Heinäkuun lopulla alkaa yksi herkkusuiden kesän h-hetkistä. Viitseliäimmät keittävät rapunsa alusta alkaen itse, mutta valmistamalla elvytysliemen saat pakasteravutkin maistumaan mainioille.

Rapukausi starttasi 21. heinäkuuta ja jatkuu pitkälle lokakuuhun. Tässä ruokatoimittajan ohjeet ravun ystäville:

 

Varaa rapuja 8–12 kappaletta syöjää kohden pääruuaksi. Jos tarjoat rapuja alkupalana, voit vähentää hieman määrää. Annosmäärä riippuu myös rapujen koosta ja ruokailijoiden ravun himosta.

Käyttövalmiita pakasterapuja on hyvin saatavilla hieman isommissa ruokakaupoissa. Huomaa, että pakasteravut ovat usein ulkomaisia ja siksi myös tuoreita kotimaisia rapuja edullisempia.

Pakasteravuista saa kelpo tarjottavaa, kun niitä käyttää ennen tarjoilua virvoittavassa elvytysliemessä. Nosta ravut sulamaan jääkaappiin 1-2 vuorokautta ennen tarjoilua.

Jos ravut ovat jäisiä vielä sulatuksen jälkeen, huuhtele niitä kylmällä vedellä. Pakasteravut ovat nautittavissa heti sulatuksen jälkeen, mutta elvytysliemessä kylvettäminen antaa niille raikasta makua.

Täältä löydät ohjeen pakasterapujen elvytysliemeen!

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.