4 hengelle

½ iso kurpitsa
½ dl + ½ dl oliiviöljyä
2 hienonnettua salottisipulia
noin 4 dl hyvää risottoriisiä
noin 1 l itsetehtyä kasvislientä (ks. ohje: Itse tehty kasvisliemi)
2-3 dl raastettua parmesaania
noin 3 rkl hienonnettua, tuoretta meiramia
suolaa ja valkopippuria

---


1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Lohko kurpitsa ja sivele se noin puolella desillä oliiviöljyä. Paahda uunissa noin puolisen tuntia tai kunnes kurpitsa on ihan pehmeä. Kuori ja hienonna.

2. Laita loppu oliiviöljy pannulle, lisää sipuli ja riisi. Kuullota hetki ja ala lisätä kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan ja sekoita puukapustalla koko ajan. Risotto kypsyy 17 - 18 minuutissa - on tärkeää ottaa aikaa, ettei risotosta tule ylikypsää. 14 minuutin kohdalla lisää hienonnettu kurpitsa ja 16 minuutin kohdalla juusto ja meirami. Sekoita ja ota pois liedeltä. Mausta suolalla ja pippurilla.

3. Tarjoile heti, sillä vieraat odottavat risottoa, ei toisinpäin.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.