Valitse vartaisiin jotain uutta.

Maistele rohkeasti erilaisia lihalaatuja

Hevosen sisäfilee on harvinaista herkkua, mutta sitä kannattaa kysellä lihakauppiailta ja kauppahalleista. Liha on vähärasvaista ja todella mureaa. Hevosen sisäfilee sopii mainiosti vartaisiin. Kääräise lihan ympärille vaikka pekonia ja kypsennä nopeasti grillissä.

Porsas pitää molenlaisista makukylvyistä aasialaishenkisistä kastikkeista aina amerikkalaistyyppisiin barbequesooseihin.

Karitsan kavereiksi sopivat erityisen hyvin yrtit ja valkosipuli.

Kokeile pihvikarjan paahtopaistille esimerkiksi punaviinimarinadia, jossa on punasipulia, rosmariinia ja valkosipulia.

Marmoroitu naudan ulkofilee on taivallista ihan sellaisenaan suolan ja pippurin kera.

Muista nämä nyrkkisäännöt

Kun rakennat grillivartaita, muista leikata lihat samankokoisiksi paloiksi. Silloin ne kypsyvät tasaisesti.

Hyvä ja murea liha ei välttämättä tarvitse marinadia, sillä se peittää helposti lihan oman, herkullisen maun. Ripaus suolaa ja pippuria riittää yleensä.

Sivele lihapalat öljyllä, niin ne eivät tartu kiinni grilliin.

Liota puisia vartaita kuumassa vedessä ennen käyttöä, jotta ne eivät syttyisi tuleen. Pyyhi metalliset grillitikut ja vartaat öljyyn kastetulla talouspaperilla, niin lihat irtoavat kypsinä helposti tikuista.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.