Kinuskikastikkeen alkuperä lienee venäläinen. Tarjotin puolestaan on ruotsalainen Svenskt Tennin klassikko.

Minulla maistatettiin puolukoiden ja hedelmien kanssa ruskeaa mömmöä, josta minun piti arvuutella, mitä se oli. Kinuskia, oli ensi arvaukseni. Sitä se olikin, mutta ehkä maailman helpoin versio siitä ilman keittelyä. Ja se syntyy vaiin kahdesta raaka-aineesta.

Ystäväni naapuri oli nähnyt kastikkeen joskus vuosia sitten televisio-ohjelmassa, jossa sen alkuperän kerrottiin olevan ehkä venäläinen. Haluan jakaa tämän ohjeen nyt kaikille, sillä se on sen arvoinen. Kastikkeen juju on käyttää yhtä paljon smetanaa ja fariinisokeria.

Toisenlainen kinuskikastike

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1 prk (120 g) smetanaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 prk fariinisokeria (smetanapurkki)

Kaada smetana pieneen kulhoon.

Täytä smetanapurkki fariinisokerilla ja kumoa sokeri smetanan sekaan kulhoon.

Sekoita hyvin ja anna sokerin sulaa smetanan joukkoon jääkaapissa.

Kastike on valmista tunnissa, mutta minä valmistin sen edellisenä iltana, jolloin sokeri sai sulaa rauhassa.

Jos kastiketta haluaa maustaa, joulua kohti mennessä siihen voi lisätä vaikka kanelia tai vaniljasokeria.

Kastike toimii omanapiirakan, jäätelön, kermavaahdon, puolukoiden ja oikeastaan kaiken sen kanssa, minkä kanssa tavallinenkin kinuskikastike maistuu. Voisin kokeilla sitä myös kakun päälle tai väliin.

 Halusin kuvassa näkyvän tarjottimen mukaan kuvaan, koska Helsingissä, antiikkiliike Galerie Donnerissa Merikadulla on 29.9 saakka näyttely Ruotsin ihanimmista klassikoista. Svenskt Tenn liike Tukholman Strandvägenillä myy muun muassa Josef Frankin ja Estrid Ericsonin suunnittelemia kankaita ja muita tuotteita sisustustekstiileistä lahjatavaroihin. Esimerkiksi kuvan elefanttikuvioisia liinoja ja lautasliinoja.

 

Nyt näyttely on Suomessa, vihdoinkin. Sain muuten oman kasviaiheisen tarjottimeni porukka-synttärilahjaksi, ja se tilattiin Svenskt Tennin nettikaupasta. Moni varmaan tunnistaa kuosin. Se on Josef Frankin Vegetable tree, joka on kuulemma suositun ja myydyin kuvio. Moni varmaan tunnistaa myös elefanttikuosin.

Tuotteet ovat melko hintavia, mutta kuuluvat sarjaan "ikuisia".
Ikeasta saa hyviä käyttöjuttuja vaihtelunhaluisille, mutta joskus on kiva ostaa jotain pysyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla