4 possun lehtipihviä
2 dl pieniä kesäkurpitsapaloja
2 dl pieniä tomaattipaloja
1 dl oliivipaloja
2 dl pakastemaissia
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

---


1. Ota pihvit huoneenlämpöön siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

2. Kuullota kasviksia öljyssä pannulla kymmenisen minuuttia. Mausta. Mausta myös pihvit suolalla ja pippurilla.

3. Levitä täytettä pihveille ja rullaa pihvit kääryleiksi. Sulje kääryleet hammastikuilla.

4. Ruskista kääryleisiin nopeasti kaunis paistopinta kuumalla paistinpannulla voissa tai öljyssä. Kääntele kääryleitä, jotta ne ruskistuvat joka puolelta. Alenna lämpöä ja hauduta kääryleet kypsiksi kannen alla.

5. Tarjoa lopun täytteen ja salaatin kanssa.

Vinkki! Täytteeseen sopivat myös silputtu salami, paprika tai sipuli. Korvaa jokin aine jollakin näistä ja kuullota samaan aikaan pannulla muiden täytteiden kanssa. Pihvi voi olla myös naudan lehtipihvi.

Teksti: Kiia Renko, kuva: Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.