200–250 g kylmäsavustettua kirjolohta
1 tlk (330/185 g) vihreää parsaa

Liemi
6 munaa
1 prk (2 dl) ruokakermaa
3 dl maitoa 
1 rasia (150 g) pakastepinaattia
1 tl sitruunapippuria
1 tl kirveliä


Pane uunin lämpenemään
200 asteeseen. 

Leikkaa kala pieniksi paloiksi.
Valuta vihreät parsatangot
liemestään ja leikkaa
niistä nuppupäästä pätkät
koristeeksi sivuun. Leikkaa
loput tangot paloiksi. 

Voitele kuusi teekuppia voilla
tai margariinilla. Jaa kalaja
parsapalat niiden pohjalle. 

Riko munat kulhoon ja vatkaa
rakenne rikki. Lisää mukaan
ruokakerma, maito, sulatettu
pinaatti ja mausteet.
Suolaa ei tarvitse lisätä, savulohi
antaa sitä tarpeeksi. 

Nosta kupit korkealaidalliseen
uunivuokaan ja täytä
astiat muna-maitoseoksella.
Kaada vuokaan (vedenkeittimestä)
varovasti kiehuvaa
vettä, pari senttiä vajaaksi
kuppien reunasta. Vesihauteessa
hyydykkeet kypsyvät
200 asteessa noin 35 minuutissa. 

Nosta vuoka uunista, peitä
foliolla ja pyyhkeellä, niin
hyydykkeet pysyvät tarjoilulämpöisinä
perunoiden valmistumisen
ajan. 

Koristele parsan nupuilla.
 

Tarjoile lisänä tuoreyrttileipiä
eli mausta voi tai levite
sitruunamehulla. Leikkaa
esim. persiljaa ja ruohosipulia
hienoksi ja kaada lautaselle.
Ota paahtoleivästä
muotilla paloja (esim. kolmioita,
munanmuotoisia ympyröitä),
sipaise palojen pinta
sitruunavoilla ja paina yrttisilppuun.
Tarjoile hyydykkeiden
kanssa.
Voit tehdä leivät hyvissä
ajoin kelmun alle jääkaappiin.

Teksti Marita Joutjärvi, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.