnäjauhot. Kauppojen pakastealtaista löytyy valmistaikinoita ja  leipiä. Perunajauhoista tehty täytekakku tai kääretorttu sopii kaikille, myös keliaakikolle.

Mitä tarjota allergikolle?

Allergia on yliherkkyyttä jotakin ruuan sisältämää ainetta kohtaan. Tavallisia allergian aiheuttajia ovat soija, pähkinät, sitrushedelmät, selleri, herne, mansikka ja tomaatti.

Helpointa on jättää allergisoiva raaka-aine pois. Itse tehden tiedät varmasti, ettei leipätaikinassa tai kakussa ole pähkinää tai keitossa selleriä.

Valmiita tarjottavia valikoidessa lue tuotemerkinnät huolella. Pakkauksissa tulee aina mainita raaka-aine omalla nimellään, olivatpa ainemäärät miten pieniä tahansa.

Lue myös:

Gluteenittoman ruuan valmistaminen

Fiksu kauppalista

Sisältö jatkuu mainoksen alla