Nokkonen, kuusenkerkkä, pukinparta. Ne kaikki ovat loistavia suomalaisia villiyrttejä. Kokeile myös voikukan nuppuja ja peltokanankaalia.

Juuri nyt on paras villiyrttien aika. Nokkonen tosin alkaa olla jo kukassa ja maku kitkeröitynyt, mutta jos niität nokkospehkon, saat taas tuoreita versoja. Samoin on peltokanankaalin ja voikukan kanssa. Kuusenkerkkiä sen sijaan joutuu odottelemaan vielä vuoden, jos nyt ei löydä nuoria, pehmeitä kerkkiä varjoisesta metsästä.

Nokkossipsit ovat kiva uutuus ja maistuvat hyvin myös lapsille. Kerää nokkoset suojatuin käsin ja varo friteerausta. Pidä aina kattilan kansi lähettyvillä.

Peltokanankaali on se keltainen röyhelöinen kasvi, joka kukkii touko-kesäkuun vaihteessa teiden pientareilla ja joutomailla. Jos löydät sitä, leikkaa se matalaksi ja saat taas uusia nuoria versoja.


Pehmeistä, heleänvihreistä kuusenkerkistä syntyy mahtavaa siirappia.



Voikukka on pihojen riesa. Voit kuitenkin valmistaa kasvin nupuista pikkelssiä tai kapriksia. Yksi tapa nauttia niitä on pyöräyttää nuput pannulla voissa. Lisää paistettuja nuppuja vaikka pasta-annokseen tai munakkaaseen.


Pukinparta ei ole kovin monille tuttu kasvi. Se piileskelee korkean heinän joukossa ja kukkii vain aamuisin. Tee tuttavuutta tämän kiinnostavan kasvin kanssa ja paista sen nuppuja vaikka munakkaan seuraksi.

Lue myös:
Ei kenenkään emännän kuusenkerkkä-mustikkasmoothie.

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.