TÄTÄ MIETIN. Ihmisen elämä olisi kovin karua, ellei perjantaita olisi keksitty. Haluan niitä lisää!

Perjantait olivat parasta jo silloin, kun olin lapsi. Koulupäivä oli silloin viikon lyhyin. Hyvin ehdin kävellä kouluautolta kotiin katsomaan Mustaa oria ja Onnenpäiviä ja syömään tuoretta pullaa. Sitä oli tarjolla joka viikko, koska äidille perjantai oli leipomispäivä.

Nuoruusvuosinakin perjantai oli suurinta, mitä arki saattoi tarjota. Riehakasta hyväntuulisuutta oli ilmassa jo viimeisillä oppitunneilla. Ai että, miten sen tunteen voikin muistaa koko kropassaan kaikkien vuosien jälkeen!

Lapsiperheen perjantai. Ihana tunne, edessä kaksi kiireetöntä aamua, jolloin ei tarvitse kantaa puoliksi nukkuvia lapsia päiväkotiin.

Teiniperheen perjantait… No, ne nyt ehkä toivat pienen särön autuuden jatkumoon, mutta hengissä selvittiin, ja nyt perjantai-ilta on jälleen viikon helmi.

Taas on edessä kaksi kiireetöntä aamua.

Syytkin ovat samat kuin ennen: Taas on edessä kaksi kiireetöntä aamua. Taas on mahdollisuus tehdä jotain riehakasta, jota työpäiviä edeltävinä iltoina ei voi tehdä – kuten juoda iso mukillinen kahvia vielä iltayhdeksältä (ja siitä huolimatta nukahtaa illan ihanan, pitkän elokuvan ääreen).

Olen tullut siihen tulokseen, että perjantait ovat oleellinen osa ihmisen hyvinvointia, ainakin, jos hän tekee säännöllistä viiden päivän työviikkoa. Looginen johtopäätös tästä on, että niitä pitää saada lisää.

Ehdotukseni on tämä: sijoitetaan vuoteen yksi ylimääräinen perjantai. Olen varma, että se lisäisi hyvää tuulta ja työkykyä niin merkittävästi, että maan kilpailukykykin nousisi kohisten. Lisäperjantain ansiosta voisimme kenties luopua ahdistavista kiky-päivistäkin.

Että mistäkö otamme lisäpäivän, kun normivuoteen mahtuu vain 365 päivää?

Helppoa, poistetaan sieltä yksi maanantai. Niitä ei kukaan kaipaa.

Tilaajille
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”

Vuosi sitten Ellan äiti toivoi, että 14-vuotias tytär huostaanotetaan. ”Mitä olemme tehneet väärin? Se ajatus on pyörinyt mielessä viime vuodet. Enemmän kuin mitään toivon, että jonain päivänä saisimme lapsemme takaisin.”

 

”Tyttäreni huostaanotettiin vuosi sitten. Tai aluksi se oli kiireellinen sijoitus. Ella oli juuri täyttänyt 14 vuotta, oli huhtikuu ja seiskaluokan kevätlukukausi.

Minä toivoin kiireellistä sijoitusta. Sanoin silloin miehelleni, että joko minä lähden tai...

Call-to-action avainsana
tilaa
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.

Kirjailija Saara Turunen pohtii välillä liikaa, mitä muut hänestä ajattelevat.

Lause ’Ketään ei kiinnosta’ kalskahtanee hiukan negatiiviselta, mutta sen merkitys on itselleni päinvastainen.

Välillä pohdin liikaa, mitä muut minusta ajattelevat. Voinko hakea lisää kakkua, jos kävin jo kahdesti? Rohkenenko ottaa vastaan työtehtävän, jossa saattaisin epäonnistua? Uskallanko mennä hautajaisiin, jos puin vahingossa punaiset kengät? Entäpä ne syntymäpäivät, joissa nauroin kovaäänisesti, otteeni lipesi ja kompastuin portaissa?

”Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista.”

Kun tällaiset ajatukset alkavat jyllätä päässäni, sanon itselleni: ketään ei kiinnosta.

Lauseen opetti rakas ystäväni. Hän kertoi kärsineensä samanlaisista ajatuksista, mutta ymmärtäneensä, että ne olivat turhia. Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista. Ihmiset ovat kiinnostuneempia omista kengistään ja kompuroinneistaan.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 5/2018.