6 annosta

2 dl kuohukermaa
4 rkl korppujauhoja
2-3 tl suolaa
1 sipuli
400 g jauhelihaa
1 muna

---


1. Sekoita 1½ desiä kermaa, korppujauhot ja suola. Anna turvota 10 minuuttia. Kuori ja silppua sipuli. Sekoita korppujauhoseos muiden raaka-aineiden kanssa yhteen napakaksi taikinaksi.

2. Pyörittele taikinasta pieniä pullia kostutetuin sormin. Paista lihapullat voissa pannulla vähän kerrallaan. Heiluttele pannua välillä, että pullat ruskistuvat joka puolelta rapean ruskeiksi. Huljuta pannulla paistamisen jälkeen loppu kerma ja vähän vettä. Tarjoa kastikkeena lihapullien ja muusin kanssa.

Vinkki! Lihapullataikinaan voi laittaa myös ½-1 tl rouhittua mustapippuria.

Teksti Kiia Renko, kuva Sami Repo

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.