Ruoka-aineilla värjätyt munat ovat kauniita koristeita pääsiäispöydässä. Mikä parasta, ne voi myös syödä. Kennon munat on värjätty vihrellä teellä (ylhäällä vasemmalla), puolukalla, kahvilla, mustikalla, punakaalilla ja kurkumalla.
Ruoka-aineilla värjätyt munat ovat kauniita koristeita pääsiäispöydässä. Mikä parasta, ne voi myös syödä. Kennon munat on värjätty vihrellä teellä (ylhäällä vasemmalla), puolukalla, kahvilla, mustikalla, punakaalilla ja kurkumalla.

Yllätä pääsiäisenä ja tee keitetyistä kananmunista herkullinen värikattaus! Vaikeinta on päättää, minkä sävyn valitsee. Kokeile ainakin punakaalia!

Kananmunat on hauska värjätä ruokakaapista löytyvillä raaka-aineilla. Testasimme kuusi ainesta: kahvin, vihreän teen, pakastemustikat ja -puolukat, kurkumajauheen ja punakaalin.

Paras värjäystulos syntyy, kun munien antaa liota yön yli.

Voit lisätä haluamasi värin raaka-ainetta kananmunien keitinliemeen, mutta hienoin sävy syntyy, kun väriliemen keittää erikseen. Tällöin voit säädellä munan kypsyyttä tai värjätä pelkkiä kuoria koristeeksi. Voit myös tehdä värilientä vain vähän ja sävyttää yhden munan kerrallaan juomalasissa.

Molemmissa tapauksissa sävystä tulee riittävän syvä vasta, kun munien antaa liota värissä yön yli.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Munat hautuvat värinesteissä, jotka ovat ylhäältä vasemmalta: kurkuma, mustikka, kahvi, punakaali, puolukka, vihreä tee.

Näin teet väriliemen:

Jos haluat usean sävyisiä munia, tee väriliemet erikseen.

Keitä ensin kananmunat ja anna niiden jäähtyä. Tee sillä välin haluamasi värjäysliemi. Yhtä munaa kohden tarvitset noin pari desiä vettä eli juomalasin verran. Olennaista on, että kananmuna on liotessaan kokonaan nesteen peitossa.

Lisää veteen hiukan suolaa ja haluamaasi väriainetta. Kuivamausteita, kahvia ja teetä tarvitset pari teelusikallista yhtä munaa kohden, pakastemarjoja ja punakaaliraastetta kannattaa keittää pari desiä, jotta niistä irtoaa riittävästi väriä. Anna niiden kiehua 10–30 minuuttia. Mausteista väri irtoaa nopeammin kuin vihanneksista.

Siivilöi vedestä sattumat ja kaada värjäytynyt neste lasiin jäähtymään. Lisää joukkoon loraus valkoviinietikkaa. Se varmistaa värin pysyvyyden. Kun neste on huoneenlämpöistä, nosta kananmuna nesteeseen ja anna väriaineen imeytyä yön yli.

Upota tyhjä kuori rauhallisesti väriveteen, jotta se täyttyy eikä jää kellumaan.

Samaan tapaan voi värjätä myös pelkkiä kuoria vaikkapa rairuohon koristeiksi. Tee raakaan kananmunaan parsinneulalla tai sukkapuikolla reikä munan molempiin päihin. Pidä kananmunasta tiukasti kiinni ja iske reikä neulalla tai puikolla napakasti. Puhalla sisus lasiin ja käytä ruuanlaitossa. Upota kuori rauhallisesti lasiin, jotta se ehtii täyttyä nesteellä eikä jää kellumaan lasin pinnalle. 

Toinen tapa: lisää munien keitinveteen hieman etikkaa ja väriä

Kananmunat voi myös värjätä samalla, kun munat kypsyvät. Lisää keitinveteen vain loraus valkoviinietikkaa ja haluamaasi väriainetta. Jätä munat hautumaan veteen keittämisen jälkeen.

Kuivaa ja käytä

Kun munat ovat saaneet riittävästi väriä, nosta ne varovasti tiskialtaaseen ja huuhtaise kylmän veden alla. Kuivaa pyyhkeellä.

Keitetyt kananmunat voi kattaa syötäväksi normaaliin tapaan ja tyhjät kuoret sopivat ihaniksi pääsiäiskoristeiksi.

Vinkki! Kuori syötävä muna varovasti niin, että irrotat vain hatun ja kuoren alaosa jää ehjäksi. Voit käyttää kuorta koristeena tai vaikka istuttaa ”munakuppiin” rairuohoa.

Näin saat kuoriin väriä

  • Vaaleanvihreä: vihreä tee
  • Ruskea: kahvi
  • Turkoosi: punakaali
  • Liila: pakastemustikka
  • Keltainen: kurkuma 
  • Vaaleanpunainen: pakastepuolukka

Kokeile myös pinaattia, punajuurta, cyrryjauhetta, sipulinkuoria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla