
Kiti Kokkosen upeat pipariluomukset on tarkoitettu syötäviksi – yhtä viimevuotista, sydämenmuotoista poikkeusta lukuunottamatta. ”Se on minun voimapiparini”, Kiti naurahtaa.
Näyttelijä Kiti Kokkonen on säästänyt viime joululta yhden piparin. Se on sydämen muotoinen ja koristeltu vaaleansinisin, art nouveau -henkisin koukeroin.
”Tämä on minun voimapiparini. Tästä en pysty luopumaan”, Kiti sanoo.
Pipareiden koristelu on tärkeä osa Kitin jouluperinteitä. Tämän vuoden piparit muistuttavat unkarilaisia emaliastioita.
”Käyn tosi paljon kirppiksillä, joilla on emaliastioita. En pysty niiltä lähtemään ilman, että ostan jotain. Puutarhaan ja sisäkäyttöön on omat emalit.”
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/kiti4.jpg?itok=OtF5iUcb)
Kiti askartelee joulukoristeita 5–6 iltana viikossa. Valmistelut alkavat jo tammikuussa. Silloin on helppo sanoa, mikä edellisestä joulusta unohtui.
”Tämä alkoi, kun minusta tuli seitsemän vuotta sitten bonusäiti. Piparitalojen koristelu lähti ihan käsistä.”
”Tämä on minun voimapiparini. Tästä en pysty luopumaan.”
Tänä vuonna Kitin keittiössä on syntynyt muun muassa joulukuusia, lumiukkoja ja sydämiä. Pipareiden pintaan Kiti on askarrellut siroja kukkaköynnöksiä ja herkkää pitsiä.
Kuvioinspiraatiota Kiti saa vanhojen astioiden lisäksi Pinterestistä.
”Tykkään tosi paljon art nouveausta ja vanhoista kaakeleista. Sieltä on varmaan jäänyt kuvioita alitajuntaan”, Kiti sanoo.
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/piparit5_1.jpg?itok=ra6A-1D3)
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/piparit3.jpg?itok=tk9vTC0q)
Kiti koristelee piparit kahdessa vaiheessa. Kun vaalean pohjavärin tekee edellisenä iltana, se ehtii jähmettyä ennen koristelua.
Pikkutarkkojen pitsikoristeiden salaisuus on pikeerin koostumuksessa. Kiti tekee aina kahdenlaista – ääriviivoihin ja koristeluun paksumpaa ja kuvioiden täyttämiseen juoksevampaa pikeeriä.
”Aluksi koristelu oli hermoja raastavaa kokeilua”, Kiti sanoo.
”Sitten tajusin, että koristeluun käytettävän pikeerin pitää olla tarpeeksi jämäkkää, kuin jäätelöä, joka on otettu pakkasesta.”
Kitin koristeluvinkit
- Koristelu vaatii malttia. Älä hermostu, jos et heti onnistu. Inspiraatiota kuvioihin saa esimerkiksi Pinterestistä, emaliastioista tai vanhoista kaakeleista.
- Kuviot on helppo tehdä pikkuruisilla pursottimilla. Jos haluat kuvioiden pohjalle valkoisen taustan, tee se edellisenä iltana. Pohjan pitää jähmettyä kunnolla ennen koristelua.
- Tee kahdenlaista pikeeriä: pohjan täyttämiseen ohuempaa, ääriviivoihin ja kuvioihin paksumpaa. Muista, että mitä juoksevampaa pikeeri on, sitä läpikuultavampi on lopputulos.
- Paksu pikeeri saa olla niin jämäkkää, ettei se liiku kulhossa. ”Kuin pakkasesta sulamaan otettua jäätelöä”, Kiti kuvailee.