Kesällä paras hampurilaisbaari on oman pihan perällä.
Kesällä paras hampurilaisbaari on oman pihan perällä.

Ei ole samantekevää, missä järjestyksessä hampurilainen kannattaa lautaselle kasata. Kun noudatat tätä kaavaa, saat helposti haukattavan ja joka puraisulla mahtavalta maistuvan burgerin.

  1. Ota lautaselle ensin sämpylän alapuoli. Paahda sämpylät, jolloin hampurilaisesta tulee rapea eivätkä kastikkeet imeydy pohjaan niin helposti.
  2. Asettele sämpylälle salaatti. Se suojaa sämpylää pihvin ja kastikkeiden kosteudelta eikä sämpylä muutu mössöksi.
  3. Nosta pihvi paikalleen. Naudanlihasta tehty jauhelihapihvi on klassisen hampurilaisen sydän. Lisää lihaan vain suolaa ja mustapippuria, sekoita massaa mahdollisimman vähän ja paista mediumiksi.
  4. Lisää pihvin päälle juusto, jotta se sulaa herkullisesti kuuman pihvin päällä. Sulanut juusto myös liimaa kätevästi seuraavaan kerrokseen tomaatin ja sipulin
  5. Maukas kastike tulee lopuksi kaiken päälle ja se myös liimaa sämpylän yläpuolikkaan paikoilleen.

Tee herkullisimmat hampurilaiset näillä ohjeilla:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pekoni-gorgonzolahampurilainen
Resepti
Pekoni-gorgonzolahampurilainen
Artikkeli jatkuu alapuolella
Avokadopesto-kanahampurilainen
Resepti
Avokadopesto-kanahampurilainen

 

 

Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.
Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.

Pilko omenat kuorineen uunivuokaan ja sitten vain odotat. Uuniomenasose sopii lisukkeeksi puuroon ja jugurttiin ja sellaisenaankin sitä kelpaa lusikoida.

Syksyn paras herkku on uunissa valmistettu omenasose. Pitkään kypsytetyt omenat saavat paahtuessaan karamellisoituneen maun, joten sokeria tähän soseeseen ei välttämättä tarvita lainkaan. 

Sose on hyvää sellaisenaan, mutta sitä voi halutessaan maustaa kanelilla, sitruunalla, vaniljatangolla tai vaikka tuoreella inkiväärillä.

Käytä omenat kuorineen

Omenat voi käyttää soseeseen kuorineen, joten esivalmistelut eivät vie paljon aikaa.

Kelloa tarvitaan kypsentämisvaiheessa. Noin puolen tunnin uunissaolon jälkeen omenat alkavat vaahdota ja silloin on syytä olla taputtelemassa omenoita vuoan pohjalle. Muuten saatat joutua uuninpesuhommiin.

Sose säilyy pakkasessa

Jääkaapissa sose säilyy noin viikon. Jos innostut paahtamaan sosetta enemmänkin, pakasta se matalissa rasioissa ja käytä tarpeen mukaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Uuniomenasose
Resepti
Uuniomenasose

 

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.