Mahtiburgeri ei vaadi ihmeitä, mutta mehevän sämpylän ja pihvin, valuvaa juustoa, rouskuvaa salaattia ja tietysti hyvää kastiketta se vaatii.

Täydellinen hampurilainen koostuu viidestä asiasta.

1. Sämpylä. Kun on kerran oikein hyvää hampurilaissämpylää maistanut, ei enää tahdo palata höttösämpylöiden purijaksi.
Sämpylän ei toki tarvitse olla vehnäinen: ruisreissarista saa napakan ja herkullisen hampparin.
Jos haluaa välttää viljaa kokonaan, valita osuu muodikkaaseen, gluteenittomaan bataattiburgeriin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Pihvi. Varaa noin 150 g hyvää, tuoretta naudanjauhelihaa hampurilaista kohti. Mehevimmät burgerit saat lihasta, jossa on 10–15 prosenttia rasvaa. Mausta jauheliha kevyesti suolalla ja muotoile siitä parin sentin paksuisia, tiiviitä pihvejä. Sipaise pintaan öljyä, grillaa molemmin puolin ja sivele välillä grillauskastikkeella. Kypsyys on täydellinen, kun pihvin kääntämisen jälkeen paistopinnalle tihkuu hieman lihasnestettä. Jos käytät lihalämpömittaria, tavoiteltu sisälämpö on 55 astetta. Pihvit jälkikypsyvät vielä 60 asteen sisälämpöön, jolloin liha jää hieman punertavaksi sisältä.
Myös lampaanjauhelihasta tai riistasta syntyy maukas hampurilaispihvi. Äläkä unohda kasvishampurilaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

3. Juusto. Tuhti cheddarsiivu on klassikkoainesta. Pehmeä aurajuusto kruunaa ainakin kanahampurilaisen. Fetajuuston ja tsatsikin yhdistelmä vie pikamatkalle Kreikkaan. Päältä rapea ja sisältä pehmeä vuohenjuusto on syntisen hyvää hampurilaisenkin välissä.

 

4. Jotain rouskuvaa. Ilman salaattia hampurilainen on puisevaa purtavaa oli välissä sitten raikasta jäävuorisalaattia, mehevää coleslawia tai punasipulirenkaita.

 

5. Jotain kosteaa. Eikä hampurilainen ole koskaan täydellinen ilman kastiketta. Tosi kokki tekee ketsupin ja tulisen srirachankin itse. Suosituissa nyhtöpossuhampurilaisissa soosi sekoitetaan revityn lihan sekaan. 

 

Lue lisää!
Pikaruoka, jonka haluat kopioida kotona
Ihanat kastikkeet kruunaavat grilliruuan
Kymmenen uutta ruokaa yli jääneistä makkaroista

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla