
Gotlannin keskiaikamarkkinoilta mieleen jääneet perinteiset karamelliomenat onnistuvat kotikonstein.
Tein unohtumattoman reissun Gotlannin keskiaikaviikolle, jonka markkinakojuissa myytiin herkullisia karamelliomenoita. Kotona tuli ikävä makeita herkkuja ja päätin kokeilla, osaisinko tehdä niitä itse.
Tökkäsin punaisiin, makeisiin omenoihin syömäpuikot tikuiksi.
Kaadoin kattilaan 1,5 dl vettä, 3,5 dl sokeria ja 1,5 rkl vaaleaa siirappia.
Keitin niitä hiljalleen kahdeksan minuuttia, jolloin seos oli sopivan karamellisoitunut.
Pyörittelin omenat ensin ohuesti sokeriliemessä ja pyöritin ne sitten kulhossa, jossa oli kanelia tai kookoshiutaleita. Kuorrutus jähmettyi parissa tunnissa.
Ensikertalaiselta ei hassumpi suoritus: omenoista tuli nättejä ja ainakin yhtä herkullisia kuin esikuvansa. Mikäs sen parempi matkatuliainen kuin uusi resepti tai taito!
Omenatikut ovat loistava tarjoiluidea vaikkapa lastenjuhliin. Niiden päälle sopii kaneli, kookoshiutaleet, pähkinärouhe, mantelin murut ja vaikkapa strösselit.
Ei muuta kuin kokeilemaan!