Ruokakokeiluihin hankitut maustetahnat ja kastikkeet unohtuvat helposti jääkaapin hyllylle. Näillä vinkeillä saat tahnat taas käyttöön!

Currytahna

Maukkaan currykastikkeen valmistat paistamalla lihaa tai kasviksia currytahnassa ja lisäämällä kookosmaitoa tai -kermaa. Punainen tahna on tulisempaa kuin vihreä. Aidon curryn saat lisäämällä tahnan lisäksi kalakastiketta.

Vihreä broilericurry
Kuumenna pannussa 2 rkl rypsiöljyä ja 3–4 rkl vihreää currytahnaa. Lisää 400 g kuutioituja broileripaloja ja kypsennä muutama minuutti. Kaada joukkoon tölkki kookosmaitoa, 1 rkl sokeria ja purkillinen bambunversoja. Keitä viisi minuuttia. Lisää 3 rkl kalakastiketta ja puolen limetin mehu.

Tarjoa riisin tai nuudeleiden kanssa. Halutessasi lisää suikaloitua tuoretta chiliä.

Punainen lihacurry
Leikkaa 400 g naudan sisäpaistia pieniksi kuutioiksi. Lämmitä 2 rkl punaista currytahnaa ja 2 rkl rypsiöljyä vokissa. Lisää lihakuutiot paistumaan. Lisää tölkki kookosmaitoa ja desi vettä. Keitä noin 10 minuuttia.

Viipaloi kuorittu porkkana ohuiksi renkaiksi ja suikaloi punainen paprika. Lisää kasvikset kastikkeeseen. Jatka keittämistä noin 10 minuuttia. Viimeistele 2 rkl:lla kalakastiketta. Tarjoa riisin kanssa.

Kokeile currytahnaa kotoisten ruokien maustamiseen. Lisää tahnaa porsaanlihapatoihin, jauhelihapihveihin tai -pyöryköihin sekä keittoihin. Juurespihvien maustamisessa vihreä currytahna on mitä oivallisin. Sosekeitot saavat aivan uuden maun pienellä nokareella currytahnaa, lohi upean kuorrutteen ja broileri marinadin, kun notkistat tahnan öljyllä.

Makea chilikastike

Käy pöytäkastikkeeksi itämaiseen ruokaan, myös moneen kotoiseenkin.

Kokeile lohen pinnalla, broilerin ja lihapatojen ryydittäjänä, dippikastikkeena kermaviiliin sekoitettuna, porkkanaraasteen kastikkeena. Käyttöä on niin paljon kuin keksit.

Hoisinkastike

Kiinalainen ruskea ja paksu hoisinkastike valmistetaan käyneistä soijapavuista ja mausteista.

Hoisinvokki
Leikkaa 400 g naudanulkofileetä ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna 2 rkl rypsiöljyä ja vokkaa lihat pienissä erissä kypsiksi. Ota lihat pois pannulta. Lisää suikaloitu  paprika ja puolikas purjo sekä 2 dl mungpavunituja.

Vokkaa muutama minuutti puuhaarukoilla nostellen. Lisää lihat pannulle. Mausta ruoka 1 desillä hoisinkastiketta.

Kokeile hoisinkastiketta nauta-, broileri- ja kasvisvokkeihin. Sopii grillikastikeeksi ja marinoimaan liharuokia. Sopii myös kala-, äyriäis- sekä kasvisruokien kaveriksi.

Tandooritahna

Intialaiseen ruuanvalmistukseen liittyy tandooritahna. Punjabin alueella tandooritahnalla marinoitua lihaa kypsennetään saviuuneissa ja ruokia kutsutaan tandooriruuiksi. Punaisen tahnan salaisuus on runsas kaneli ja neilikka.

Kokeile tahnaa marinoimaan grillattavaa lihaa. Yhdistä 2 dl luonnonjogurttia ja 3 tl tandooritahnaa. Marinoi seoksessa 400 g broilerikuutiota tai naudanlihaa. Maksaankin marinadi sopii. Pujota lihapalat grillitikkuihin ja grillaa kypsiksi. Kokeile myös pataruokiin, murekkeisiin, kastikkeisiin ja marinointiin.

Inkivääritahna

Helppokäyttöisellä inkivääritahnalla voi korvata tuoreen inkivääriraasteen. Lisää 1–2 tl possupatoihin tai broilerikastikkeisiin. Erinomaista myös kalan kuten lohen
tai kuhan parina.

Inkiväärikuha
Leikkaa kokonaisen kalan pintaan viiltoja. Hiero viiltoihin ja kalan vatsaan suolaa, 1 rkl valkosipuli- ja inkivääritahnaa. Täytä kalan vatsa kevätsipulilla. Paista kalan pintaan pannulla väriä ja nosta kala uuninkestävään vuokaan. Sivele ohuesti  osterikastikkeella ja anna hautua 200-asteisen uunin keksitasolla kypsäksi.

Kokeile myös omenajälkiruokiin, esimerkiksi uuniomenoita maustamaan.

Osterikastike

Soijakastikkeen tapainen tumma maustekastike sopii hyvin vokkiruokiin, lihan, kalan ja äyriäisruokien maustamiseen.

Osterikasvikset
Pilko parsakaali, kaksi porkkanaa, sipuli ja pieni kesäkurpitsa reiluiksi paloiksi. Kuumenna 3 rkl rypsiöljyä vokkipannussa. Lisää kasvikset. Kypsennä  puuhaarukoilla nostellen noin 3 minuuttia. Lisää pieni purkki ananaspaloja. Mausta 1 dl:lla osterikastiketta ja 2 tl:lla inkivääritahnaa.

Kokeile lisätä vokkiin lohisuikaleita.

Sataykastike

Ihanasti maapähkinältä maistuva kastike on valmistettu mustapavuista, maapähkinöistä ja mausteista. Sopii esimerkiksi possu- tai broilerivartaita maustamaan.

Kokeile kookosmaitopohjaisissa kastikkeissa, dipeissä ja kotoisissa possupadoissa tai sivele esimerkiksi kasvis- tai broileritortillojen sisään. Sopii hyvin myös lihapulliin.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.