TÄTÄ MIELTÄ. On yllättävän vaikea ottaa kehut vastaan vähättelemättä ja selittelemättä, miettii Anna Sillanpää.

Olen kuunnellut viime aikoina äänikirjaa, jossa elämästään kertoo amerikkalainen Shonda Rhimes.

Hän on palkittu tv-käsikirjoittaja, joka on luonut muun muassa Greyn anatomia -sarjan. 

Kirjassaan Shonda kertoo gaalatilaisuudesta, jossa palkittiin viihdealalla menestyneitä naisia. Kun naiset ja heidän saavutuksensa esiteltiin yksi kerrallaan, Shonda teki havainnon: yksikään naisista ei osannut ottaa kehuja vastaan.

Jokainen vähätteli itseään, tavalla tai toisella. 

Yksi pyöritteli epäuskoisena päätään, kun hänet esiteltiin.

"Älkää vain minua katsoko, enhän minä mitään ole tehnyt."

Se oli hänen tapansa osoittaa muille, että en minä näitä kehuja ansaitse, tiedän sen hyvin, katsokaapa kuinka näyttävästi tässä muljauttelen silmiäni ja pudistelen päätäni.

Toinen hautasi kasvot käsiinsä. Sillä tavalla hän teki selväksi, että älkää vain minua katsoko, enhän minä mitään ole tehnyt.

Kolmas kiirehti sanomaan, että oikeastaan hänen menestyksensä johtuu muista. Tai ehkä vähän onnesta. Kaikesta paitsi siitä, että hän on niin hyvä, taitava ja ahkera.

Kun itse saan joskus kehuja, sanon ensin reippaasti kiitos. Sen jälkeen kiirehdin selittämään, miten kamalan vaikeaa kaikki oli. Miten pahaa oloa saavutukseni vaati, miten epätoivoinen olin, miten surkeasti homma minulla oli hallussa, miten täydellisesti olin pihalla, kunnes tapahtui ihme ja sainkin asian hoidettua.

Miksi luulen, että onnistuminen olisi helpompaa muillekaan?

Miksi en voi vain sanoa kiitos? Miksi oletan, että onnistuminen olisi yhtään helpompaa muillekaan?

Shonda päätti luoda uuden säännön naisille, meille selittelijöille.

Se kuuluu näin: Kun saat kehuja, kiitä, hymyile ja ole hiljaa.

Tai Shondan sanoin:

1. Thank you.

2. Smile.

3. Shut up.

Tilaajille
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”

Vuosi sitten Ellan äiti toivoi, että 14-vuotias tytär huostaanotetaan. ”Mitä olemme tehneet väärin? Se ajatus on pyörinyt mielessä viime vuodet. Enemmän kuin mitään toivon, että jonain päivänä saisimme lapsemme takaisin.”

 

”Tyttäreni huostaanotettiin vuosi sitten. Tai aluksi se oli kiireellinen sijoitus. Ella oli juuri täyttänyt 14 vuotta, oli huhtikuu ja seiskaluokan kevätlukukausi.

Minä toivoin kiireellistä sijoitusta. Sanoin silloin miehelleni, että joko minä lähden tai...

Call-to-action avainsana
tilaa
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.

Kirjailija Saara Turunen pohtii välillä liikaa, mitä muut hänestä ajattelevat.

Lause ’Ketään ei kiinnosta’ kalskahtanee hiukan negatiiviselta, mutta sen merkitys on itselleni päinvastainen.

Välillä pohdin liikaa, mitä muut minusta ajattelevat. Voinko hakea lisää kakkua, jos kävin jo kahdesti? Rohkenenko ottaa vastaan työtehtävän, jossa saattaisin epäonnistua? Uskallanko mennä hautajaisiin, jos puin vahingossa punaiset kengät? Entäpä ne syntymäpäivät, joissa nauroin kovaäänisesti, otteeni lipesi ja kompastuin portaissa?

”Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista.”

Kun tällaiset ajatukset alkavat jyllätä päässäni, sanon itselleni: ketään ei kiinnosta.

Lauseen opetti rakas ystäväni. Hän kertoi kärsineensä samanlaisista ajatuksista, mutta ymmärtäneensä, että ne olivat turhia. Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista. Ihmiset ovat kiinnostuneempia omista kengistään ja kompuroinneistaan.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 5/2018.