TÄTÄ MIETIN. Rakastan laulamista, mutta vain jouluisin, kertoo Jenni Rinkinen.

Laulaminen on vaikeaa, ääneni on soinnuton. En todellakaan avaa suutani kuin pakolla sukujuhlissa.

Onneksi on taas joulu: se yksi aika vuodesta, kun unohdan ongelmallisen laulusuhteeni ja annan äänen vain tulla. Tärkeintä joululaulujen laulamisessa onkin tunne, jonka laulaminen herättää – iloisen tai hartaan, molemmat käyvät. Yksin en laula, joululaulut tarvitsevat seurakseen laulukaverin.

Laulut lauletaan yhdessä tunteella

Parasta on laulaa yhdessä ekaluokkalaisen kanssa. Koulusta tuliaisena ovat tänä vuonna tulleet vanhat hengelliset joululaulut: Heinillä härkien kaukalon, Maa on niin kaunis, Enkeli taivaan. Suosikkimme on lystikäs Kulkuset. Sitä laulamme eniten, monta kertaa päivässä. Lapsi aloittaa ja minä seuraan. Vielä joulukuun alussa lapsi tokaisi: Äiti älä! Mutta lauloin vain ja nyt marmatus sanojen muistamattomuudesta tai äänen särkymisestä on poissa. On vain yhteinen laulun ilo.

Toiseksi parasta joululaulujen laulaminen on autossa. Jouluradio on hyvä laulukaveri, koska uusia lauluja voi vain hyräillä. Tuttuja lauluja voikin sitten laulaa niin kovaa kuin ääntä lähtee.

Kolmanneksi mieluiten laulan kirkon joululaulutapahtumassa ja aaton hartaudessa. Välillä keskeytän laulun ja vain kuuntelen: miten hienoa onkaan, kun kerrankin kaikki laulavat juuri niin hyvin kuin osaavat.

Ehkä tänä jouluna uskallan olla se, joka aloittaa laulun ensimmäisenä.

Miehen ja vanhempien kanssa laulamista jännitän vielä vähän – kuorolaulajia kun ovat ja laulu on kovin moniäänistä. Siirryn helposti säestäjäksi ja annan muiden hoilottaa. Ehkä tänä jouluna uskallan olla se, joka aloittaa laulun ensimmäisenä. Tai se, joka alkaa laulaa silloin, kun appi vain hyräilee Oi jouluyötä.

Tilaajille
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”

Vuosi sitten Ellan äiti toivoi, että 14-vuotias tytär huostaanotetaan. ”Mitä olemme tehneet väärin? Se ajatus on pyörinyt mielessä viime vuodet. Enemmän kuin mitään toivon, että jonain päivänä saisimme lapsemme takaisin.”

 

”Tyttäreni huostaanotettiin vuosi sitten. Tai aluksi se oli kiireellinen sijoitus. Ella oli juuri täyttänyt 14 vuotta, oli huhtikuu ja seiskaluokan kevätlukukausi.

Minä toivoin kiireellistä sijoitusta. Sanoin silloin miehelleni, että joko minä lähden tai...

Call-to-action avainsana
tilaa
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.

Kirjailija Saara Turunen pohtii välillä liikaa, mitä muut hänestä ajattelevat.

Lause ’Ketään ei kiinnosta’ kalskahtanee hiukan negatiiviselta, mutta sen merkitys on itselleni päinvastainen.

Välillä pohdin liikaa, mitä muut minusta ajattelevat. Voinko hakea lisää kakkua, jos kävin jo kahdesti? Rohkenenko ottaa vastaan työtehtävän, jossa saattaisin epäonnistua? Uskallanko mennä hautajaisiin, jos puin vahingossa punaiset kengät? Entäpä ne syntymäpäivät, joissa nauroin kovaäänisesti, otteeni lipesi ja kompastuin portaissa?

”Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista.”

Kun tällaiset ajatukset alkavat jyllätä päässäni, sanon itselleni: ketään ei kiinnosta.

Lauseen opetti rakas ystäväni. Hän kertoi kärsineensä samanlaisista ajatuksista, mutta ymmärtäneensä, että ne olivat turhia. Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista. Ihmiset ovat kiinnostuneempia omista kengistään ja kompuroinneistaan.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 5/2018.