Gotlannin keskiaikamarkkinoilta mieleen jääneet perinteiset karamelliomenat onnistuvat kotikonstein.

Tein unohtumattoman reissun Gotlannin keskiaikaviikolle, jonka markkinakojuissa myytiin herkullisia karamelliomenoita. Kotona tuli ikävä makeita herkkuja ja päätin kokeilla, osaisinko tehdä niitä itse.

Tökkäsin punaisiin, makeisiin omenoihin syömäpuikot tikuiksi.

Kaadoin kattilaan 1,5 dl vettä, 3,5 dl sokeria ja 1,5 rkl vaaleaa siirappia.
Keitin niitä hiljalleen kahdeksan minuuttia, jolloin seos oli sopivan karamellisoitunut.
Pyörittelin omenat ensin ohuesti sokeriliemessä ja pyöritin ne sitten kulhossa, jossa oli kanelia tai kookoshiutaleita. Kuorrutus jähmettyi parissa tunnissa.

Ensikertalaiselta ei hassumpi suoritus: omenoista tuli nättejä ja ainakin yhtä herkullisia kuin esikuvansa. Mikäs sen parempi matkatuliainen kuin uusi resepti tai taito!

Omenatikut ovat loistava tarjoiluidea vaikkapa lastenjuhliin. Niiden päälle sopii kaneli, kookoshiutaleet, pähkinärouhe, mantelin murut ja vaikkapa strösselit.

Ei muuta kuin kokeilemaan!

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.