noin 12 kpl

6 keskikokoista herkkusientä tai 12 pientä
6 keitettyä, kylmää perunaa
2 pientä paprikaa
1 pkt (270 g) kylmäsavustettua tofua

Soijamarinadi
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 viipaloitu chilipalko
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ dl soijaa
¾ dl öljyä
paistamiseen öljyä

Satay-kastike
2½ dl suolapähkinöitä
2 valkosipulinkynttä
1 chilipalko
1 rkl inkivääriä raastettuna tai inkivääritahnaa purkista 
2 rkl öljyä 
1 prk (200 ml) kookoskermaa
2 rkl fariinisokeria tai tummaa ruokosokeria
2 rkl limettimehua

---


1. Puolita herkkusienet ja perunat. Kuutioi paprika ja tofu. Tee marinadi sekoittamalla kaikki aineet keskenään.Laita kasvikset ja tofupalat maustumaan marinadiin vähintään 2 tunniksi.

2. Tee satay-kastike. Rouhi pähkinät. Hienonna valkosipulit. Halkaise chilipalko, poista siemenet ja hienonna chili. Kuullota sipuleita ja inkivääriä paistinpannulla öljyssä.

3. Lisää joukkoon chili ja juustokumina. Kääntele seosta parin minuutin ajan. Lisää joukkoon kookoskerma, sokeri ja rouhitut pähkinät. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia tai kunnes seos paksuuntuu hieman. Soseuta sauvasekoittimella karkeaksi. Lisää limettimehu. Laita kastike sivuun odottamaan tarjoilua.

4. Tikuta vartaisiin vuorotellen kaikkia raaka-aineita. Sivele vartaat öljyllä. Grillaa vartaita keskilämpöisessä grillissä 5–10 minuuttia. Sivele kypsille vartaille reilusti satay-kastiketta. Tarjoile esimerkiksi vihreän salaatin kanssa.

Teksti Sanna Kekäläinen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.