Broilerivartaat

1 kg broilerin fileetä
grillaukseen vartaita tai bambutikkuja

Marinadi
4 tl sitruunan kuorta
1 dl sitruunan mehua
1 dl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
3 valkosipulinkynttä
3 rkl hienonnettua tuoretta minttua
noin 1 tl chilijauhetta
sormisuolaa



Leikkaa fileet pituussuuntaan kolmeen osaan. Pujottele palat vartaisiin. Sekoita marinadiaineet ja kaada vartaita maustamaan. Anna makujen vetäytyä viileässä yön yli. Pyyhi valuva marinadi pois. Kypsennä kuumassa grillissä 10-15 minuuttia. Viimeistele kypsät vartaat sormisuolalla.

Tarjoile inkiväärimajoneesin kanssa. Porsaanlihan ystäville voit samalla kertaa grillata myös possuvartaita!

Teksti Christina Aaltio, kuva Ullamaija Hänninen

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.