Mahtiburgeri ei vaadi ihmeitä, mutta mehevän sämpylän ja pihvin, valuvaa juustoa, rouskuvaa salaattia ja tietysti hyvää kastiketta se vaatii.

Täydellinen hampurilainen koostuu viidestä asiasta.

1. Sämpylä. Kun on kerran oikein hyvää hampurilaissämpylää maistanut, ei enää tahdo palata höttösämpylöiden purijaksi.
Sämpylän ei toki tarvitse olla vehnäinen: ruisreissarista saa napakan ja herkullisen hampparin.
Jos haluaa välttää viljaa kokonaan, valita osuu muodikkaaseen, gluteenittomaan bataattiburgeriin.

 

2. Pihvi. Varaa noin 150 g hyvää, tuoretta naudanjauhelihaa hampurilaista kohti. Mehevimmät burgerit saat lihasta, jossa on 10–15 prosenttia rasvaa. Mausta jauheliha kevyesti suolalla ja muotoile siitä parin sentin paksuisia, tiiviitä pihvejä. Sipaise pintaan öljyä, grillaa molemmin puolin ja sivele välillä grillauskastikkeella. Kypsyys on täydellinen, kun pihvin kääntämisen jälkeen paistopinnalle tihkuu hieman lihasnestettä. Jos käytät lihalämpömittaria, tavoiteltu sisälämpö on 55 astetta. Pihvit jälkikypsyvät vielä 60 asteen sisälämpöön, jolloin liha jää hieman punertavaksi sisältä.
Myös lampaanjauhelihasta tai riistasta syntyy maukas hampurilaispihvi. Äläkä unohda kasvishampurilaisia.

 

3. Juusto. Tuhti cheddarsiivu on klassikkoainesta. Pehmeä aurajuusto kruunaa ainakin kanahampurilaisen. Fetajuuston ja tsatsikin yhdistelmä vie pikamatkalle Kreikkaan. Päältä rapea ja sisältä pehmeä vuohenjuusto on syntisen hyvää hampurilaisenkin välissä.

 

4. Jotain rouskuvaa. Ilman salaattia hampurilainen on puisevaa purtavaa oli välissä sitten raikasta jäävuorisalaattia, mehevää coleslawia tai punasipulirenkaita.

 

5. Jotain kosteaa. Eikä hampurilainen ole koskaan täydellinen ilman kastiketta. Tosi kokki tekee ketsupin ja tulisen srirachankin itse. Suosituissa nyhtöpossuhampurilaisissa soosi sekoitetaan revityn lihan sekaan. 

 

Lue lisää!
Pikaruoka, jonka haluat kopioida kotona
Ihanat kastikkeet kruunaavat grilliruuan
Kymmenen uutta ruokaa yli jääneistä makkaroista

 

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.