Pian on jälleen parsan vuoro ruokasesongin ykkösherkkuna. Lue vinkit parsan käsittelyyn nipusta lautaselle.

  • Valitse vain varreltaan napakoita parsoja, joiden nuput ovat tiukasti supussa.

  • Pese parsat kylmässä vedessä ennen käyttöä. Poista puiseva tyviosa veitsellä leikaten tai taivuttamalla parsan vartta napakasti sen paksummasta päästä.

  • Kuori valkoiset parsat kevyesti vasta juuri ennen kypsennystä. Vihreää parsaa ei tarvitse kuoria, ellei kuori tunnu paksulta. Helpoiten kuoriminen sujuu hyvällä perunankuorimisveitsellä. Vedä kuorimaveitsellä heti nuppujen alapuolelta tyveä kohden.

  • Voit kypsentää parsaa keittämällä, grillaamalla, höyryttämällä ja paistaen.

  • Valkoinen parsa kypsyy kiehuvassa vedessä 8–10 minuutissa, vihreä parsa noin kolmessa minuutissa. Aika mitataan siitä, kun vesi alkaa kiehua uudelleen parsojen lisäämisen jälkeen.

  • Ylhäältä hento ja alhaalta tanakka tankoparsa kannattaa keittää pystyasennossa, kapeasuisessa kattilassa. Jätä nuppuosat juuri ja juuri vedenpinnan yläpuolelle. Nopeammin kypsyvät nuput höyrystyvät napakoiksi samalla, kun varren paksu alaosa kypsyy sopivaksi kiehuvassa vedessä. Käsittelyn helpottamiseksi voit sitoa parsavarret sidontanarulla 5–6 parsan nippuihin.

  • Grillatessa esikäsitellyt varret sivellään ensin öljyllä. Grillaamalla tai paistamalla kypsennettävä parsa vaatii koosta riippuen 2–8 minuutin kypsennyksen.