Marja-Liisa eli Marja Swantz on antropologi, teologian tohtori, professori emerita ja kolmen tyttären äiti.
Marja-Liisa eli Marja Swantz on antropologi, teologian tohtori, professori emerita ja kolmen tyttären äiti.

”Asiat, joiden toteutumista odottaa malttamattomana, tapahtuvat juuri oikeassa aikataulussa. Usein sen huomaa vasta jälkeenpäin”, Marja Swantz, 94, on elämässään ymmärtänyt.

1. Älä työnnä maailmaa pois. Tartu siihen.

”Seilasin 26-vuotiaana rahtilaivalla yksin Tansaniaan ja muutin sinne, koska halusin nähdä enemmän. Vuosi oli 1952. Olin päättänyt ryhtyä opettajaksi paikallisille ihmisille ja halusin samalla oppia itsekin kaiken, minkä vain voisin. 

Maailmaan tarttuminen ei välttämättä vaadi sitä, että matkustaa kauas. Se tarkoittaa, että näkee muutakin kuin vain sen, mikä on nenän edessä.”

2. Huomaa, kun on aika lähteä uuteen suuntaan.

”On hyvä, jos ihmisellä on herkkyys nähdä, kun elämässä tulee risteyskohta. Silloin pitää uskaltaa alkaa seurata tietä uuteen suuntaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itse en koskaan odottanut, että saisin kokea rakkauden. En uskonut, että minussa olisi kenenkään mielestä mitään kiinnostavaa. Sitten saapui tuleva mieheni Lloyd Swantz ja alkoi osoittaa huomaavaisuutta.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Älä pelkää.

”Monet asiat ovat pelottavia, kun niitä miettii etukäteen ja jälkikäteen. Kun ne tapahtuvat, pelolle ei ole aikaa. Siksi ei kannattaisi pelätä.”

4. Hyväksy ikäsi.

”Ajatus vanhenemisesta ei ole haikea vaan luonnollinen. Ihmiselle annetaan aika, jonka hän jaksaa toimia. Sen yli ei tarvitse mennä yrittämään.”

5. Älä kiirehdi asioiden toteutumista.

”Kihlattuni Lloyd jäi satamaan vilkuttamaan nenäliinalla, kun lähdin Afrikkaan. Olimme erossa kaksi vuotta ennen häitä ja kirjotimme toisillemme joka päivä.

Asiat, joiden toteutumista odottaa malttamattomana, tapahtuvat juuri oikeassa aikataulussa. Usein sen huomaa vasta jälkeenpäin.”

6. Älä usko, jos sanotaan, että nainen ei voi tehdä jotakin.

”Kun mieheni työskenteli Tansaniassa lähetystyöntekijänä, minulle tarjottiin vain lähetystyöntekijän puolison rooli. Hullua!

Päätin jatkaa opintoja ja aloin tutkia Tansanian rannikolla asuvan Zaramu-heimon uskonnollisia rituaaleja. Osallistuin parantamisseremonioihin ja täysi-ikäisyysrituaaleihin, ja opin elämästä.”

7. Aloita maailman parantaminen läheltäsi.

”On helpompi kirjoittaa ylevä ajatus kuin keittää puuro tai tiskata kupit. Läheisten avun tarpeeseen on vaikeampi vastata kuin kaukana olevien. Voi luvata ja suunnitella suuria asioita, mutta maailman parantaminen pitäisi aloittaa läheltä.”

8. Luovu tärkeilemisestä.

”Jokaisella on oman elämänkokemuksensa kautta annettavaa muille. Ihmisten välinen suhde ei koskaan ole sellainen, että joku on pelkästään autettava tai alainen. Pitää olla nöyrä ja ottaa vastaan se, mitä muilla on annettavaa. Ihmisiä pitää kuunnella.”

9. Älä ole koko ajan huolissasi lapsistasi.

”Kolme tytärtäni ovat kasvaneet Intian valtameren rannalla. He tiesivät jo viisivuotiaina, milloin vuorovesi vaihtui ja miten isoissakin aalloissa voi uida hukkumatta. Kun tein iltaisin väitöskirjaa, lapset kirjoittivat omia leikkiväitöskirjojaan kalkkeeripaperille.

Lapset löytävät yleensä oman tapansa olla. Lapsen onnellisuus ei riipu siitä, miten äiti hoitaa minkäkin homman.”

10. Näe seikkailu.

”Nyt kun olen vanha, näen elämässä kaaria. Asiat vaikuttavat toisiinsa. Kun valitsee jotakin, siitä seuraa jotakin. Elämä ei ole mitä tahansa. Se on sitä ihmeellisempi seikkailu, mitä vanhemmaksi tulee.”

Mitä Marjalle, 94, kuuluu nyt, kun hän malttoi vihdoin lopettaa työt yli 20 vuotta virallisen eläkeiän jälkeen? Lue  professori Marja-Liisa Swantzin ihmeellinen elämäntarina Kodin Kuvalehdestä 22/2020 tai Digilehdestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla