Gotlannin keskiaikamarkkinoilta mieleen jääneet perinteiset karamelliomenat onnistuvat kotikonstein.

Tein unohtumattoman reissun Gotlannin keskiaikaviikolle, jonka markkinakojuissa myytiin herkullisia karamelliomenoita. Kotona tuli ikävä makeita herkkuja ja päätin kokeilla, osaisinko tehdä niitä itse.

Tökkäsin punaisiin, makeisiin omenoihin syömäpuikot tikuiksi.

Kaadoin kattilaan 1,5 dl vettä, 3,5 dl sokeria ja 1,5 rkl vaaleaa siirappia.
Keitin niitä hiljalleen kahdeksan minuuttia, jolloin seos oli sopivan karamellisoitunut.
Pyörittelin omenat ensin ohuesti sokeriliemessä ja pyöritin ne sitten kulhossa, jossa oli kanelia tai kookoshiutaleita. Kuorrutus jähmettyi parissa tunnissa.

Ensikertalaiselta ei hassumpi suoritus: omenoista tuli nättejä ja ainakin yhtä herkullisia kuin esikuvansa. Mikäs sen parempi matkatuliainen kuin uusi resepti tai taito!

Omenatikut ovat loistava tarjoiluidea vaikkapa lastenjuhliin. Niiden päälle sopii kaneli, kookoshiutaleet, pähkinärouhe, mantelin murut ja vaikkapa strösselit.

Ei muuta kuin kokeilemaan!

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.