Pelko pois! Rapujen keittäminen on helppoa, eikä se edes kestä kauan.

Parhaat ravut tulevat omasta tai kaverin mökkijärvestä, mutta myös kauppahallit ja suuret marketit myyvät tuoreita rapuja. Ne ovat tosin aika hintavia, joten voit korvata ne myös pakasteravuilla. Tässä ohje tuoreiden rapujen keittämiseen sekä pakasterapujen "elvyttämiseen".

Rapujen keittäminen

Varaa noin 6–12 rapua ruokailijaa kohden. Tämä ohje on noin 4–5 ruokailijalle.

Tarvitset:

  • 40 elävää rapua
  • 5 l vettä
  • 1 ½ dl karkeaa merisuolaa
  • 2–4 sokeripalaa
  • runsaasti tuoretta kruunutilliä

Keitto-ohje:

  1. Tarkista, että ravut ovat eläviä. Huuhdo ravut, tai jos ne ovat kovin mutaisia, käytä puhdistamiseen harjaa.

  2. Käytä kyllin isoa kattilaa, sillä rapujen tulee peittyä veteen.

  3. Kiehauta vesi, johon on lisätty suola ja sokeri. Nosta elävät ravut nopeasti yksitellen kiehuvaan veteen kilpi edellä. Laita isoimmat ravut ensiksi, koska ne vaativat pidemmän kiehumisajan. Veden täytyy kiehua koko ajan. Jos valmistat paljon rapuja, keitä ne useassa erässä.

  4. Lisää rapujen päälle nippu kruunutilliä. Laske keittoaika siitä hetkestä, kun vesi kiehuu uudelleen.

  5. Ravut kypsyvät 8–10 minuutissa. Rapuja voi keittämisen aikana painella kauhalla, jotta ne pysyvät keitinveden peitossa. Kypsän ravun selkäpanssari nousee koholleen pyrstön päältä.

  6. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Voit nostaa kattilan esimerkiksi vesialtaaseen kylmään juoksevaan veteen.

  7. Poista keittämisessä käytetty tilli ja lisää uutta tuoretta tilalle. Ravut on hyvä keittää aamulla, jotta ne ennättävät jäähtyä ja niiden maku tasaantuu illan ruokailuun mennessä. Säilytä ravut viileässä tarjoiluun saakka. Nosta liemestä kauniisti tarjolle ja koristele kruunutillillä.

    Vinkki! Poista keitinveteen lisättävästä kruunutillistä siemenet, jätä kukinnot. Näin liemestä tulee pehmeä, ilman kitkeryyttä.

Pakasterapujen sulattaminen

  • 1 kg pakasterapuja, mieluusti mahdollisimman suuria
  • 3 l vettä
  • 2 dl olutta
  • 3 rkl merisuolaa
  • 2 sokeripalaa
  • tuoretta kruunutilliä

Keitto-ohje:

  1. Pakasteravut ovat syöntivalmiita heti sulatuksen jälkeen, mutta niiden aromi virkistyy, jos elvytät ne tuoreessa mausteliemessä. Sekoita vesi, olut, suola ja sokeri kattilassa. Kiehauta liemi ja lisää kruunutilli.

  2. Anna hautua viitisen minuuttia ja jäähdytä liemi haaleaksi.

  3. Poista tilli.

  4. Pane ravut kohmeisina suoraan pakkauksesta haaleaan liemeen ja peitä vielä halutessasi tillikerroksella.

  5. Siirrä astia kylmään ja anna rapujen sulaa ja maustua vuorokauden verran.