Kinuskikastikkeen alkuperä lienee venäläinen. Tarjotin puolestaan on ruotsalainen Svenskt Tennin klassikko.

Minulla maistatettiin puolukoiden ja hedelmien kanssa ruskeaa mömmöä, josta minun piti arvuutella, mitä se oli. Kinuskia, oli ensi arvaukseni. Sitä se olikin, mutta ehkä maailman helpoin versio siitä ilman keittelyä. Ja se syntyy vaiin kahdesta raaka-aineesta.

Ystäväni naapuri oli nähnyt kastikkeen joskus vuosia sitten televisio-ohjelmassa, jossa sen alkuperän kerrottiin olevan ehkä venäläinen. Haluan jakaa tämän ohjeen nyt kaikille, sillä se on sen arvoinen. Kastikkeen juju on käyttää yhtä paljon smetanaa ja fariinisokeria.

Toisenlainen kinuskikastike

1 prk (120 g) smetanaa

1 prk fariinisokeria (smetanapurkki)

Kaada smetana pieneen kulhoon.

Täytä smetanapurkki fariinisokerilla ja kumoa sokeri smetanan sekaan kulhoon.

Sekoita hyvin ja anna sokerin sulaa smetanan joukkoon jääkaapissa.

Kastike on valmista tunnissa, mutta minä valmistin sen edellisenä iltana, jolloin sokeri sai sulaa rauhassa.

Jos kastiketta haluaa maustaa, joulua kohti mennessä siihen voi lisätä vaikka kanelia tai vaniljasokeria.

Kastike toimii omanapiirakan, jäätelön, kermavaahdon, puolukoiden ja oikeastaan kaiken sen kanssa, minkä kanssa tavallinenkin kinuskikastike maistuu. Voisin kokeilla sitä myös kakun päälle tai väliin.

 Halusin kuvassa näkyvän tarjottimen mukaan kuvaan, koska Helsingissä, antiikkiliike Galerie Donnerissa Merikadulla on 29.9 saakka näyttely Ruotsin ihanimmista klassikoista. Svenskt Tenn liike Tukholman Strandvägenillä myy muun muassa Josef Frankin ja Estrid Ericsonin suunnittelemia kankaita ja muita tuotteita sisustustekstiileistä lahjatavaroihin. Esimerkiksi kuvan elefanttikuvioisia liinoja ja lautasliinoja.

 

Nyt näyttely on Suomessa, vihdoinkin. Sain muuten oman kasviaiheisen tarjottimeni porukka-synttärilahjaksi, ja se tilattiin Svenskt Tennin nettikaupasta. Moni varmaan tunnistaa kuosin. Se on Josef Frankin Vegetable tree, joka on kuulemma suositun ja myydyin kuvio. Moni varmaan tunnistaa myös elefanttikuosin.

Tuotteet ovat melko hintavia, mutta kuuluvat sarjaan "ikuisia".
Ikeasta saa hyviä käyttöjuttuja vaihtelunhaluisille, mutta joskus on kiva ostaa jotain pysyvää.

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.