Kotona paistettu kokonainen broileri on ihan toista kuin kaupan grillistä ostettu. Todennäköisesti yllätyt homman helppoudesta.

Näin valmistat kokonaisen broilerin – tällä ohjeella onnistut.

Tarvitset:

  • 1 broileri tai kana (noin 1,4 kg)
  • 1 sitruuna

Yrttivoi

  • 1 sitruunan hienoksi raastettu kuori
  • 2 dl silputtuja yrttejä (timjami, basilika, persilja, rosmariini)
  • 2 puristettua valkosipulinkynttä
  • 2 tl suolaa
  • 0,5 tl musta- tai sitruunapippuria
  • 100 g pehmeää voita

Lämmitä uuni 225 asteeseen. 

Pyyhi broileri talouspaperilla sisältä ja päältä.

Pese sitruuna huolellisesti harjalla, kuivaa ja leikkaa lohkoiksi.

Valmista yrttivoi sekoittamalla kaikki aineet yhteen.

Jos ostat pakastetun broilerin, sulata sitä yön yli jääkaapissa. Nosta varovasti broilerin nahkaa, jotta pääset levittämään  yrttiseoksen broilerin rintalihan ja nahan väliin.
Jos ostat pakastetun broilerin, sulata sitä yön yli jääkaapissa. Nosta varovasti broilerin nahkaa, jotta pääset levittämään  yrttiseoksen broilerin rintalihan ja nahan väliin.

Leikkaa broilerin nahkaan viilto. Hiero reilu puolet yrttiseoksesta nahan alle.

Tee koipiin muutama viilto ja hiero viiltoihin yrttivoita.

Levitä loppu yrttivoi broilerin päälle.

Ripottele päälle vähän suolaa ja mustapippuria ja sivele broileri oliiviöljyllä.

Ripottele broilerin sisälle suolaa ja työnnä lopuksi sitruunalohkot vatsaontelosta broilerin sisään.

Sido koivet paistilangalla yhteen.

Vatsaonteloon sujautetut sitruunalohkot pysyvät aloillaan, kun sidot broilerinkoivet yhteen puuvillaisella paistonarulla. Ennen herkuttelua poista sitruunat ja paloittele broileri.
Vatsaonteloon sujautetut sitruunalohkot pysyvät aloillaan, kun sidot broilerinkoivet yhteen puuvillaisella paistonarulla. Ennen herkuttelua poista sitruunat ja paloittele broileri.

Nosta broileri voideltuun uuni­vuokaan.

Paista broileria uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Alenna uunin lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista noin tunti.

Valele broileria paistamisen aikana voisulalla tai oliiviöljyllä.

Kirkas neste on kypsän lihan merkki

Paistoaika vaihtelee broilerin tai kanan koon mukaan. Mitä suurempi lintu, sitä pidempi paistoaika. 

Kokeile broilerin kypsyyttä työntämällä hammastikku broilerin paksuimpaan kohtaan. Kirkas lihasneste on kypsän lihan merkki, punertava kertoo, että kypsennystä on jatkettava.

Tuoreet marjat kruunaavat kotiviilin.

Kotiviilin tekemiseen tarvitsee vain kaksi raaka-ainetta ja tarpeeksi aikaa.

Monelle meistä viili edustaa nimenomaan lapsuuden muistoja; lämpimiä kesiä mummolassa, vastapoimittujen marjojen makeutta ja kukkasin koristeltuja posliinikulhoja.

Retromakumatkalle pääsee valmistamalla viilin itse.

Kaupan viili ajaa asiansa aamupalapöydässä, mutta kunnon retromakumatkalle pääsee valmistamalla viilin itse. Se ei ole vaikeaa!

Oikeastaan viili valmistaa itse itsensä.

Valmis viili toimii pohjana

Ideana on laittaa nokare valmista viiliä kulhoon "siemeneksi". Kaada viilin päälle maitoa, sekoita varovasti ja peitä liinalla.

Viiliä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana.

Viili saa tekeytyä huoneenlämmössä kaikessa rauhassa puolentoista vuorokauden verran. Sitä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana. Maitohappobakteerit tekevät työn puolestasi.

Kun viili on valmis, nosta se jääkaappiin viilenemään.

Marjoja vai leseitä?

Kotiviili maistuu parhaalta tuoreiden marjojen kanssa, mielellään juuri sellaisesta kukkasin koristellusta posliinikulhosta syötynä.

Halutessasi voit sekoittaa viiliin myös leseitä, pähkinöitä tai vaikkapa auringonkukansiemeniä.

Mitä sinä syöt mieluiten viilin kanssa? Kerro kommenttiosiossa!

Mitä sinä syöt mieluiten viilin kanssa? Kerro kommenttiosiossa!

Kotiviilin tarkan reseptin löydät KK:n reseptihausta.

Ota talteen myös parhaat hillo- ja myslireseptit:

Kesäkurpitsahillo

Uunissa keitetty punaherukkahillo

Uuniomenasose

Lakka-sitruunahyytelö

Mysli kuivatuista marjoista

 

 

Ylioppilasjuhliin saapuu todennäköisesti kasvissyöjä, ehkä vegaanikin. Porkkanakakku käy myös hänelle, kun teet voikreemin kookosöljystä. 

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Vegaaninen porkkanakakku

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka ( 24 cm) oliiviöljyllä ja vehnäjauhoilla.

Sekoita porkkanasose, öljy, mehu ja fariinisokeri kaapimella. Jos teet porkkanasoseen itse, anna sen jäähtyä ensin. Yhdistä kaneli, leivinjauhe ja suola jauhoihin. Sekoita porkkana-seokseen. 

Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunissa noin 50 minuuttia. Jäähdytä.

Tee voikreemi. Sekoita kookosöljy ja margariini sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri ja mehua sen verran, että saat kreemistä hyvin levittyvää. Vatkaa kuohkeaksi. 

Jos kakun pinta on kohonnut, tasoita se veitsellä ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen. Nosta alin kerros tarjoilulautaselle. Levitä kerros kreemiä pohjalle. Täytä loput kerrokset samalla lailla. Levitä loppu kreemi pinnalle. Voit jättää kakun sivut pilkottamaan kreemin alta.

Koristele kakku hedelmillä, marjoilla ja kuivatulla mustikkamurulla. Saat boysenmarjoista tornin pujottamalla ne varrastikkuun.

500
g
porkkanasosetta (valmista tai itse tehtyä)
2
dl
oliiviöljyä
1 ½ dl appelsiinimehua
3 ½ dl fariinisokeria
7–8 dl vehnäjauhoja
1
rkl
kanelia
1 ½ rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Vegaaninen voikreemi

200
g
huoneenlämpöistä kookosöljyä
100
g
huoneenlämpöistä margariinia
7
dl
tomusokeria
2–3 rkl sitruunan tai appelsiinin mehua

Koristeluun

¼ cantaloupemelonia
3
passionhedelmää
2
dl
boysenmarjoja
½ dl mulperimarjoja
1
rkl
pakastekuivattua mustikkaa