Uunissa pitkään haudutettu puuro tekee hyvää kielelle ja mielelle. Se on samettisen pehmeää ja täyttää vatsan lempeästi.

Uunipuuro syntyy näin:

Liota neljää desilitraa kokonaisia ohrasuurimoita kylmässä vedessä muutama tunti. Valuta suurimot. Voitele uunivuoka voilla. Kaada suurimot, kolme litraa kulutusmaitoa ja 2 tl suolaa vuokaan. Sekoita hyvin. Lisää päälle 2–3 rkl voita nokareina.

Kypsennä puuroa 150 asteessa noin 3 tuntia tai 100 asteessa yön yli. Tarvittaessa lisää vuokaan hieman maitoa pitkän kypsennyksen aikana.

Valmis uuniohrapuuro on ihanan pehmeää ja punertavan ruskeaa.

Puuron syömisessä on kolme koulukuntaa. Yksi nauttii puuron sokerin ja maidon kanssa ja lisää ehkä kanelia, toinen vaatii ehdottomasti rusina-, sekahedelmä- tai mustikkakeittoa, kolmas kruunaa herkkunsa voisilmällä.

Puuron voi valmistaa pikaversiona esikypsytetyistä ohrasuurimoista tai ohrahelmistä eli rikotuista suurimoista. Niistä tehty puuro kypsyy alle tunnissa.