Pelko pois! Rapujen keittäminen on helppoa, eikä se edes kestä kauan.

Parhaat ravut tulevat omasta tai kaverin mökkijärvestä, mutta myös kauppahallit ja suuret marketit myyvät tuoreita rapuja. Ne ovat tosin aika hintavia, joten voit korvata ne myös pakasteravuilla.

Tässä ohje tuoreiden rapujen keittämiseen sekä pakasterapujen "elvyttämiseen".

Rapujen keittäminen

Varaa noin 6-12 rapua ruokailijaa kohden. Tämä ohje on noin 4–5 ruokailijalle.

Tarvitset:

40 elävää rapua

5 l vettä

1 ½ dl karkeaa merisuolaa

2–4 sokeripalaa

runsaasti tuoretta kruunutilliä

Keitto-ohje:

  1. Tarkista, että ravut ovat eläviä. Huuhdo ravut, tai jos ne ovat kovin mutaisia, käytä puhdistamiseen harjaa.

  2. Käytä kyllin isoa kattilaa, sillä rapujen tulee peittyä veteen.

  3. Kiehauta vesi, johon on lisätty suola ja sokeri. Nosta elävät ravut nopeasti yksitellen kiehuvaan veteen kilpi edellä. Laita isoimmat ravut ensiksi, koska ne vaativat pidemmän kiehumisajan. Veden täytyy kiehua koko ajan. Jos valmistat paljon rapuja, keitä ne useassa erässä.

  4. Lisää rapujen päälle nippu kruunutilliä. Laske keittoaika siitä hetkestä kun vesi kiehuu uudelleen.

  5. Ravut kypsyvät 8–10 minuutissa. Rapuja voi keittämisen aikana painella kauhalla, jotta ne pysyvät keitinveden peitossa. Kypsän ravun selkäpanssari nousee koholleen pyrstön päältä.

  6. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Voit nostaa kattilan esimerkiksi vesialtaaseen kylmään juoksevaan veteen.

  7. Poista keittämisessä käytetty tilli ja lisää uutta tuoretta tilalle. Ravut on hyvä keittää aamulla, jotta ne ennättävät jäähtyä ja niiden maku tasaantuu illan ruokailuun mennessä. Säilytä ravut viileässä tarjoiluun saakka. Nosta liemestä kauniisti tarjolle ja koristele kruunutillillä.

    Vinkki! Poista keitinveteen lisättävästä kruunutillistä siemenet, jätä kukinnot. Näin liemestä tulee pehmeä, ilman kitkeryyttä.

Pakasterapujen sulatus

1 kg pakasterapuja, mieluusti mahdollisimman suuria

3 l vettä

2 dl olutta

3 rkl merisuolaa

2 sokeripalaa

tuoretta kruunutilliä

  • Pakasteravut ovat syöntivalmiita heti sulatuksen jälkeen, mutta niiden aromi virkistyy, jos elvytät ne tuoreessa mausteliemessä.

  • Sekoita vesi, olut, suola ja sokeri kattilassa. Kiehauta liemi ja lisää kruunutilli. Anna hautua viitisen minuuttia ja jäähdytä liemi haaleaksi.

  • Poista tilli.

  • Pane ravut kohmeisina suoraan pakkauksesta haaleaan liemeen ja peitä vielä halutessasi tillikerroksella.

  • Siirrä astia kylmään ja anna rapujen sulaa ja maustua vuorokauden verran.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.