Nokkonen, kuusenkerkkä, pukinparta. Ne kaikki ovat loistavia suomalaisia villiyrttejä. Kokeile myös voikukan nuppuja ja peltokanankaalia.

Juuri nyt on paras villiyrttien aika. Nokkonen tosin alkaa olla jo kukassa ja maku kitkeröitynyt, mutta jos niität nokkospehkon, saat taas tuoreita versoja. Samoin on peltokanankaalin ja voikukan kanssa. Kuusenkerkkiä sen sijaan joutuu odottelemaan vielä vuoden, jos nyt ei löydä nuoria, pehmeitä kerkkiä varjoisesta metsästä.

Nokkossipsit ovat kiva uutuus ja maistuvat hyvin myös lapsille. Kerää nokkoset suojatuin käsin ja varo friteerausta. Pidä aina kattilan kansi lähettyvillä.

Peltokanankaali on se keltainen röyhelöinen kasvi, joka kukkii touko-kesäkuun vaihteessa teiden pientareilla ja joutomailla. Jos löydät sitä, leikkaa se matalaksi ja saat taas uusia nuoria versoja.


Pehmeistä, heleänvihreistä kuusenkerkistä syntyy mahtavaa siirappia.



Voikukka on pihojen riesa. Voit kuitenkin valmistaa kasvin nupuista pikkelssiä tai kapriksia. Yksi tapa nauttia niitä on pyöräyttää nuput pannulla voissa. Lisää paistettuja nuppuja vaikka pasta-annokseen tai munakkaaseen.


Pukinparta ei ole kovin monille tuttu kasvi. Se piileskelee korkean heinän joukossa ja kukkii vain aamuisin. Tee tuttavuutta tämän kiinnostavan kasvin kanssa ja paista sen nuppuja vaikka munakkaan seuraksi.

Lue myös:
Ei kenenkään emännän kuusenkerkkä-mustikkasmoothie.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.